İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Kusetoğulları: "Bu kadar 'avcı' fazla!"

Kusetoğulları: "Bu kadar 'avcı' fazla!"

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Hasibe Kusetoğulları avın kültürümüzün bir parçası olduğunu, kaçak av konusunda yasaklarla bir yere varılamayacağını ve alternatiflere ihtiyaç duyulduğunu kaydederek, "Ülke istatistiklerine baktığımızda bu kadar metre kareye bu kadar avcı fazladır. Alternatifli çalışma yapılması gerek" dedi.

Yayın Tarihi: 29/01/15 08:55
okuma süresi: 6 dak.
Kusetoğulları: "Bu kadar 'avcı' fazla!"
A- A A+

Kıbrıs Postası - Hasan YIKICI

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Hasibe Kusetoğulları, gündemde olan çevre konularıyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulundu.

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Hasibe Kusetoğulları avın kültürümüzün bir parçası olduğunu, kaçak av konusunda yasaklarla bir yere varılamayacağını ve alternatiflere ihtiyaç duyulduğunu kaydederek, "Ülke istatistiklerine baktığımızda bu kadar metre kareye bu kadar avcı fazladır. Alternatifli çalışma yapılması gerek" dedi.

Çöplerden enerji üretimi…

Atık sorununun yıllardır çözülemediğini kaydeden Kusetoğulları, çöpleri yakarak enerji elde etme yoluna gidileceğini ifade ederek, "En önemli sorun fizible mıdır değil midir sorusudur. Başka ülkelerde bu yöntemler kullanıyor" dedi.

Bu sisteme yönelik eleştirilerin hatırlatılması üzerine bütün tesislerin teknolojilerin olumsuz etkileri olduğunu ve bu olumsuzlukları giderecek tedbirlerin alınması gerektiğini kaydeden Çevre Koruma Dairesi müdürü, "Bu tedbirleri alırsanız o teknolojileri de olumlu olarak kullanabilirsiniz. Bu mantıktan yürürseniz çevreyi korursunuz" ifadelerini kullandı.

Sistemi kurup da tedbirleri almazsanız bütün olumsuz unsurlar zaman içerisinde de ortaya çıkar" dedi.

Eleştirilerin dayanaklı ve gerekçeli olması lazım gerektiğini vurgulayan Kusetoğulları, "Aksi takdirde tartışmalar sonuçsuz kalır. Günün sonunda karar alınır. Belki de yanlış bir karar alınır" dedi.

Herkes yakıyor!

Evsel ve hayvansal atıkların sorun olduğuna ve ilgili kurumların bu konuda ciddi adımlar atmadığına dikkat çeken Kusetoğulları, "evsel atıklar, hayvan arıkları toplanmıyor. Bunların ne olduğu ne olacağı belli. Her taraf çöp! Belediyeler kendilerine göre gerekçeler sunarak bir şey yapmıyorlar. Yakmayın diyoruz ama herkes yakıyor. En azından yakmayın örtün diyoruz. Bu da çok doğru değil ama en azından bu yapılsın" dedi.

Ülkede atık politikasının yönetimiyle ilgili kararlar verilmesi gerekliliğinin üzerinde duran Kusetoğulları, evsel atıkların hala bir sorun olarak ortada olduğunu ifade ederek, "Eğer herkes ve her kurum görevini tam zamanında ve yerinde yaparsa farklı çözüm arayışlarına gidilmez" dedi.

Bu ülkeye bu kadar avcı çok

Kaçak av sorununa da değinen Kusetoğulları, konuyla ilgili yetkili mercinin Merkezi Av Komisyonu olduğunu kaydetti.

Çevre Koruma Dairesi olarak komisyonunda bir temsilcileri olduğunu kaydeden Kusetoğlullar, önerilerini oraya sunduklarını ifade etti.

Avcılık Federasyonu'nda kaçak avı önlemeye yönelik av koruyucuları olduğunu ifade eden Çevre Dairesi Müdürü, ekipman olarak da araç olarak da eskiye göre çok daha iyi bir durumda olunduğunu kaydetti.

Bu kadar avcı fazla…

Av konusunda yasaklarla bir yere varılamayacağını ve alternatiflere ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Kusetoğulları, "Ülke statistiklerine baktığımızda bu kadar metre kareye bu kadar avcı fazladır. Alternatifli çalışma yapılması gerekir. Hem kurumların, hem de sivil toplum örgütlerinin" dedi.

Sivil toplum örgütlerinin şikayetçi olduklarını ama önerilerini yazıya dökmelerinin gerektiğini kaydeden Kusetoğulları, "Sivil toplumun, merkezi av federasyonun av kurumuna gidip önerileri varsa vermelidir. Yazılı öneriyi siz vermezseniz o kurum neyi dikkate alacak" dedi.

"Doğaya kendisini yenileme fırsatı verilmeli"

Av sorunu yasaklarla çözemezsiniz" diyen Kusetoğulları, "Federasyon av için kuş üretiyor. Onu yapsınlar ama onun yanında cepler oluşturarak özel bölgeler yaratılması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü doğanın kendisini yenileme fırsatı verilmesi lazım" dedi.

Doğanın yeniden üremesi için fırsat yaratılması gerekliliği üzerinde duran Kusetoğulları, "Doğayı yenilemek için kendimiz üretmeyelim doğadaki hayvanı rahat bırakalım ve kendiliğinden üresin. Ama önce doğanın kendisini yeniden üretmesi için fırsat verelim" dedi.

"Tek sorun av değil!"

Doğanın yenilenmesinin önündeki tek engelin av olmadığını, yapılaşma, kirlilik, atıklar gibi pek çok faktörün söz konusu olduğunu açıklayan Kusetoğulları, bunun dışında "Tarım alanlarında maki bitki örtüsünün azalması, gonduraların azalması, ağız yakmalar, bunlar hep kuşların yaşam alanlarını daraltıyor" dedi.

"Sadece avcılarla da ilgili yorum yapmak yanlıştır" diyen Kusetoğulları, çerçevenin tamamını görerek yorum yapılması gerektiğini kaydetti.

"Paralı özel av alanları!"

"Özel ava da el atmamız lazım" diyen Kusetoğulları, paralı özel avlaklar oluşturulabileceğini kaydederek, "Gider adam orada parasını veriri vurur. Bu fikirler tartışılabilir. Avcı sayısı çok fazla ve bu da bizim kültürümüzün gereğidir. Ben avcıyla artık gidip 'vurma' diye tartışamam. Alternatif oluşturmalıyız" dedi.

Karpaz eşekleri için bariyer…

"Eşekleri bariyerler korumaz. Doğayı yalnız başına bırakırsanız zaten kendi kendisini korur" diyen Kusetoğullaı, Karpaz eşekleri için yapılan bariyerlerle ilgili de açıklamalarda bulundu.

Eşek popülasyonunun arttığı ve tarım arazilerine zarar verdiklerine dair şikâyetler aldıklarını ifade eden Kusetoğulları, eşeklerin yol kenarlarına da çıkarak kazalara sebebiyet verebileceğini kaydetti.

Bu nedenlerden dolayı eşeklerin hem korunması hem de bölgeye zarar vermemeleri açısından bariyerlerle bir bölgede muhafaza edileceğini kaydetti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.