İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Milletvekilleri Syriza'ya süre verdi

Milletvekilleri Syriza’ya süre verdi

Yunanistan'da önceki gün gerçekleştirilen genel seçimlerden zaferle çıkan Radikal Sol İttifak'ın (SYRIZA) zaferinin Kıbrıs sorununu ne ölçüde etkileyeceği merak konusu...

Yayın Tarihi: 27/01/15 10:00
okuma süresi: 6 dak.
Milletvekilleri Syriza’ya süre verdi
A- A A+

Kıbrıs Postası - Meryem Ekinci

CTP-BG Milletvekili Birkim Özgür, Güney Kıbrıs'taki ulusal politikaya daha yakın bir yaklaşımı olduğunu ifade ettiği SYRIZA'nın, yeni iktidara gelmiş bir parti olarak kısa dönemde Kıbrıs Rum tarafına "yanlış yapıyorsunuz, hemen müzakere masasına oturun" gibi eleştirel bir yaklaşım sergilemeyeceğini söyledi.

UBP Milletvekili Sunat Atun, seçim öncesi vaatlerini "pek ayağı yere basan vaatler değildi" şeklinde değerlendirdiği SYRIZA'dan, ülkesinde siyasi ve ekonomik istikrarı sağlamadan, Kıbrıs konusunda atılım yapmasının beklenemeyeceğini kaydetti.

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, AB'ye karşı bir tepki hareketi olarak değerlendirdiği SYRIZA'nın iktidarında, Kıbrıs'ta çözümü daha fazla zorlayacak bir politika izleneceği görüşünde olduğunu belirtti.

Yunanistan'da Radikal Sol İttifak (SYRIZA) ile Bağımsız Yunanlılar (ANEL) arasında kurulan koalisyon, SYRİZA lideri, Başbakan Aleksis Tsipras'ın söylemleriyle, yeni bir dönemin habercisi olurken, gelişmelerin Kıbrıs sorununa ne ölçüde yansıyacağı konusu da şimdiden merak edilen konulardan biri. Kıbrıs Postası'na konuşan CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür, Güney Kıbrıs'taki ulusal politikaya daha yakın bir yaklaşımı olduğunu ifade ettiği SYRIZA'nın, yeni iktidara gelmiş bir parti olarak kısa dönemde Kıbrıs Rum tarafına "yanlış yapıyorsunuz, hemen müzakere masasına oturun" gibi eleştirel bir yaklaşım sergilemeyeceğini ifade etti. SYRIZA'nın Kıbrıs'a ilişkin politikasının Kıbrıslı Rumları destekleyen bir politika olduğu üzerinde duran Özgür, Tsipras önderliğindeki hükümetin Kıbrıs Rum liderliğinin çözüm yönünde cesur adımlar atmasına katkı yapıp yapmayacağının da önümüzdeki süreç içerisinde belli olacağını kaydetti.

Özgür: "Radikal bir tutuma yol açacağını düşünmüyorum"

Özgür şöyle konuştu: "İlkesel olarak solun her zaman için barış yanlısı bir tavır içerisinde olduğu düşüncesinden de hareketle, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda Yunanistan'daki yeni iktidarın önceki iktidarlar gibi pozitif bir yaklaşım içerisinde olmaya devam edeceğini düşünüyorum. Kısa vadede, özellikle içinde bulunduğumuz konjektürde, yani Kıbrıslı Rumlarım müzakere masasından kalktığı bu aşamada, Yunanistan'daki yeni iktidarın, Kıbrıslı Rumlara 'Yanlış yapıyorsunuz. Hemen müzakere masasına oturun' gibi eleştirel bir yaklaşım sergileyeceğini düşünmüyorum. Yunanistan'daki iktidar değişikliğinin Kıbrıs sorununda radikal bir tutum değişikliğine yol açacağını da düşünmüyorum."

Atun: "Olumlu yansıması olacağını sanmıyorum"

UBP Milletvekili Sunat Atun da, seçim öncesi vaatlerini "pek ayağı yere basan vaatler değildi" şeklinde değerlendirdiği SYRIZA'dan, ülkesinde siyasi ve ekonomik istikrarı sağlamadan, Kıbrıs konusunda atılım yapmasının beklenemeyeceğini kaydetti. SYRIZA'nın öncelikle Yunanistan'da stabil bir ortam yaratmasının önemi üzerinde duran Atun, "Vaatlari pek ayakları yere basan vaatler olarak göremedim. Yunanistan'da zengin halk fakir devlet yapısı vardır ve Yunanistan devletinin kendi iç ekonomisne yönelik ağır mükellefiyetleri vardır. Lideri 'Troyka'yı tarihe gömdük' dedi. Bunu nasıl sağlayacak? Onu halkına gösterebilmesi lazım. Popülist vaatlerle seçilmiş bir parti gibi duruyor şu anda. Kıbrıs sorununa olumlu veya olumsuz bir etki yapabilmesi için kendi ülkesinde istikrarı sağlaması lazım" dedi. Atun, SYRIZA'nın Yunanistan'da istiğkrarı sağlayamadan Kıbrıs konusunda bir açılım yapacak iradeyi yakalayamayacağının altını çizerek, "Kısa vadede ben olumlu bir yansıması olacağını sanmıyorum. Orta ve uzun vadede ne olur onu bilemem. Halktan aldığı gücünü kendi iktidarına yansıtabilirse, Kıbrıs konusunda güçlü bir duruş sergileyebilecektir" şeklinde konuştu.

Çakıcı: "Kıbrıs'ta çözümü zorlayacaktır"
TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, öncelikle SYRIZA'nın radikal tavrı ve sol çizgisi üzerinde durarak, Kıbrıs'ta çözümü zorlayacağını ifade etti. "SYRIZA'nın radikal bir tavrı var ve sol partidir. Dolayısıyla Kıbrıs'ta çözümü daha çok zorlayacak bir anlayışa sahip olacağını görüyorum. Farklı bir duruş sergileyecek" diyen Çakıcı, benzer bir gelişmenin Kıbrıs'ta da yaşanması umudunu da dillendirdi.

Çakıcı şöyle konuştu: "SYRIZA aslında bir ekonomik çöküntü sonrasında Yunanistan halkının tepkisidir. Bu ekonomik çöküntüye, borç veren AB'ye karşı bir tepki hareketidir. Troyka'nın Yunan halkı üzerindeki tahakkümüyle ilgiliydi. SYRIZA bunlara rest çeken ve AB'nin tahakkümünmü reddeden bir partiydi.

Bu Kıbrıs'ta da olmalıydı. Bir şekilde çalışanların hakları gaspediliyordu. Bu Göç Yasası, diğer ilgili yasalar, KTHY'nin batışı, belediyelerde yaşananlar... Bana göre ben başkan olduğum dönemde TDP'nin söylemi de SYRIZA'ya çok benziyordu.

Yunanistan'daki halkın raksiyonu bugüne dek burada gerçekleşmedi. O nedenle bizim ülkemizde insanlarda moral bozukluğu, mutsuzluk, tatminsiz yaşanıyor. Bunun bir çırpınış olduğunu görüyorum."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.