İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Eğitim Sendiklarından eylem sinyali...

Eğitim Sendiklarından eylem sinyali...

2014-2015 Eğitim Öğretim yılının ilk yarısı geride kalırken, Kıbrıs Postası'na konuşan öğretmen sendikaları, eğitimdeki sorunların giderilmemesinden şikayetçi...

Yayın Tarihi: 28/01/15 10:00
okuma süresi: 6 dak.
Eğitim Sendiklarından eylem sinyali...
A- A A+

Kıbrıs Postası - Deniz ABİDİN

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, birçok okulda altyapı ve öğretmen eksikliğinin bugün hala daha devam ettiğini söyleyerek, Göç Yasası meselesi başta olmak üzere ikinci yarı yıla eylemlerle girebileceklerini belirtti.

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, eğitimin parasız olması gerektiğine dikkat çekerek, herkese fırsat eşitliği sağlayan bir sistemin olması gerektiğini belirterek, "Hükümetle diyaloğun kopması durumunda grev kaçınılmaz olabilir, ikinci yarı yılda eylemsel bir sürece girebiliriz" dedi.

2014-2015 Eğitim Öğretim yılının ilk yarısı geride kalırken, Kıbrıs Postası'na konuşan öğretmen sendikaları eğitimdeki sorunların aynı şekilde devam ettiğini, okullarda ciddi şekilde altyapı ve öğretmen eksikliğinin olduğunu, Göç Yasası ile istihdam edilen öğretmenlerin sıkıntılar yaşadıklarını ve eğitimin parasız olması yönünde açıklamalarda bulundu. KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, zihniyetin değişmemesi nedeniyle eğitim sisteminde herhangi bir değişikliğin yaşanmasının mümkün olmadığını belirtti. Eğitimin parasız olması konusunda bir gelişmenin yaşanmadığı gibi özel okulların teşvikinin yapıldığını ifade eden Elcil, müfredat ve kitapların da hala daha Türkiye'nin paralelinde gittiğini vurguladı.

Elcil: "Okulların altyapısı eksik"

Elcil, bugün birçok okulun altyapı ihtiyacının karşılanmadığını söyleyerek, öğretmen eksikliklerinin de hala daha giderilmediğini belirtti. İlk öğretimde 17 eksik öğretmenle yarı yılı tamamladıklarını söyleyen Elcil, eğitimde çözülmeyen sorunları şöyle sıraladı: "Balıkesir İlkokulunda internet ve bilgisayar yok. Müdürün odasında bile yok. Bunun dışında kolej gibi yarışmacı sınavlar düzenlenmeye devam ediliyor. Özel ders fulyası aldı yolu gidiyor. Özel eğitime ihtiyaç duyan öğrenci sayısı arttı ancak, özel eğitim öğretmeni yetersiz. 43 tane özel eğitim öğretmeni işsiz bekliyor..."

"Okula değil, dini yatırımlara yönelme var"

Şener Elcil, ülkede eğitimin gözden çıkarıldığını dile getirerek, son günlerde dini yatırımlara daha çok yönelme olduğunu söyledi. Elcil, 62 okul için 12 milyon lira harcama yapılırken, Haspolat'ta yapılmakta olan cami için 70 milyon lira harcandığına dikkat çekti. Elcil, bu durumun da gelinen zihniyeti gösterdiğini belirtti. Bakanlığın görevini yerine getiremediğini söyleyen Elcil, birçok konuda okul aile birliklerinin ve okul yönetiminin insiyatifi ile okulların yönetildiğini ifade etti. 1997 yılından beri sendikanın eğitim sekreteri olduğunu ve o günden bugüne sorunların aynı kaldığını anlatan Elcil, "o gün neyse bugün de aynı, hatta sorunlar giderek artıyor" dedi. Elcil, şunları kaydetti: "Aynı hamam aynı tas, sadece tellaklar değişti. Bizimle alay etmeyi sürdürüyorlar. Göç yasası meselesi başta olmak üzere ikinci yarı yıla eylemlerle girebiliriz. Biz Göç Yasası'nın bir an önce kaldırılmasını istiyoruz" dedi.

Gökçebel: "Anlayış ve niyet yok"

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, eğitimdeki sorunların ülkedeki diğer sorunlarla pararel devam ettiğini belirterek, bunun değişmesi için ciddi bir sisteme ihtiyaç olduğunu söyledi. Gökçebel, ciddi bir sistem için niyete ihtiyaç olduğunu ifade ederek, böyle bir anlayış ve niyetin olmadığını vurguladı. 2014-2015 eğitim öğretim yarı yılının tamamlanmasıyla okullardaki en temel sorunların hala daha ortada durduğunu anlattı. Gökçebel, orta öğretimde 3 müdür, 12 müdür muavini, 20'nin üstünde öğretmen, mesleki okullarda 33 atölye şefi, 175 bölüm şefi, 33 hademe, 15 tane de sekreter eksiği bulunduğunu belirtti. Tek bir okulun dahi tahsis edilmiş bütçesi olmadığını kaydeden Gökçebel, okullarda bir cam dahi kırılsa okul aile birliklerinin yaptırdığına dikkat çekti. Gökçebel, birçok okulda bugün hala daha ısınma problemi yaşandığını söyleyerek, bazı okullara okul aile birlikleri tarafından klima takıldığını, ancak trafo eksikliği nedeniyle klimaların kullanılamadığını anlattı. Gökçebel, Değirmenlik Ortaokulu, 20 Temmuz Fen Lisesi, Cumhuriyet Lisesi ve Canpolat Ortaokulu gibi birçok okulda trafo eksikliği problemi yaşandığını belirtti. Bakanlığın tüm bu sıkıntıları bildiğini söyleyen Gökçebel, şu ana kadar kitap ve modülü tamamlanamayan mesleki liseler olduğunu ifade etti.

"Eğitim parasız olmalı"

Gökçebel, eğitimin parasız olması gerektiğine de dikkat çekerek, herkese fırsat eşitliği sağlayan bir sistemin olması gerektiğini belirtti. Göç Yasası ile istihdam edilen öğretmenlerin yaşadığı sıkıntılara da değinen Gökçebel, "üç gün Karpaz'a, üç gün de Lefke'ye giden öğretmenler var. Benzin sorunu bir yana, her gün yollarda ölümle burun buruna gidip geliyorlar. Daha okula gelmeden psikolojik olarak eğitim veremez duruma geliyorlar. Nitelikli eğitimden bahsediyorlar, bu şovdan ibarettir. Girne'de Ozanköy'ün altında yapılmaya başlanan ortaokul tamamlanamadı, ancak ilahiyata milyarlarca para harcanıyor. Okula gelince, kaynak yok diyorlar" dedi.

Gökçebel, sorunların devam etmesi durumunda, mevcut sıkıntının içinde, hükümetle diyaloğun kopması durumunda sendikanın yönetim kuruluyla istişaraye gireceğini, böyle bir durumda grev noktasına gelebileceklerini belirtti. Gökçebel, "Grev kaçınılmaz olabilir, ikinci yarı yılda eylemsel bir sürece girebiliriz" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.