İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Çubukçu: "IŞİD terör listesinde olmalı"

Çubukçu: "IŞİD terör listesinde olmalı"

Ortadoğu uzmanı, NTV Haber Müdürü,Gazeteci Mete Çubukçu IŞİD'in KKTC'nin de terör örgütü listesinde olması gerektiğini söyledi…

Yayın Tarihi: 01/02/15 10:27
okuma süresi: 6 dak.
Çubukçu: "IŞİD terör listesinde olmalı"
A- A A+

Hasan YIKICI- Kıbrıs Postası

Ortadoğu uzmanı, NTV Haber Müdürü,Gazeteci Mete ÇubukçuIŞİD'in KKTC'nin de terör örgütü listesinde olması gerektiğini söyledi…

IŞİD'in Türkiye'de terör listesinde olduğunu hatırlatantecrübeli gazeteci Mete Çubukçu, KKTC'nin yasal mevzuatına hâkim olmadığından bir yorumda bulunamayacağını fakat tüm dünyada IŞİD'in terör listesinde olması gerektiğini kaydederek "Özellikle Paris saldırısının ardından IŞİD'in ülkelerin terör listesinde olması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

SYRİZA'nınYunanistan'daki zaferini de değerlendiren Çubukçu, SYRİZA'nın İspanya'daki ya da Avrupa'daki benzer hareketler için umut kaynağı olacağını vurguladı ve "sol hareketler için SYRİZA 'evet başarabiliriz'i gösterdi" dedi.

Ortadoğu üzerine çeşitli çalışmalar yapan,NTV Haber Müdürü, gazeteci Mete Çubukçu Kobane'deki direnişin zaferini Kıbrıs Postası'na değerlendirdi.Gazeteci Mete Çubukçu, Kobane'de 130 güne aşkın bir direnişin ardından IŞİD çetelerinin geri püskürtülmesini "Önemli bir kırılma noktası" olarak değerlendirdi. Kobane'de YPG, Peşmerge gibi farklı Kürt kesimlerin ve Suriyeli muhaliflerden oluşan grupların olduğunu kaydeden Çubukçu, genel olarak YPG ve Peşmerge desteği ile çok ciddi bir direniş gerçekleştirildiğini belirtti.

Koalisyon güçlerinin bombardımanının da unutulmaması gerektiğinin altını çizen Çubukçu, "İlk zamanlarda IŞİD hem Kobane hem Musul - Şengal saldırılarında çok ağır silahlarla saldırdı. Bu eşitsiz bir güç ilişkisi biçiminde oldu ve Kürtleri çok zor durumda bıraktı.Hava bombardımanları bu eşitsizliği giderdi" dedi.Şartların eşit olması durumunda Kobene'de Kürtlerin IŞİD'i geri püskürtebileceği söylediklerini kaydeden Çubukçu, nitekim sonucun da bu şekilde olduğunu vurguladı.

Kürtler için varoluş savaşıydı!

"Kobanemücadelesi bir şekilde Kürtler için bir varoluş savaşına dönüşmüştür" şeklinde konuşan Çubuçu,"Özellikle Şengalkatliamı, tecavüzler Kobene'deki sıkıştırma savaşın Kürtlerin varoluşu açısından daha da kritik kıldı" dedi.

IŞİD ilk kez kapıdan döndü!

Kobane'ninIŞİD'e vurulan ağır bir darbe olduğunu vurgulayan Çubukçu, "IŞİD ilk defa kapıdan döndü. Bu güne kadar her saldırdığı yere giren ve talanlar yapan IŞİD bu kez giremedi bile. Bu önemli bir kırılmadır" dedi.IŞİD'inKobane'de yapamadığını başka bölgelere yayılarak yapabileceğini ifade eden Çubukçu, "IŞİD gözü kara saldırmakla birlikte çok da plansız programız ilerlememekte. Lübnan sınırına doğrufarklı bir takım saldırılarla genişleme planları yapacaktır" dedi.

Kobane YPG ve PKK'yi öne çıkarttı

Kobane'deki direnişin hem Suriye'deki, hem Irak'taki hem de Türkiye'deki Kürtleri farklı açılardan bir araya getirdiğini kaydeden Çubukçu, "Bu direniş aynı zamanda YPG ve PKK'yi batıya karşı eskiye oranla daha konuşulabilir ve görüşülebilir bir unsur olarak öne çıkarttı" dedi.

Direnen tek ulusal yapı Kürtler!

Suriye'deIŞİD'e karşıneredeyse direnen tek ulusal ve laik güç olarak Kürtler'in ortaya çıktığını ve bunun ABD ile Batı'nın Kürtlere olan bakışını değiştirdiğini belirten Çubukçu, uzun süre sonra ABD'nin uçaklarıyla bölgeye döndüğünü, ABD için öncelikle tehdidin IŞİD olduğunu vurguladı.

Rojava devrimini moral olarak etkileyecek

Kobane'deki zaferin, moral olarak pozitif etkisi olduğunu ve bunun Rojava devrimini de ileriye taşımak için motivasyon kaynağı olacağını belirten gazeteci Çubukçu, "Ancak bu tür modeller hayatın normal akışında pratiğe geçirilebilecek modellerdir. Savaşın olduğu ortam gündelik hayatı etkilemesi daha zordur" dedi.

Rojava devriminin biraz daha sular durulduğunda seyrinin belli olacağını, bunda Türkiye'nin tavrının da etkili olacağını belirten Çubukçu, Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde bölgede farklı bir oluşuma müsaade etmeyecekleri yönünde açıklamalarda bulunduğunu söyledi.

Kürtler öne çıkan yeni aktör!

İleride ne olacağını bilinmediğini kaydeden Çubukçu, "ne olursa olsun Kürtler farklı bir modelle olarak bölgede olacaktır. Artık bunu görmek lazım. Kürtler bölgede öne çıkan bir aktör durumuna geldi" dedi.

"IŞİD terör listesinde olmalı"

IŞİD'in Türkiye'de terör listesinde olduğunu kaydeden gazeteci Çubukçu, "Özellikle Paris saldırısının ardından IŞİD'in ülkelerin terör listesinde olması gerekmektedir" dedi.

SYRİZA'nınzaferi 'başarabiliriz' dedirtti!

Kobane'deki zaferle eş zamanlı olarak Yunanistan'da da SYRİZA'nın zaferini yorumlayan Çubukçu, ikisinin çok farklı olduğunu fakat moral psikolojik olarak motivasyon getireceğini kaydetti. SYRİZA'nın zaferinin İspanya'daki ya da Avrupa'daki benzer hareketler için umut kaynağı olacağını vurgulayan Çubukçu, "sol hareketler için SYRİZA 'evet başarabiliriz'i gösterdi" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.