İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Güncel veri yok! İstatistik yoksunuyuz!

Güncel veri yok! İstatistik yoksunuyuz!

Ülkemizde en yetkili kurumlar dahi güncel ve temel istatistikî veriden yoksun… Bu nedenle ne ithalat ya da ihracatta pazar araştırmaları, ne sağlıkta politikalar, ne de toplu taşımadan basit ticari risk analizlerine kadar hiçbir kategoride güncel veriye ulaşılamıyor…

Yayın Tarihi: 28/01/15 10:00
okuma süresi: 6 dak.
Güncel veri yok! İstatistik yoksunuyuz!
A- A A+

Kıbrıs Postası Haber Merkezi günlerdir ülkede kaç özel, kaç kamu çalışanı olduğunu ilgili Bakanlık, birim ve dairelerden öğrenemezken teknik personelde eksikliği olduğu ifade edilen Devlet Planlama Örgütü'ne kamu ve özelden güncel veri akışı yasal zorunluluğa rağmen zamanında yapılmıyor.

DPÖ Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu, yasa gereği tüm daire ve özel şirketlerin talep edilen güncel veriyi zamanında ulaştırması gerektiğini kaydederek, bunun sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için hükümetin genelge yayımladığını ayrıca yasanın öngördüğü teknik personelin ancak yarısına sahip olan DPÖ'de bu yıl itibariyle bu açığında giderileceğini açıkladı.

Öte yandan Kıbrıs Postası'na değerlendiren eski Ticaret Odası Başkanı Günay Çerkez, Türkiye'nin ısrarına rağmen yıllardır E-Devlet projesinin hayata geçmediğini, 2012'ye ait detayların henüz ortaya çıkmasına rağmen Maliyenin 2015 bütçesini yapabildiğini kaydederek "DPÖ'ye veri dairelerden yıllar sonra geliyor. Dünyanın elinde lazerli silah var biz de ise cihan harbinden kalma bir ilkellik" dedi.

Vatan MEHMET - Kıbrıs Postası

Ülkemizde en yetkili kurumlar dahi güncel temel istatistikî bilgilerden yoksun… Bu nedenle ne ithalat ihracatta pazar araştırmaları, ne sağlıkta politikalar, ne de toplu taşımadan basit ticari risk analizleri yapılamıyor…

Kıbrıs Postası Haber Merkezi haftalardır ülkede kaç özel, kaç kamu çalışanı olduğunu ilgili birim ve dairelerden öğrenemiyor.

Yönetenlerle yönetilenler arasındaki her türlü ödev ve yükümlülüklerin karşılıklı olarak "dijital ortamda" sürekli ve güvenli bir biçimde gerçekleştirilmesi anlamına gelen E-Devlet Projesi yıllardır hayata fiilen geçemezken, Devlet Planlama Dairesi de hem teknik personel azlığı hem de yasa gereği kamu ve özelin zamanında bilgilendirmemesi nedeniyle verileri analiz edemiyor…

DPÖ Başkanı Ömür Muhtaroğlu: "Biz kendi üzerimize düşeni yapıyoruz"

Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu, yasa gereği tüm daire ve özel şirketlerin talep edilen güncel veriyi zamanında ulaştırması gerektiğini kaydederek, bunun sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için hükümetin genelge yayımladığını ayrıca yasanın öngördüğü teknik personelin ancak yarısına sahip olan DPÖ'de bu yıl itibariyle bu açığında giderileceğini açıkladı.

Ülkemizdeki istatistik veri yoksunluğu problemine değinen Muhtaroğlu şöyle konuştu; "Planlama Örgütü, ham istatistiki verileri bünyesinde toplayıp bunları analiz ederek yayımlamakla yükümlü. Yasası gereği de tüm kamu ve özel sektör, Devlet planlamanın istediği veriyi zamanında ulaştırmakla yükümlüdür…

Yani KİT'ler, belediyeler, üniversiteler tüm özel ve kamu kurum ve kuruluşları zamanında düzenli bir biçimde bize ulaştırmadıkça biz de zamanında yayımlayamıyoruz.

Biz kendi üzerimize düşeni yapıyoruz. Bu konu ile ilgili yani kamu ve özelin yasal yükümlülüğüyle ilgili bir genelge yayımladı hükümet…

Tabi şunu da ifade edeyim örgütümüzde de yıllar içinde farklı sebeplerden teknik personel eksikliği yaşandı. DPÖ yasasında belirtilen personelin yarısı var şu an. Bu konu ile ilgili de hükümetten talepte bulunduk ve olumlu karşılandı.

Bu yıl, 2015 itibariyle bu açık da peyder pey giderilecek.

Çerkez: "Yıllardır E-devlete geçilmiyor. Demek ki bir sebebi var!"

Öte yandan Kıbrıs Postası'na değerlendiren İşadamı, Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) eski Başkanı Günay Çerkez, istatistiki veri sorununun ülkenin en önemli sorunlarından biri olduğunu, pek çok ticari sektörün kör bir şekilde yatırımla ilgilendiğine dikkat çekerek, yıllardır ifade edilmesine ve Türkiye'nin ısrar etmesine karşın geçilemeyen E-Devlet'e ne zaman geçileceğini sordu.

Çerkez, "geçilmiyorsa herhâlde bir sebebi var" ifadelerini kullandı.

İstatistik sorununu yalnızca Devlet Planlama Örgütü'ne yüklemenin de doğru olmadığına işaret eden Çerkez, "Ellerinde güncel veri yok, dairelerden yıllar sonra geliyor bu nedenle de doğrulukları güncel olmadığı için de tartışılır bir nitelikte" dedi.

"2012'inin detayları henüz ulaşmasına rağmen Maliye 2015 bütçesi yapıyor"

"Elimize 2012'inin detayları henüz ulaşmasına rağmen Maliye Bakanlığı 2015 bütçesi yapıyor" diye konuşan Çerkez şöyle dedi; "Ülkemizde istatistik sorunu en ciddi sorunlarımızdan biridir. Oysa yıllardır e-devlet meselesini konuşuyoruz. Geçeceğiz bugün yarın deniyor Ama bir tülü gerçekleşmiyor bu e-devlet… Bizde dairelerden elde anket usulü toplanan veriler yeterli uzman personel eksikliği nedeniyle de geç yapılıyor ve bir merkezde toplandığında da çok geç oluyor. Söz gelimi elimize 2012'inin detayları henüz ulaşmasına rağmen Maliye Bakanlığı 2015 bütçesi yapıyor."

"Dünyanın elinde lazerli silah var biz de ise…"

Çerkez sözlerini şöyle sürdürdü; "Ancak bu zaafı sadece Devlet Planlama'ya yüklemek de haksızlık olur kanısındayım… Ellerinde güncel veri yok, dairelerden yıllar sonra geliyor bu nedenle de doğrulukları güncel olmadığı için de tartışılır bir nitelikte… Türkiye yıllardır özellikle bahsettiğim e-devlet için bastırıyor, ısrar ediyor ama bir türlü geçemiyoruz dermek ki bir sebep var geçilmemesinde… Oysa dünyada elektronik ortamda güncel veri neredeyse anlıktır. Dünyanın elinde lazerli silah var biz de ise cihan harbinden kalma ilkel bir mermisiz silah… Bir istatistik dairesi DPÖ içerisinde kurulacaktı. Ondan da ses yok"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.