İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Candan: "İthalat denetimleri artırılacak"

Candan: "İthalat denetimleri artırılacak"

CTP-BG Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan, komitede görüşülmekte olan

Yayın Tarihi: 26/01/15 10:37
okuma süresi: 5 dak.
Candan: "İthalat denetimleri artırılacak"
A- A A+

"Tarımsal Karantina Yasa Tasarısı" (Bitki Sağlığı) ile ilgili yaptığı açıklamada, yasa tasarısının çok yakında tamamlanacağını ve Meclis'ten geçeceğini belirtti.

Candan, "Yasanın uygulanmasıyla birlikte ithalat denetimleri artırılacak, ihracat denetimlerinin ise ithalatçı ülkelerin ithalat yasalarına göre ve uluslararası belirlenmiş standartlara göre uyumlu olarak yapılması sağlanacak" dedi.

Deniz ABİDİN

Avrupa Birliği Uyum Yasa Tasarılarını görüşmek üzere oluşturulan Geçici ve Özel Komite, CTP-BG Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan başkanlığında toplantılarını sürdürüyor. Toplantıda "Tarımsal Karantina Yasa Tasarısı"nın (Bitki Sağlığı) madde madde görüşülmesine devam ediliyor. Yasa Tasarısı, UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner, DP-UG Milletvekili Fikri Ataoğlu, CTP-BG Milletvekili Mehmet Çağlar, UBP Milletvekili Tahsin Ertuğruloğlu ve UBP Milletvekili Esat Ergün Serdaroğlu'nun katılımıyla yapılıyor.

Candan: "Üretici kesimlerin görüşleri alındı"

Kıbrıs Postası'na Bitki Sağlığı Yasa Tasarısı ile ilgili açıklamalarda bulunan

CTP-BG Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan, yasanın görüşülmesine geçilmeden önce bütün üretici kesimlerin ve yasadan etkilenecek sektörlerin görüşlerinin alındığını belirtti. Candan, "Tasarı'nın genel görüşmesinde Tarım Dairesi, Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Belediyeler Birliği, Seracılar Birliği, Orman Dairesi, Ziraat Mühendisleri Odası, Yeşil Barış Hereketi, Patates Üreticileri Birliği, Nar Üreticileri Birliği, Enginar Üreticileri Birliği ve Akdeniz Narenciye İhracatçılar Birliği'nden gelen yetkililerin görüşleri dinlendi" dedi.

"Yasa yakında Meclis'ten geçecek"

Candan, yapılan son toplantıda yasa taslağının madde madde görüşülmesine geçildiğini ifade ederek, yasanın önümüzdeki günlerde tamamlanacağını, Meclis'e sevk edileceğini ve kısa bir süre sonra geçeceğini söyledi. Yasanın önemine değinen CTP-BG Milletvekili Armağan Candan, bugün yürürlükte olan "Fasıl 49: Bitki Hastalıklarının (Önlenmesi) Yasası" diğer adıyla "Ağaç Ve Bitki Hastalıklarının Girişinin Ve Yayılmasının Önlenmesi Yasası"nın İngiliz döneminden kalma bir yasa olduğunu belirtti. Candan, yeni Bitki Sağlığı Yasası'nın, KKTC bitki sağlığı mevzuatının AB bitki sağlığı mevzuatına uyumlaştırılması çalışmaları kapsamında hazırlandığını söyledi.

"Zararlı organizmaların girişi engellenecek"

Candan, yasanın geçmesi durumunda giriş noktalarında ithalat denetimlerinin artırılarak zararlı organizmaların ülkeye girişini, bitkilere, bitkisel ürünlere ve diğer maddelere geçişinin ve yayılmasının engelleneceğini ifade etti. Candan, ayrıca yasayla birlikte denetimler ve incelemeler yapılarak, bitki sağlığı hususunda denetim yapılmasını ve ayrıca bitki sağlığı ihracat denetimlerinin ithalatçı ülkelerin ithalat yasalarına göre ve uluslararası belirlenmiş standartlar ile uyumlu olarak yapılmasının sağlanacağını anlattı.

Armağan Candan, yasanın ülkeye diğer ülkelerden gelen bitkiler, bitkisel ürünler ve diğer maddeler ile zararlı organizmaların girişinin engellenmesi, zararlı organizmaların ülke içerisinde yayılmasına karşı koruyucu önlemlerin alınmasını ve aynı zamanda bitkilerin ve bitkisel ürünlerin ithalat ve ihracatındaki bitki sağlığı denetimlerinin yapılmasını kapsadığını dile getirdi.

"Analiz laboratuvarı kurulacak"

Candan, şunları kaydetti: "Bitkisel üretimde zararlı olan organizmalarla teknik talimatlara göre mücadele edilmesini sağlamak, izlemek ve kontrol etmek dışında, yasayla birlikte, bitki pasaportu çalışmaları yürütülecek, zararlı risk analizi yapılacak, tarımsal karantina etmenlerinin teşhisini yapabilecek analiz laboratuvarı kurulacak, bitkisel kökenli gıda ve yemlere ilişkin karantina ve sağlık önlemleri ve gıda güvenilirliği ile ilgili diğer ülkelerle yazışmalar yapılacak,

resmi kontrolleri yapacak müfettiş yetiştirilecek, kurs açılacak ve bu konuda hizmet içi eğitim almalarını sağlanacak. Ayrıca yasanın uygulamaya geçilmesiyle

ticari amaçla fumigasyon yapacak gerçek ve tüzel kişi ve kuruluşlar ile diğer resmi kurum ve kuruluşların müracaatları değerlendirilecek, ahşap ambalaj malzemesi üreten işletmeler ruhsatlandırılacak ve bu işletmelerin rutin denetimleri yapılacak..."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.