İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Hellimden sonra Zivaniya

Hellimden sonra Zivaniya

Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), Kıbrıs'ın kültürel ürünü olan Zivaniya'nın tescilini almak için girişim başlattı. Gerekli müracaatları yaparak, gazeteye ilan veren ve süreci bekleyen KTSO, KKTC'deki tescilin ardından Türkiye'de Tük Patent Enstitüsün'de de tescil ettirecek.

Yayın Tarihi: 25/01/15 15:23
okuma süresi: 7 dak.
Hellimden sonra Zivaniya
A- A A+

Kıbrıs'ta, hellimin coğrafi tesciliyle ilgili Kuzey ve Güney Kıbrıs arasındaki tartışma devam ederken, Zivaniya'nın tesciliyle ilgili de benzer bir tartışmanın yaşanması bekleniyor

Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Kıbrıs'ın geleneksel içkisi Zivaniya'nın tescili için gerekli müracaatlarını yaparak beklemeye başladı

Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), Kıbrıs'ın kültürel ürünü olan Zivaniya'nın tescilini almak için girişim başlattı. Gerekli müracaatları yaparak, gazeteye ilan veren ve süreci bekleyen KTSO, KKTC'deki tescilin ardından Türkiye'de Tük Patent Enstitüsün'de de tescil ettirecek.

Hellimin tesciliyle ilgili Rumlarla yaşanan tartışma süreci bitmemişken, benzer bir tartışmanın bu kez Kıbrıs'a özgü kültürel bir ürün olan Zivaniya'nın tesciliyle ilgili süreçte de yaşanması bekleniyor.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Zivaniya'nın bölgesel coğrafi tescili için başlattığı çalışmalarda sona yaklaştı. Yaklaşık 1.5 yıldır konuyla ilgili araştırma yaptıran KTSO, gerekli müracaatları yaparak, itiraz süresini beklemeye başladı.

Konuyla ilgili HALKIN SESİ'ne açıklama yapan Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, Zivaniya'nın Kıbrıs'ın kültürel ürünü olduğunu ve eskiden beri Zivaniya adıyla anıldığını ifade ederek, "Her ülke kendi kültürel ürününün coğrafi tescilini önce kendi ülkesinde yaptırır, ondan sonra da uluslararası tescil örgütlerinde bu tescili gerçekleştirir. Biz de Zivaniya için tescilin ilk adımını attık. Önce kendi ülkemiz KKTC'de, Zivaniya isminin tescili için Mukayyitlik Dairesi'ne başvurumuzu yaptık" dedi.

Kıbrıs'ta geleneksel ürünler ve coğrafi işaretler yasası kapsamında müracaatlarını yaptıklarını anlatan Çıralı, "Tescil yapılmadan önce bunun ilan edilerek, halkın bilgisine getirilmesi lazım. Eğer itiraz etmek isteyen varsa bu süre zarfında itirazlarını yapabilirler. İtirazlar incelenir, cevaplar verilir ve netice de tescil gerçekleşir, şuanda bu süreci yaşıyoruz. Gazete ilanından sonra 3 aylık itiraz süreci var. Eğer itiraz gelmez ise tescil gerçekleşir. İtiraz gelirse, itirazların incelenmesi için itiraz komisyonu kurulur, itirazları inceler ve itirazların haklı olup olmadığına karar verir. İtirazlar gelirse, 6-8 ayı alabilir" diye konuştu.

"DANIŞMANLIK ŞİRKETİNDEN HİZMET ALINDI"

Zivaniya'nın coğrafi tesciline başvurmadan önce, özel bir danışmanlık şirketiyle 1.5 yıldır araştırma yaptıklarını belirten Çıralı, şöyle konuştu:

"Çünkü, coğrafi tescilin yapılabilmesi için kültürel ürününüz olduğunu ispat etmeniz lazım. Dolayısıyla eski arşivlerden de yararlanarak, bu ismin yıllar önce bu toplumda kullanıldığını ispat etmeniz gerekiyor. Bu çalışmaları bitirdik, başvuruyu da yaptık . Zivaniya adının Kıbrıs Türk toplumunda kullanımı çok eski yıllara dayanır, Osmanlı döneminden de önce bu isim kullanılıyordu. Tabi, bütün Kıbrıs coğrafyasına ait bir isimdir. Kıbrıslı Rumlar bunu, Zivaniya'ya benzer bir isimle söylüyor. Onlar Zivana veya başka bir isim diyor."

Türkiye'de de Türk Patent Enstitüsü'ne tescil ettireceklerini, ondan sonra, başka ülkelerde de tescil müracaatları yapabileceklerini kaydeden Çıralı, "Üye devlet olmadığımız için AB'ye direk müracaatımız mümkün değil. Ama başka uluslararası tescil mekanizmalarına da başvurabiliriz" dedi.

Zivaniya'nın tescil sürecinde, Hellim'in tescili aşamasında Rumlarla yaşanan tartışmanın bir benzerinin yaşanabileceğine işaret eden Çıralı, "O boyutlarda olmasa bile yeni bir tartışma olabilir. Hellimde olduğu gibi" ifadesini kullandı.

Çıralı, hellimin ekonomik değerinin çok yüksek olduğunu ve bu tartışmaların da hat safhada devam ettiğini belirterek, "Zivaniya hellim kadar çok ekonomik değeri olan bir ürün değil, bütün dünyada bu isimle bilinen bir ürünümüz değil. Dolayısıyla bu konuya çok da önem vermeyebilirler" dedi.

Tescilden sonra Zivaniya'nın Türkiye'de ve başka ülkelerde de aranan bir marka haline gelebileceğine işaret eden Ali Çıralı, "Bizim çalışmalarımıza bağlı olarak tanıtılması, başka ülkelerde tüketilmesiyle önemi bir marka haline getirebiliriz. Ama önemli bir marka haline geldikten sonra bunu başkalarının paylaşmasına da müsaade etmezsiniz, eğer coğrafi tesciliniz varsa" diye konuştu.

Hellimde daha önceden coğrafi tescil olmadığı için, hellim veya hellumi adı altında başka ülkelerde üretimler olduğuna işaret eden Çıralı, aynı hatayı Zivaniya'da yapmamak için önce tescili alıp sonra tanımına öncelik vereceklerini kaydetti.

"TESCİL KORUMA ŞEMSİYESİ OLUŞTURUYOR"

KTSO Başkanı Ali Çıralı, "Zivaniya'nın tescilinden ekonomik beklenti nedir?" sorusu üzerine şunları söyledi:

"Her kültürel ürün, özellikle coğrafi tescili yapılan ürünler, bütün dünyada koruma altına alınmış olur. O isimleri başka ülkeler kullanamaz, çok önemli bir koruma şemsiyesi oluşturur ve koruma olduğundan dolayı da bunun fiyatı iyi bir değere ulaşır. Satış fiyatları iyi bir değere gelince de, bu ürünü üreten üreticilerimizin gelirleri çok daha iyi olur. Hep söylenir; yöresel ürünler, o bölgenin kalkınması için çok önemli bir fırsattır. Bundan hareketle, kendi yöresel ürünlerimizi başakları sahiplenmeden bizim sahiplenmemiz lazım. Zivaniya Rum tarafında tescilli değil. Ülkede Zivaniya üretimi cılız miktarlarda, çünkü tüketimi de azdır.

Tescille beraber, yapılma sürecine kalite ve standardını da getiriyorsunuz. Kaliteli bir standart tutturulduğunda bunun tüketimi de artabilir."

"BAŞKA KÜLTÜREL ÜRÜNLERİN DE TESCİLİ YAPILACAK"

Ali Çıralı, Zivaniya'dan sonra, başka kültürel ürünlerin de coğrafi tesciline başlayacaklarını söyledi.

Tescil sürecinin biraz maliyetli olduğuna değinen Çıralı, "Sanayi Odası olarak programımıza aldığımız, Kıbrıs'a özgü ürünler, samarella, ceviz macunu, şeftali kebabı, çakistes gibi ürünler var. Bunun yanında bütün Kıbrıs'a ait olmayıp da yöresel ürünler de var. Örneğin, Girne Ozanköye'de yapılan Kazafana pekmezi. Bu tesciller gündeme geldikten sonra, eminim ki başka yörelerimizden de daha farklı ürünlerimiz ortaya çıkacaktır" diye konuştu.

Züleyha KARAMAN

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.