İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Asgari ücrette İşçi–İşveren ilk kez hemfikir

Asgari ücrette İşçi–İşveren ilk kez hemfikir

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun işçi ve işveren temsilcileri ilk kez asgari ücretle ilgili bir konuda hemfikir…

Yayın Tarihi: 22/01/15 10:00
okuma süresi: 4 dak.
Asgari ücrette İşçi–İşveren ilk kez hemfikir
A- A A+

Her iki taraf da Hükümet programında yer alan ve geçtiğimiz aylarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar'ın da dillendirdiği asgari ücretin genel ücret olarak uygulanmasına son verilerek, performans, nitelik ve kıdeme bağlı olarak düzenlenmesi konusuna destek verdi.

Konuyla ilgili olarak İşverenler Sendikası Başkanı Hasan Sungur, Asgari ücretin performansa bağlı bir ücret olarak belirlenmesinin dünyaya da uygun bir sistem olacağını belirtirken, HÜR-İŞ Başkanı Yakup Latifoğlu böyle bir düzenlemeye gidilmesinin doğru ve yerinde bir düşünce olduğunu kaydetti.

Filiz Seyis- Kıbrıs Postası

Bugüne kadar hiçbir konuda uzlaşamayan işçi ve işveren temsilcileri, asgari ücretle ilgili bir noktada uzlaştı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun işveren temsilcisi İşverenler Sendikası ile işçi temsilcisi HÜR-İŞ, Hükümet programında yer alan ve geçtiğimiz aylarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar'ın yeniden gündeme getirdiği asgari ücretin genel ücret olarak uygulanmasına son verilerek, performans, nitelik ve kıdeme bağlı olarak düzenlenmesi konusunda aynı fikirde…

Sungur: "Dünyaya uygun bir sistem olur"

Kıbrıs Postası'na konuşan İşverenler Sendikası Başkanı Hasan Sungur, asgari ücretin performans, nitelik ve kıdeme bağlı olarak düzenlenmesi yönünde çalışma yapılması gerektiğini kaydetti.

Asgari ücretin performansa bağlı bir ücret olarak belirlenmesinin dünyaya da uygun bir sistem olacağının altını çizen Sungur, "Ancak hükümetlerin sözler verip uygulamamasına alışığız. Üzülerek söylüyorum ki böyle bir düzenlemeyi hayata geçireceklerine inanmıyorum" ifadelerini kullandı.

"Hükümet 'ben yaparım olur' zihniyetinde"

Böyle bir uygulamanın hayata geçirilmesi için kendileriyle herhangi bir görüş alışverişinde bulunulmadığını söyleyen Sungur, hükümeti 'ben yaparım olur' zihniyetinde olmakla ve ilgili tarafların görüşlerine danışmamakla suçladı.

Latifoğlu: "Doğru bir adım olur"

HÜR-İŞ Başkanı Yakup Latifoğlu da asgari ücretin performans, nitelik ve kıdeme bağlı olarak düzenlenmesinin doğru bir adım olacağını kaydetti.

Latifoğlu, gazetemize yaptığı değerlendirmede, Bakanlığın konuyla ilgili yasada üç noktada düzenleme yapmayı düşündüğünü hatırlatarak, "İlki Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yeniden yapılandırılması, ikincisi Komisyon'da işçi ve işveren temsilcilerinin asgari ücrette uzlaşamadığı durumlarda Hükümet'in belirlemesi, üçüncüsü ise asgari ücretin nitelik ve kıdeme bağlı olarak belirlenmesi idi" dedi.

"Asgari ücreti hükümetin belirlemesi kabul edilemez"

Bu değişiklik önerilerinden asgari ücretin nitelik ve kıdeme bağlı olarak belirlenmesinin doğru ve yerinde bir düşünce olduğunu anlatan Latifoğlu, diğer iki noktayı kabul edemeyeceklerini belirtti.

Özellikle işçi ve işveren temsilcilerinin uzlaşamadığı durumlarda asgari ücreti hükümetin belirlemesi önerisini eleştiren Latifoğlu şöyle konuştu:

"İşçi ve işveren taraflarının bugüne kadar asgari ücrette uzlaştığı görülmemiştir. Bu durumda asgari ücreti her zaman hükümet belirleyecek demektir ki böyle bir uygulamaya olumlu bakmıyorum"

"Bakan henüz çağırmadı, iş yine bize kaldı"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar'ın Ocak 2015'te Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplanacağı konusunda taahhüdü olduğunu hatırlatan ve ayın 20'sine gelinmesine rağmen Bakan'dan bir çağrı gelmediğini belirten Latifoğlu, "İş yine bize kaldı, yasal hakkımızı kullanarak komisyonu toplantıya çağıracağız" dedi.

Asgari ücret son olarak 1 Kasım 2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, saatlik 9,65 TL, günlük 77,00 TL, haftalık 386,00 TL ve aylık bin 675 TL olarak belirlenmişti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.