İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Harmancı: "Yollarda eskisi gibi çöp göremezsiniz"

Harmancı: "Yollarda eskisi gibi çöp göremezsiniz"

"Yollarda eskisi gibi çöpler göremezsiniz çünkü araç filomuza kattığımız araçlarla büyük iyileştirme sağladık" diyen ve daha temiz bir Lefkoşa yaratmaya çalıştıklarını ifade eden LTB Başkanı Mehmet Harmancı, Kıbrıs Postası'na temizlik ve çöp konusundaki yeni projelerini anlattı.

Yayın Tarihi: 31/01/15 10:04
okuma süresi: 6 dak.
Harmancı: "Yollarda eskisi gibi çöp göremezsiniz"
A- A A+

Kıbrıs Postası - Eniz ORAKCIOĞLU

Başkent Lefkoşa'nın yıllardır süre gelen çöp sorunu artık yok denilecek kadar azaldı. Mehmet Harmancı'nın LTB Başkanlığı'na seçilmesiyle hızlandırılan çalışmalar gözle görülür aşama kaydetti. Belediyenin Temizlik Şube'sinin özverili çalışmaları ve belediyeye alınan yeni çöp araçlarıyla daha temiz bir Lefkoşa hayal olmaktan çıktı.

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Lefkoşa genelinde temizliğe çok önem verdiklerini belirterek, "Özellikle Surlarlariçi'nde temizlik ve çöp toplanması açısından bazı problemler yaşıyoruz, yaşadığımız bu problemleri aşmakla ilgili planlamalarımız sürüyor" dedi.

LTB Surlariçi için çalışıyor

Kıbrıs Postası'na Surlariçi ile ilgili bilgiler veren Temizlik Şubesi Amiri, Surlariçi'nde bazı yerlerin insan gücüyle temizlenemeyeceğini belirterek, "Büyük araçların Surlariçi'ndeki dar sokaklara girmesinin mümkün olmuyor. Bu doğrultuda bizde küçük araçlarla veya trafiği kapatarak, dozerleri çöp yığını olan bölgelere göndererek ve kamyonları da geniş olan yollarda bekleterek temizlik yapmaya çalışıyoruz. Bugün küçük çöp arabalarımızla gidebildiğimiz yerlere rutin bir şekilde gidip çöp toplama işlemini gerçekleştiriyoruz. Her gün 10 süpürgeci, mekanik süpürge, iki çöp kamyonu, bir van bu amaç için çalışıyor. Hafta sonları ek mesai sorunu yaşamamıza rağmen bile Surlariçi'ne süpürgeci takviye ediyoruz" şeklinde konuştu.

"Yollarda eskisi gibi çöp göremezsiniz"

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, temizlikle mücadele için mekanik süpürme aracının gece gündüz çalıştığını vurgulayarak, "Yollarda eskisi gibi çöpler göremezsiniz çünkü araç silomuza kattığımız araçlarla büyük iyileştirme sağladık. Bunun yanında uzun vadeli planlarımız da mevcut ama bugün çöp problemini tamamen çözebilirim desem bu doğru olmaz, çünkü elimizde bulunan araç imkânları, ek mesai sorunları ve Surlariçi'nde diğer kirlilik problemi olan sanayi ve atıklarıyla uğraşıyoruz. Tabi ki birkaç ay içinde bu konuda daha iyi konuma da olacağımızı söyleyebilirim. Problemlerin daha da aza indirilebilmesi için 3 çöp kamyonunun ve 2 çekirge aracının alındık ve Surlariçi'nde kullanabileceğimiz küçük arabaları daha verimli kullanabilmek için araç silomuza yenilerini kattık" diye konuştu.

"Çöpleri yerin altına indireceğiz"

Yeni projelerden de bahseden LTB Başkanı Harmancı, şunları söyledi; "Önümüzdeki dönemde Büyükhan'ın arka tarafındaki çöp yerini yerin altına indireceğiz. Bu projeyi her ne kadar ilk biz gündeme getirmiş olsak da mali açıdan daha iyi olan Girne Belediyesi bizden önce davrandı. Bunun yanında çöp kutularını yerin altına indirilmesi sisteminde alan sıkıntısı gibi sıkıntılarımızda mevcut, Örneğin Dereboyu'nda bu sistemi ancak 2 yere uygulayabiliriz çünkü yeterince mesafe yok."

Çöp kutuları yenileniyor

LTB Başkanı Mehmet Harmancı, direklere daha önce monte edilen çöp bidonlarının birçoğunun kırıldığını söyleyerek, "İstanbul'dan direklere değil de görüntünün kirlenmemesi amaçlı olarak da betonumsu çöplerin belirli yerlere monte edilmesi için 80 bin TL'lik siparişi verdik. Bu siparişin dün ödeme fişini imzaladım ve çok yakında 80 adet çöp kutusu Lefkoşa'ya kazandırılacak ve tüm çöp kutuları yenilenecek. Asma çöp bidonlarını güzel görüntü vermediği için, betonumsu çöp bidonları tercih ettik. Bunun dışında öğrencilerin yoğun kullandıkları duraklarda zamanında çıkılan ihalelerin eksikliği sebebiyle eksik olan çöplerin duraklara monte edilmesi ile ilgili projelendirme üzerinde çalışıyoruz ve üzeri sigaralıklı altıda çöp olarak kullanılan metal kuttular takmayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Plastik ayrıştırma projemiz var"

LTB Başkanı Mehmet Harmancı, sözlerine şu şekilde son verdi: "Bu sene araç filomuzda birkaç artı daha yapabilirsek plastik ayrıştırmayı pilot olarak başlatma projemiz var. Bunun yanında atık pillerle ilgili de pilot uygulamanın olduğu okullar, büyük ticaret merkezlerinin yanları, restoran yanları, sanayi gibi yerlere pilot uygulamaları yerleştirmeyi düşünüyoruz. Ama araç filomuzu artırmamız önkoşulunu gerçekleştirip böyle bir projeye girmemiz şart, çünkü aldığımız üç araçla bile şu an ucu ucuna işlere yetişiyoruz. Diğer bir projemiz çöp konteynır yıkma aracını meclisten onay aldığımız takdirde bu sene onu da araç filomuza katmayı düşünüyorum. Konteynır yıkama aracı aldığımız takdirde özellikle yaz döneminde koku problemini çözmüş olacağız. Konteynırı haznesinin içine alan araç sıcak kaynar suyla yıkama işlemini tamamlar ve hijyeni sağlar birde kokuyu önlememize yardımcı olur."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.