İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Uluçay: "Her yatırımcıdan 100 bin Euro yatırım talebi olmayacak"

Uluçay: "Her yatırımcıdan 100 bin Euro yatırım talebi olmayacak"

CTP-BG milletvekili Ferd Sabit Soyer, Kıbrıs sorunundaki son gelişmelerle ilgili konuşma yaptı.

Yayın Tarihi: 29/01/15 16:50
okuma süresi: 6 dak.
Uluçay: "Her yatırımcıdan 100 bin Euro yatırım talebi olmayacak"
A- A A+

Soyer, görüşme sürecinin tıkandığını, bunun gerginlik ve çatışmalara sebep olduğunu kaydetti.

Bölgede ve dünyada gerginlikler yaşanan bir dönemde bulunulduğunu kaydeden Soyer, görüşmelerin tıkanmasının bu gergin dünya ortamında iyi bir gelecek ve güvenlik sağlamadığını belirtti. Soyer anlaşma sağlanmadıkça güvenlik konusunun havada durduğunu ifade etti.

Soyer, önemli olanın tıkanıklığın sorumlusunun kim olduğunun bulunması değil, çözüm sağlanması olduğunu belirtti.

Soyer, bir toplantıda, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, Irak Meclis Başkanı'na İSİPAB'ta Kıbrıs Türk devleti olarak Kıbrıslı Türklerin temsil edilmesine dönük Mısır'ın başlattığı girişimlerin desteklenmesi konusundaki görüşünü ilettiğini ve bunun basına yansıdığını anlattı.

Gaz konusuyla meydana gelen gelişmelerde Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun izlediği siyaseti eleştiren Soyer, Anastasiadis'in toprak konusu görüşülürken, bu konuyu gaz konusu ile ilişkilendirerek hata yaptığını, Eroğlu'nun da sunulan bir kağıdı alarak "tuzağa düştüğünü" iddia etti.

Taşınmaz Mal Komisyonu'nun konumuna değinen Soyer, bu konunun AİHM değerlerine uygun bir yasa yapılmakla sağlandığını kaydetti. Soyer, "İç siyasete endeksli kısa vadeli oy almaya dayalı atılan adımlar ne kadar yanlış ve gereksizdir" dedi.

"Eroğlu'nun hatalı tavırlarından dolayı toprak konusu gaz ile ilişkilendirilmiştir" iddiasında bulunan Soyer, Kıbrıs Türk halkının kazanımlarının oy hesabı uğruna harcanmakta olduğunu savundu.

SUCUOĞLU

UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu, ekonomik gelişmelerle ilgili konuşma yaptı. Ülkede kanser hastalığına bağlı kayıpların giderek arttığını söyleyen Sucuoğlu, "Maalesef üretimin dörtte birinde pestisit maddelerine yoğun bir şekilde rastlanıyor. Analizlerde hala bunu tespit ediyoruz. Kaçak şekilde de bunlar piyasaya sürülüyor, insanlar bunu yemeye devam ediyor" dedi.

Bunların üreticinin bilgisizliğinden yaşandığını belirten Sucuoğlu, üreticilere eğitim verilmesinin şart olduğunu kaydetti. Bu konuda analizler dışına bir şey yapılmadığını belirten Sucuoğlu, bu durumu eleştirdi.

Alanında tek olan çocuk onkoloğunun sağlıktaki sistemsizlik ve kendisine yapılan haksızlıklar dolayısıyla istifa ettiğini söyleyen Sucuoğlu, bu kişinin 75 takip ettiği ve 6 da çok kritik durumda hastası bulunduğunu belirtti. Sucuoğlu, "Bu dokorumuz bu noktaya neden getirildi? Şimdi bu hastaların durumu ne olacak? Ayrıca sınır dışı edilen 772 kişiden 163 kişide AIDS tespit edildi. Bu kişilerin burada kaldıkları sürede kiminle temas ettikleri konusunda bir araştırma yapıldı mı? Nerelerde çalıştılar, neler yaptılar?" diye sordu.

3 milyon euroluk yatırım yapacak bir yatırımcıya, eğitim veya sağlık alanında 100 bin euroluk bir katkı yapması halinde vatandaşlık verileceği yönünde bir duyum aldıklarını belirten Sucuoğlu, "Yatırım için cazip olmayan bir ülkeye yatırım yapacak yatırımcılara teşvik verilmesi gerekirken, yatırım yapmaktan vazgeçirecek uygulamalar mı yapılacak?" diye sordu.

ULUÇAY

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, adaya yatırım yapacak her yatırımcıdan 100 bin euro yatırım yapma talebi olmayacağını söyledi.

Göreve geldiklerinde vatandaşlık konusunda yeni bir yasa hazırlamaya başladıklarını söyleyen Uluçay, bir tasarı şekillendirildiğini, yasanın Bakanlar Kurulu'nda tartışılmakta olduğunu belirtti.

Uluçay, yasada, yatırımcılara dönük somut kriterlere bağlı iki madde bulunduğunu anlattı.

Maddelerden biri ile ilgili bilgi veren Uluçay, "Şu an bizim yurttaşlık yasamızda yabancı yatırımcıların yurttaşlık almasıyla ilgili bir açılım veya kriter yoktur. Bu idare edenlerin tasarrufuna bırakılmıştır. Bakanlar Kurulu'nun onaylamasıyla yurttaşlık alabilirler. Yeni tasarıda ilkemiz, vatandaşlık mezvuatının idare edenin yorumlamasına gerek kalmadan kesin kurallara bağlanmasıdır. Yatırımcılarla ilgili de hedef budur. Yatırımcı 3 milyon euroluk yatırım öngörürse yurttaşlığa başvurabilir. Eğitim ve sağlık alanında idarenin göstereceği bir projeye 100 bin euroluk bir hibe yapmasını öngördük" dedi.

Ülkeye girecek her yatırımcıya bu maddenin uygulanmayacağını belirten Uluçay, yatırım yapan ve yurttaşlık başvurusu yapmak isteyenlere bu maddelerin uygulanacağını kaydetti.

TÖRE

UBP Milletvekili Zorlu Töre, "Kıbrıs Konusundaki Anket" ile ilgili güncel konuşma yaptı. Töre, konuşmasında Kudret Akay tarafından yapılan anketi değerlendirdi.

Töre, anket sonucunda, Kıbrıslı Türk halkının çözüm yanlısı olduğu ancak Annan Planı gibi bir plana 'hayır' dediklerinin ortaya çıktığını kaydetti.

Anket sonuçlarını değerlendiren Töre, Türkiye ve Türk ordusunda sempati duyulduğunu söyledi.

Halkın yeniden göçmen durumuna düşmek istemediğini belirten Töre, anket sonuçlarının da bu yönde çıktığını kaydetti.

Töre, halkın KKTC'ye sahip çıktığını söyledi.

Konuşmaların ardından yazılı sorular ve yanıtlarının okunmasıyla Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu sona erdi. Genel Kurul bir sonraki toplantısını 2 Şubat Pazartesi günü saat 10.00'da yapacak.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.