Öztoprak yazılı açıklamasında, eğitimde yeniden yapılanma çalışmaları çerçevesinde başlatılan 9. sınıf uygulaması ve öğretim süresinin 12 yıla çıkarılması nedeniyle 3 bin civarında öğrencinin sistemde kalarak bu ders yılında eğitim ve öğretimine devam edeceğini anımsattı.
Yeni eğitim-öğretim yılı için Talim ve Terbiye Dairesi tarafından hazırlanan ders programları ve yeni sisteme göre okutulacak kitapların yazım ve basım çalışmalarının tamamlandığını belirten Öztoprak, ihtiyaç duyulan ek dersliklerin ve tuvaletlerin yapımının, ayrıca teknik donanım ve diğer ihtiyaçların giderilmesi ve okulların yeni eğitim yılına sorunsuz başlayabilmesi için çalışmalara devam edildiğini kaydetti.
Öztoprak, 2007 -2008 çalışma takvimine göre Genel Orta Öğretim Dairesi ve Mesleki Teknik Öğretim Dairesi müdürlüklerine bağlı okulların öğrenci kayıtlarının 23- 30 Haziran tarihleri arasında tamamlanmasının hedeflendiğini, ancak tatil süresince de devam etmesine rağmen kayıtların tamamlanamadığını kaydetti.
Öztoprak, “Bakanlığımızın yapmakta olduğu çalışmalar, ayrıca okulların hazırlayacağı sınıf dağılımları ile haftalık ders programlarının sağlıklı yapılabilmesi ve okullar açıldığı zaman herhangi bir sorun yaşanmaması için kayıt yaptırmamış öğrencilerin 1–5 Eylül tarihleri arasında kayıt işlemlerini yaptırmaları gerekmektedir” dedi.
Öztoprak, 9. sınıfta uygulanacak müfredat programlarının tüm okullarda aynı olacağını, bu nedenle kapasitesi dolan okullarda ısrar etmek yerine öğrencilerin diğer okullara giderek kayıtlarını yaptırmaları gerektiğini de ifade etti.