İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

İzcan: "Tsipras, Kıbrıs sorununu da bizi de çok iyi tanıyor"

İzcan: "Tsipras, Kıbrıs sorununu da bizi de çok iyi tanıyor"

Yunanistan'da seçimin galibi SYRIZA ile hem Avrupa solu içinde kurumsal ilişkileri olan hem de yeni başbakanla kişisel olarak arkadaş olduklarını ifade eden BKP Başkanı İzzet izcan, "Aleksis Tsipras, Kıbrıs sorununu da bizi de çok iyi tanıyor" dedi…

Yayın Tarihi: 27/01/15 10:00
okuma süresi: 7 dak.
İzcan: "Tsipras, Kıbrıs sorununu da bizi de çok iyi tanıyor"
A- A A+

Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

Yunanistan'da önceki gün yapılan erken genel seçimlerde, henüz 16 yaşında bir lise öğrencisiyken tarihe "Önlük Hareketi" diye geçen öğrenci direnişinin önderlerinden olan Aleksis Tsipras'ın liderliğindeki Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) büyük bir zafer kazandı…

Tek başına hükümet kurabilme fırsatını iki sandalyeyle kaçıran SYRIZA, sağcı Bağımsız Yunanlar (ANEL) Partisi ile koalisyon hükümeti kurmak için anlaştı.

Yeni hükümetin Başbakanı, Tsipras olacak

SYRIZA'nın seçim vaatleri arasında; yoksulluk sınırı altında yaşayanlara elektrik ve ısınma hizmetini ücretsiz verilmesi, zenginlerden alınan vergilerin geri getirilmesi, ihtiyacı olanlara gıda ve kira yardımı yapılması, vatandaşların ödenemeyecek boyuttaki banka borçlarının silinmesinin yanı sıra emekli maaşları ve asgari ücrete zam var.

İzcan: "Barış yanlısı halkçı bir delikanlı"

"Avrupa'da radikal sol, ilk kez bir başarı elde etti" diyen ve SYRIZA'nın Aleksis Tsipras liderliğindeki başarısını değerlendiren BKP Başkanı İzzet İzcan şöyle konuştu;

"Avrupa Sol Partisi'ne SYRIZA da BKP olarak da üyeyiz… İki ayda bir yurtdışına gittiğimizde sürekli buluşuyoruz.

Aleksis Tsipras, bizim kafa bir tiptir. Nasıl bizim kafa? Şakacı, konuşlan, iyi niyetli, genç, yetenekli… Komünist Gençlik hareketinden gelen, kravatını hiç takmayan, lider özelliği olan, çok sevilen, doğrudan halkın içinden gelen tam bir halk adamı Tsipras… 2006'larda O'nu tanıdığım dönemde Atina Belediye Meclis üyesiydi… 2009'da da SYRIZA'nın başına geldi. O dönemde oyu yaklaşık 3-3.5 civarındaydı.

Barış yanlısı halkçı bir delikanlı olan Tsipras, motoruyla da sürat yapmayı sever…"

"Kıbrıs sorununu çok iyi biliyor"

Kıbrıs Postası'nın "Yeni Başbakan Tsipras'ın Kıbrıs ve Kıbrıs sorunuyla ilişkisi nedir, aşinalığı var mıdır, yoksa bütünen yabancı mıdır?" sorusunu ise İzcan şöyle yanıtladı; "Biz Tsipras'la buraya (adaya) geldiğinde de devamlı buluşuruz. Kıbrıs sorununu çok iyi biliyor.

2004 Annan Planı döneminde de 'Evet'i savunuyordu. Rum toplumunun referandumda 'Evet' demesi yönünde elinden geleni yaptı… Özellikle Güney Kıbrıs'ta sol hareketlerin 'Eve't demesi yönünde elinden geldiğince çalıştı. EDEK ve AKEL'i ikna etmeye özellikle gayret sarf etti. O dönemde de Tsipras'la beraber çalışıyorduk. SYRIZA şu an Avrupa Sol Partisi'nin de lideridir. Bizim gibi BKP çizgisindedir… Yani çizgimiz aynı olduğu için aynı birlik içerisindeyiz. "

"Anastasiadis'i hoşnut eden bir netice değil"

BKP Genel Başkanı İzzet İzcan sözlerini şöyle sürdürdü; "Tabi öncelikle belirtelim ki Yunanistan'daki seçim, Sayın Anastasiadis'in hoşuna gidecek bir netice ile sonuçlanmadı… Çünkü Anastasiadis (Atina'da) milliyetçi siyasilerle yakın ilişki içindedir. Barış yanlısı, Kıbrıs sorununun en erken zamanda çözümünü savunan, Annan Planı döneminde bizimle beraber 'Evet' kampanyasına katılan, bizimle çalışan genç bir lider çünkü Tsipras… Yunan ve Helen milliyetçiliğine pirim vermez. O cenahtan değildir. Sosyalist çizgide, Avrupa'daki sömürüye, sermaye düzenine karşı çıkan, halkların kardeşliğine inanan ve yakınlaşmayı savunan, emekçilerin yanında duran bir çizgisi var. Yani Anastasiadis bu işten rahatsız olur… O ters kamptadır…"

"Koalisyon tercihi stratejik"

SYRIZA'nın sağcı Bağımsız Yunanlar (ANEL) partisi ile koalisyon hükümeti kurma kararını da değerlendiren İzcan, "Anladığım kadarı ile yapmak istediği şudur: dağınık duran sol, sosyalist, ilerici demokrat kesimi bir çatıda topladı. Bu nedenle başarılı oldu… Şimdi adeta ipotek altındaki Yunanistan'ın AB ve özellikle Troyka ile çok ciddi sorunları var. SYRIZA'nın önceliği Yunan halkını yanına alarak ekonomiyi ve içine düştüğü iflastan korumaktır, bunun için de kime ihtiyacı var? Birliği ve cepheyi genişletiyor ki bu son derece akıllıca ve stratejiktir… Çünkü çok zor günler bekliyor…"

'SYRIZA'nın 'bizim sol'dan farkı'

"SYRIZA'nın bizdeki sol hareketlerden farkı sokakla, siyaset ve parlamentoyu birleştirmesidir. Başarısı da budur. Bizdeki gibi sistemi sahiplenerek değil. Halkla beraber devrimci bir mücadele veriyor" diyen İzcan, bizde sol olduğunu söyleyen bazı çevrelerin halktan kopuk 'ben yaparım' olur tarzında hareket ettiğine de dikkat çekti.

İzcan SYRIZA'nın olası başarısızlığının büyük risk taşıdığını ama başarısının da tüm solu etkileyerek tetikleyeceğini, yeni bir sayfa açılacağını de sözlerine ekledi.

"Daha önce ekibi Kuzey'e geçti ve biz görüştük"

Yunan Başbakan'ın ilk dış ziyaretini Kıbrıs'a yapacağının hatırlatılması ve "Acaba Kuzey'e geçer mi?" sorusu üzerine ise İzcan "Geçmeyebilir ama SYRIZA'nın ekibi daha önce Kuzey'e geçti ve biz görüştük, misafirimiz oldular. Geldiği zaman da muhtemelen görüşeceğiz" dedi.

İzcan "Ziyaretinde, geldiğinde görüşürsek bugüne kadar iki partinin de 'bütün halklar kardeştir, düşman olan rejimler, dış güçler ve emperyalizmdir' söylemi çerçevesinde Kıbrıs adına inisiyatif almasını ve altını doldurmasını isteyeceğim. Çözüm sürecinde Kıbrıs Rum liderliğini teşvik etmesini isteyeceğim" dedi.

İzcan sözlerini, "Şimdi sıra bizde. BKP'dedir…" diyerek tamamladı.

İzcan'dan tebrik mesajı

İzzet İzcan, Tsipras'a gönderdiği tebrik mesajında, SYRIZA'nın seçim başarısının emeğin, halkların ve dayanışmanın Avrupası için verilen mücadelenin başarısı açısından umut yarattığını belirterek, Tsipras'a başarılar dileyerek, BKP'nin dayanışmasını iletti.

Yunanistan'da SYRIZA'nın zaferi ile sonuçlanan seçimleri değerlendiren BKP Genel Başkanı İzzet İzcan, SYRIZA ile BKP'nin Avrupa Sol Partisi çatısı altında uzun yıllardır ortak mücadele yürüttüğünü, SYRIZA'nın zaferini selamladıklarını ve başarısından dolayı büyük bir sevinç yaşadıklarını vurguladı.

Yunanistan halkının AB, Troyka ve Yunan oligarkların kemer sıkma ve sömürü politikalarına karşı güçlü bir tepki ortaya koyduğunu ve SYRIZA'yı iktidara taşıdığını kaydeden İzzet İzcan, "Yunanistan'da başlayan değişim dalgası tüm Avrupa'yı etkileyecektir" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.