İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Uluçay: "Belediyelerle ilgili yasa seçimden sonra mecliste"

Uluçay: "Belediyelerle ilgili yasa seçimden sonra mecliste"

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, kamu reformunun ardından belediyelerle ilgili yasa değişikliğinin yapılacağına işaret ederek, belediyelerin borçlarının bu yasayla 1 yıldan 15 yıla kadar yapılandırabileceğini belirtti.

Yayın Tarihi: 26/02/15 17:14
okuma süresi: 6 dak.
Uluçay: "Belediyelerle ilgili yasa seçimden sonra mecliste"
A- A A+

Belediyelerin borçların doğrudan devlet katkısından kesilmesini öngördüklerinden, devlet katkı payını da artırmayı düşündüklerini kaydeden Uluçay, seçimlerin ardından tasarının bir an önce Meclis'e gelip yasallaşması için çalışmalarını hızlandıracaklarını vurguladı.

Güncel konuşmaların yapıldığı Cumhuriyet Meclisi Genel Kurul toplantısı saat 16.00 sıralarında, UBP Milletvekili Ersin Tatar ve İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay'ın konuşmalarının ardından sona erdi.

Son sözü alan UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar ekonomik sıkıntılara ve Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli'nin CTP ile ilişkilerini askıya aldığı açıklamasına değindi.
Tatar, Benli'nin kararının mutlaka ciddi bir neden olduğunu söyledi.

Ersin Tatar, Lefkoşa Türk Belediyesi'nin yasa gücünde kararnameyle sokak aydınlatma parasının Kıb-Tek'e verilmesi konusunu da mahkemeye taşındığına işaret etti.

Kıb-Tek'te büyük yanlışlıklar yapıldığını ve bunların rahatsızlık yarattığını, ayrıca istihdamlar konusundaki uygulamaların da gençler arasında eleştirildiğini kaydeden Tatar, ülkede infial yaratan bu uygulamalardan duyulan rahatsızlıkların hükümet partileri mensupları tarafından da eleştirildiğini savundu. Tatar, bu istihdamlar için yapılan sınavların "düzmece" olduğunu öne sürdü ve "Yazıklar olsun" dedi.

Tatar, hayat pahalılığının kaldırılması konusunda da "dağın fare doğurduğunu" ifade ederek, dövizin yeniden fırladığını, akaryakıta zam geldiğini ve yakın bir gelecekte elektrik fiyatlarının da artabileceğini söyledi.

Kıb-Tek ile ilgili denetim sorununa da değinen Tatar, kurumun bu şekilde tartışılma konusu olmasının, Sayıştay'ın Kıb-Tek'i Savcılığa şikayet etmesinin ve Dome Otel'in kira sözleşmesinin uzatılması konusunda baskı yapılmasının doğru işler olmadığını kaydetti.

Tatar, Kıb-Tek'in devletin malı olduğunu, UBP olarak da Kıb-Tek'i yakından takip ettiklerini ifade ederek, Sayıştay'ı Kıb-Tek'e yönlendirdikleri gibi bir durumun sözkonusu olmadığını söyledi. Sayıştay'ın bağımsız bir yer olduğunu ve denetimlerini kendi iradeleri içerisinde yürüttüğünü vurgulayan Tatar, şeffaflığa ve denetime inandıklarını ifade etti.

ULUÇAY

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay da, Tatar'ın belediyelerle ilgili gündeme getirdiği konuya değinerek, belediyelerin borçlarıyla ilgili bir yapılandırmayı gündeme getireceklerini daha önce de ifade ettiklerini ve bu yönde hazırlanan tasarının da komitede beklediğini kaydetti.

Belediyelerle ilgili değişiklik yasa tasarısına, kamu reformu yasasının ardından başlanacağını ifade eden Uluçay, belediyelerin borçlarının bu yasayla 1 yıldan 15 yıla kadar yapılandırabileceğini belirtti.

Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı borçlarını ilk etapta öncelikli gördüklerini çünkü bu borcun direk personeli ilgilendirdiğini ve motivasyonu etkilediğini ifade eden Uluçay, bu birikmiş borçların yapılandırılmasıyla birlikte belediyelerin katkı paylarının artırılması konusuna da önem verdiklerini söyledi.

Uluçay, bu borçların doğrudan devlet katkısından kesilmesini öngördüklerini, bu yüzden devlet katkı payının artırılmasını da düşündüklerini ifade ederek, bu konuda Meclis'in de olumlu yaklaştığını dile getirdi.

Bu konunun seçimlerden sonra ivedilikle ele alınması ve katkı payının artırılmasının da hayata geçirilmesi için bir fikir oluştuğunu ifade eden Uluçay, belediyelerin sorunlarını gidermek için çalışmalar yaptıklarını ve giderlerinin disiplin altına alınması, istihdamların da daha kısıtlı yapılmasını sağlamak adına çalıştıklarını kaydetti.

Personel giderlerinin gelirler kaleminin belli bir yüzdesini geçmemesini sağlamak gibi bir çalışmaları olduğunu, bunların da belediyeleri güçlendirmek ve düzenlemek için yapıldığını ifade eden Uluçay, seçimlerin ardından tasarının bir an önce Meclis'e gelip yasallaşması için çalışmalarını hızlandıracaklarını vurguladı.

Kırsal kesim belediyelerinin hizmetlerinin ortak paylaştırılması konusunda yapılan çalışmanın yakında tamamlanacağını ifade eden Uluçay, bu çalışma sonunda bir model ortaya çıkacağını ve buna bağlı olarak AB'den 5 milyon Euro civarında bir kaynak alınabileceğini anlattı.

Uluçay, hedefin, belediyelerin hizmetlerini daha etkin hale getirmek olduğunu ancak belediyelerden de yatırımlarını yapmalarını ve gelirlerini disiplin altına almalarını beklediklerini kaydetti.

Yeniden söz alan Ersin Tatar da, hükümetin belediyelere vereceği katkı artışı konusunda gerekli çalışmayı yapması gerektiğini ifade ederek, bu konuda katkı rakamlarının bile netleşmediğini belirtti. Tatar, bu konunun bir an önce ele alınmasını istedi.

Konuşmaların ardından bugünkü birleşim sona erdi. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu 2 Mart Pazartesi saat 10.00'da yeniden toplanacak.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.