İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

CAS Çalışanları: "CAS nedir, bugünlere nasıl geldi?"

CAS Çalışanları: "CAS nedir, bugünlere nasıl geldi?"

CAS çalışanları, CAS'ın ne olduğu ve bugünlere nasıl geldiği ile ilgili bir basın açıklaması yayımladı. Açıklama şöyle:

Yayın Tarihi: 27/01/15 14:31
okuma süresi: 6 dak.
CAS Çalışanları: "CAS nedir, bugünlere nasıl geldi?"
A- A A+

Cas şirketi KTHY ve Havaş ortaklığında %50 +A hissesi KTHY'nin %50 hissesi de HAVAŞ'ın olmak şartı ile 2007 de yer hizmetleri şirketi olarak kuruldu ve hizmet vermeye başladı. İlk etapta personel ihtiyacı KTHY de görevli yer işletme personeli ile yapılan protokolle gerçekleşti. Ancak havayolu şirketlerinin ve seferlerin artması ile personel ihtiyacı duyulmuş ve istihdama gidilmiştir. Bu istihdam süresi 2008 yılında başlayıp ihtiyaç duyuldukça 2012 yılına kadar devam etmiştir. KTHY, 21 Ekim 2010 tarihinde mahkeme tarafından tasfiyesine karar verilmeden önce protokol ile Cas da görevlendirilen 137 çalışanı iş azlığını öne sürerek görevlerine son vermiştir. Dönemin hükümeti tarafından personel, CAS'ın devlete bağlı bir kurum olduğu gerçeğini öne sürerek 1 Ağustos 2010 tarihi itibarı ile müracaatta bulunanların göreve başlamalarını sağlamıştır. Hükümet tarafından CAS Şirketine gönderilen KTHY çalışanları ikili sözleşme imzalamış ve görevlerine başlamışlardır. Ancak CAS Şirketi'nin esas hedefi olan Ercanın tamamının işletmesi, Ercan Hava limanı özelleştikten sonra ve elinde olan otopark'ta kaybedilince HAVAŞ'ın KKTC'deki beklentisi son bulmuş ve CAS şirketide gözden çıkarmış oldu. 29 Hazira 2014 yerel seçimlerinden bir gün sonra yani 30 Haziran 2014 tarihinde personelin eline işten durdurma kağıdı verilmiş ve çalışan personelde iş bırakmaya yönlendirilmiştir. Havacılıkta insan psikolojisi çok önemlidir. Havacılıkta insan hayatı ve can güvenliği ile uğraşılıyor ve bir ay sonra işten duracağını bilen personel ile havacılık yapmaya kalkışmak hem zor şartlarda çalışıp hem de psikolojisinin bozulduğundan dolayı Havacılık yapmasını beklemek büyük bir risk ve sorumluluktur. Psikolojisi bozulan personel uçağa da zarar verebilir, yanlış birşey de yapabilir ve bunun sonuçları da çok vahim olabileceğinden personel işi bırakmak zorunda kalmış ve CAS şirketinin faliyetleri sonlanmıştır.

CAS şirketinde çalışan memurlar 2350 TL , işçiler ise 1950 TL aylık maaş almaktaydı. CAS yönetimi şirketin zararda olduğunu öne sürerek çalışanların maaşlarına 7 yıl boyunca bir kuruşluk artış yapmamıştır. CAS Ercan'a inen uçakların %80 ine hizmet veriyordu, ki bunların arasında Pegasus, Türk Hava Yolları, Sun Express, Corendon, Freebird ve bir çok özel jet firmaları olmasına rağmen 7 yıl boyunca personel hiçbir zam almadan görevine devam etmiştir. CAS'ın faaliyetlerinin durmasından sonra 70'e yakın eski KTHY çalışanı hükümetin CAS LTD'i yeniden yaşatma kararlılığı karşısında yeni şartları kabul etmediklerini öne sürerek bir mücadele başlatmışlardır. Bizler şu an CAS'da görev yapan çalışanlar olarak CAS şirketini yaşatmak adına, 23 Temmuz 2014 tarihinde Başbakan ve Başbakan yardımcısı'nın bizlere Başbakanlık önünde ''Sizler Artık devlet güvencesi Altındasınız'' ifadelerinden sonra görevimizin başına dönerek % 100 ü devletimizin olan CAS şirketine sahip çıktık.

Bizlere iş başvurusuna gitmeden önce yapılan açıklamada, 3 ay içerisinde maaşlarımızın eski düzeye geleceği ve daha sonraki dönemde şartlarımızın iyileştirileceğinin sözü verilmişti. Biz de bunun üzerine başvurularımızı yaptık ve Asgari ücretle 1560 tl'ye çalışmaya başladık. Memur arkadaşlarımız 850 tl, işçi arkadaşlarımız ise 500 tl maaş kaybı ile göreve başladılar.Hiçbir hakkımız ödenmeden işe yeni girmiş muamelesi görerek önceki tüm sosyal haklarımızı kaybettiğimizi de sonradan öğrendik.

ŞİMDİ SORUYORUZ ?

1- CAS devletin bir kuruluşu değilse, eski KTHY personeli protokol ile burada nasıl görevlendirildi?

2- Devletimiz özel bir şirkete, personel ihtiyacı var diye, protokol veya atama ile kendi bünyesindeki çalışanını görevlendirebilir mi?

3- Hizmet verdiğimiz havayolları maaşlarımızı karşılamadığı için sn. Serdar Denktaş'ın uğraşları ile her ay ilgili bakanlıklar aracılığı ile eksik miktar CAS LTD e borç olarak aktarılabilir mi?

4- Biz hükümetin namusunu kurtarmak adına CAS ı yaşatmak için fedakarlık yapan personel için Hükümet ne düşünüyor?

5- CAS 'da görev yapan arkadaşların bir kısmını protokol ile görevlendirildi diyerek devlete istihdam edip geriye kalan CAS çalışanlarını dışarıda tutmak Anayasa nın Eşitlik İlkesine aykırı değil midir?

6- Hükümet değişirse biz ne olacağız?

7- CAS özelleştirilirse biz ne olacağız?

8- Bakanlar Kurulunun almış olduğu,%60'a %40 kararı ne oldu ?

BİZLERE DEVLET GÜVENCESİ VERİLDİYSE, BİZ DEVLETİN ŞİRKETİNE SAHİP ÇIKANLAR OLARAK HAKLARIMIZ NEREDE ?

CAS PERSONELİ NE İSTİYOR ?

CAS personelinin başvuru yapma amacı, CAS Şirketinin Devletin bir kurum veya kuruluşu olduğuna inandığımızdan ve Anayasanın eşitlik İlkesine aykırı bir durumla karşı karşıya olduğumuzdan dolayıdır.

Bizim esas amacımız ilk günkü gibi CAS'ı yaşatmaktan başka birşey değildir. Bizim kimsenin işinde gözümüz yok bizler hakkımızı istiyoruz.

Eğer devlet CAS'ı gerçekten yaşatmak istiyorsa personele tüm yasal haklarını verip kararlılığını göstersin. Beş aydan beridir eski maaşlarımızdan çok düşük miktarlara çalışıyoruz. Bizim dayanacak gücümüz kalmamıştır. Devlet güvencesini 2008 den beri hiçbir zaman görmedik. Biz elimizi taşın altına koyduk şimdi elini taşın altına koyma sırası devlettedir. Devletin görevi CAS şirketini kurumsallaştırıp gerçek anlamda bünyesine almak olmalıdır.

Hükümütemiz hemen harekete geçip bizlere hakkını vermez ise eylemlerimizin artarak devam edeceğini tüm kamuoyuna üzülerek duyururuz.

CAS çalışanları sözcüsü

Osman KIRMIZI

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.