İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

"Uyuşturucu ile Mücadele Konusunda Medya Mutabakatı" imzalandı

"Uyuşturucu ile Mücadele Konusunda Medya Mutabakatı" imzalandı

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu ve medya örgütleri arasında "Uyuşturucu ile Mücadele Konusunda Medya Mutabakatı" imzalandı.

Yayın Tarihi: 29/01/15 16:42
okuma süresi: 6 dak.
"Uyuşturucu ile Mücadele Konusunda Medya Mutabakatı" imzalandı
A- A A+

Medyanın, uyuşturucu ve madde bağımlılığı konularındaki haberlerine ışık tutmak ve yol göstermek amacıyla hazırlanan mutabakata, Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, Medya Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, Yayın Yüksek Kurulu Başkanı İlkay Diren, Basın Konseyi Başkanı Doç. Dr. Şule Aker, Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Başkanı İzzet Volkan ve Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti İkinci Başkanı Ali Hançerli imza koydu.

Başbakanlık toplantı salonunda yer alan imza törenine Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da katıldı.

YORGANCIOĞLU İŞBİRLİĞİ İÇİN MEDYA ÖRGÜTLERİNE TEŞEKKÜR ETTİ

Yorgancıoğlu mutabakatın imza töreninde yaptığı konuşmada, ülkede giderek artış gösteren uyuşturucu konusuna karşı komisyonla işbirliği yapan medya örgütlerine teşekkür ederek, bu konuda basına önemli görevler düştüğünü kaydetti.

Komisyonun kurulduğu günden bugüne yaklaşık 2 ay geçmesine rağmen iyi bir performans sergilediğini ve özveriyle çalıştığını ifade eden Yorgancıoğlu, ciddiyetle ele alınması gereken uyuşturucu ile mücadelede ortaya konan çabaları kutladı.

Başbakan Yorgancıoğlu, bugün imzalanan mutabakatın uyuşturucu ile mücadeleyi daha da artıracağına ve çalışmalara ivme kazandıracağına inanç belirterek, ülkeye hayırlı olması temennisinde bulundu.

KARAOKÇU: "DAHA ÇOK İŞBİRLİĞİ YAPACAĞIZ"

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu da, bir süredir başladıkları çalışmaları yoğun ve çok yönlü bir şekilde sürdürdüklerini belirterek, bu çalışmalar kapsamında dün Girne'de yararlı denetimler yaptıklarını, bugün de medya örgütleriyle önemli bir mutabakata imza koyduklarını söyledi.

Karaokçu, uyuşturucuyla mücadelede, çocukların, bağımlıların veya az miktarla yakalanan şahısların medyada yer alma şeklinde medyaya önemli görevler düştüğünü işaret ederek, bu mutabakatın medya ile işbirliğinde ilk adım olduğunu, daha çok işbirliği yapacaklarını vurguladı.

ÖRGÜTLER

Ülkede önemli bir sorun olan uyuşturucu ve madde bağımlılığına karşı mücadelede komisyonun önemine vurgu yapan ve komisyonu oluşturan Başbakanlığa destek veren medya örgütü temsilcileri de, bu konunun hassasiyetini kendilerinin taşıdıklarını, ülkenin geleceğini ilgilendiren bu konuda üzerlerine düşen görevleri yerine getireceklerini belirterek, hükümet, komisyon ve örgütler yanında toplumun da bu konuya karşı hassas olmasını istedi.

MUTABAKAT

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu ve medya örgütleri arasında imzalanan mutabakatta, ülkede, uyuşturucuyla ilişkili suçlara itilen veya bir şekilde suça bulaşan gençlerin sayısında son yıllarda ciddi bir artış söz konusu olduğuna vurgu yapılarak, uyuşturucu suçları ve madde bağımlılığıyla etkin mücadelede medyaya da önemli görevler düştüğüne dikkat çekildi.

Mutabakatta, ülkede çocuk ve genç yaşta uyuşturucu suçuna itilen veya madde bağımlılığı sorunu yaşayan bireylerle ilgili haberlerde, söz konusu kişileri "damgalamaktan, dışlamaktan, suçlayarak ötekileştirmekten ve toplum dışına itmekten" kaçınılması gerektiği belirtildi.

"MEDYA SUÇLARI ÖNLEYİCİ ÇABALARA DESTEK VERMELİ"

"Medya mensupları suçları önleyici çabalara destek vermeli, suça itilen çocukları ve gençleri anlamaya çalışmalı ve onların tedavi edilerek topluma kazandırılmalarına yardımcı olmalıdır" denilen mutabakatta, Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu'nun girişimiyle oluşturulan mutabakat metninin; medyanın, uyuşturucu ve madde bağımlılığı konularındaki haberlerine ışık tutmak ve yol göstermek için hazırlandığı belirtildi.

Uyuşturucu ile mücadele konusunda imzalanan medya mutabakatı şu maddelerden oluşuyor:

"1. Haberlerde, çocuk yaştaki uyuşturucu suçu zanlılarının veya madde bağımlılığı yaşayan çocuk, genç ve yetişkin bireylerin açık isimlerinin, fotoğraflarının ve adres bilgilerinin belirtilmesi doğru değildir. Evrensel gazetecilik meslek ilkeleri, zanlı ya da mağdur konumundaki çocukların, genç ve yetişkin bireylerin korunmasını öngörmektedir.

2. Uyuşturucu ve madde bağımlılığıyla ilişkili haberlerde 'masumiyet karinesine' uyulması gerekmektedir. KKTC Anayasası'nın 18'inci maddesinde de açıkça belirtildiği gibi 'Bir suçtan sanık herkes, suçluluğu yasaya uygun olarak ispat edilinceye kadar suçsuz sayılır.'

3. Çocuk yaştaki bireylerin 'kabahatli' ya da 'suçlu' olarak tanımlanması, bu kişilerin rehabilite edilerek topluma kazandırılmasını güçleştirmektedir.

4. Uyuşturucu ve madde bağımlılığını konu alan haberlerde, bilgi verme işlevinin boyutlarını aşacak ve özendirici bir nitelik kazanacak şekilde detaylar vermekten kaçınmak gerekir. Örneğin, hangi tür uyuşturucunun nasıl kullanıldığını gösteren görüntüler ve fotoğraflar yayımlamak doğru değildir.

5. Uyuşturucuyla ve madde bağımlılığıyla mücadelede sadece suçlara odaklanmak, çözümü de zorlaştırmaktadır. Bu nedenle medya, suçu ve uyuşturucu madde kullanımının yaygınlaşmasını önleyici çabalara, kampanyalara destek vermelidir. Ayrıca medya özellikle çocuk ve gençleri doğru ve etik ilkelere uygun biçimde bilgilendirme ve yönlendirme işlevini eksiksiz yerine getirmelidir.

6. Uyuşturucu ve madde bağımlılığı konusunda çocukları, gençleri ve aileleri bilgilendirmeye ve bilinçlendirmeye yönelik kamu spotları hazırlanmalı ve bu spotlar kamusal ve özel televizyonlarda ücretsiz olarak yayımlanmalıdır."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.