İÇ HABERLER
okuma süresi: 10 dak.

Siber: "Kriz var diyerek masadan kalkılmaz"

Siber: "Kriz var diyerek masadan kalkılmaz"

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler Cumhurbaşkanı adayı Sibel Siber, Genç Profesyoneller'i ziyaret etti.

Yayın Tarihi: 26/02/15 18:59
okuma süresi: 10 dak.
Siber: "Kriz var diyerek masadan kalkılmaz"
A- A A+
Kıbrıs Postası Özel

Siber'i Genç Profesyoneller ziyaretinde, Yönetim Kurulu ve üyeler karşıladı. Siber'e ise ziyaretinde CTP-BG milletvekili Armağan Candan yanısıra ekibi eşlik etti. Genç Profesyoneller Genel Sekreteri Niyal Öztürk, Sibel Siber'e Genç Profesyonelleri anlatarak, ne yaptıklarını aktardı.

Siber konuşmasının başında Genç Profesyoneller'e teşekkür ederek, Genç profesyoneller altında örgütlenmenin dinamizm olduğunu kaydetti. Sorgulanması gereken gençler için ne yapıldığını da belirten Siber, Meclis'te ilk kez genç katılım diye 18 yaş gençliğini komitelere kattıklarını belirtti.

Siber sözlerine şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanlığı'na giderken, 5 vizyondan bir tanesi gençlik masasıdır. Gençlik ile ilgili her konuda komiteler oluşturulacak. Normal şartları olan bir ülkede yaşamıyoruz. Cumhurbaşkanları denilen müzakereci oldu. Bugünü iyileştirecek Cumhurbaşkanı deyince, diğer iki adaydan tepki aldım. Bir de baktım ki sonra, o adaylar da bu cümleyi kurmaya başladılar. Bu güzel Bir şey.. Cumhurbaşkanlığı makamı evet müzakereciliktir ama Kıbrıs sorununu müzakere ederken, bir taraftan da yaşam devam etmektedir. Cumhurbaşkanları'nın iki şapkası var. Biri müzakereci, diğer toplum lideridir. Toplum lideri şapkası daha aktif kullanılmalıdır. Haklarımızı talep etmeliyiz. Toplum lideri şapkası ile birçok kapıyı açabiliriz. ABD Başkan Yardımcısı Biden, Cumhurbaşkanı'nı ziyaret ettiğinde Toplum Lideri sıfatıyla kabul etti. Ambargo'yu bu şekilde kırabiliriz. Bazı ambargoları kırmak için teşebbüsümüz bile olmadı. Bunu sizler de yaşadınız. Yeter ki gayret edelim! Toplumsal haklarımızı talep etmek için aktif bir liderlik olacak. İçteki sorunlarla ilgili, bu statü hiç kullanılmadı. Bu defa ilk kez kullanılacak. 5 başlıktan biri Müzakere ile ilgilidir. Diğerleri, genç, kadın, ekonomik yaşam ve güvenli yaşamdır! Kamuda karar verici mekanizma, siyasetçi ya da bürokrattır. İlk defa biz diyoruz ki, Sivil toplum işin içinde olacak. Özelde çalışan, üniversitelerde çalışan insan kaynaklarımızı projelere katacağız. Makamlar amaç değil de araçsa, engeller kalklar. Yeter ki siz iş yapmaya istekli olun. 5 yılın hesabını sorun! Ne yapıldı! 22 milyon yıllık bütçesi olan bir makamdır orası. Biz bu kadar zengin miyiz? Hiçbir şey üretmeyen ve tüketen bir makam. Yazıktır! Müzakere masasını, terk etmek kolay birşey değildir. Denktaş zamanından beridir kimse kolay kolay masayı terk etmek istemedi. Masa terk ediliyorsa ve Rum lider suçlanmıyorsa, bizim liderliğimiz zorlanmalıdır. Dünya ile iletişimde, toplumunu görünür kılan bir lider, halkını da görünür kılar. Aradaki boşluğu TC Dışişleri Bakanlığı doldurmaya çalışır bu da Türkiye ne derse o olur havasına sokar bizi. Her konuda dinamizm, ekip ruhu konusunda uzman insanların potansiyelini kullanma, iş yapmaya ihtiyacımız vardır. Bunu içinizde hissedeceksiniz ve neden bu görevlere talep olduğunuz önemlidir."

SORU: Masa ciddiyet ister sözünüz vardı! Talat, %65'leri görmüş, masaya oturmuş, adanın ciddi bir desteği almış bir kişidir. Gene Güney masadan kaçmıştı. Talat ciddiyetsiz miydi ki bu sorunu çözemedi?

"Müzakere masası ciddiyet ister derken, müzakere masasındaki kişiler ciddi davranmıyor dedim. Kriz var diyerek masadan kalkılmaz. O zaman Hristofyas da masadan kalktı. Çözüm odaklı siyaset farklıdır. Rum toplumu %75 hayır dedi. Lider, gücünü halktan alır. Halkın kendisine verdiği güven ve güç önemlidir. Rum tarafındaki liderin böyle bir handikapı var. Toplumu çözüme hazır değildir. Çok etkin kulis faaliyetleri yapmamız lazım. Rusya ile anlaşma yapıldı. Bizden ses çıkmadı. Anastasiadis masayı terk etmedi. Anastasiadis, Buttenheim'a mesaj atarak, iki toplantı için izin istedi. Sonra, baktı ve hiç tepki almadı, ne Uluslar arası alanda bir ses, ne protesto hiçbir şey yapılmadı. O zaman oturmadı. Anastasiadis ben masayı terk ediyorum diye kalkmadı. Kalkamaz. Burada iş size düşer, anlatıldığınız kadar anlaşılırsınız. Meclis Başkanı'nın hiçbir statüsü yoktur. Hiçbir misyon sesi gelmezdi, Dünya Parlamentolar Birliği Başkanı'na yazı yazdım. Biz tanınmamış bir devletiz ama varız dedim. Bu çözüm iki toplumlu olacak. Demokratik kurumları ile varolmayan bir halkı görmezden gelemezsiniz. Bizi dinlemelisiniz. Bizi davet ettiler! Gece resepsiyon verip beni insanlarla tanıştırdılar. Gözlemci üyeliğin yollarını zorlamamız lazım. Çözüm iradesi yüksek bir halkın cezalandırılmasıdır denildi. Siz kabuğunuza çekilemezsiniz. Mücadele etmemiz gerekir. Çözüm olması, sadece kendi adamızdaki belirsizliğimizin önünü açmayacak, bu bölge için de bir ivme yaratacak. Talat'ın döneminde de pozitif bir algı oluşmuştu. Rum tarafı, güvenli değildir. Halklarını böyle bir federasyona hazırlamadı. Benim ihtiyacım olan dünyanın bir parçası olmaktır. Mutsuzluğumuzun altında yatan bunlardır. Uluslararası baskı oluşturmak için gerekli girişimleri oluşturmalısın. Kabuğuna çekilmiş şikayet eden bir konu var. Hellim konusu! Kim yazı yazdı hellim için? Eide kimin mektubunu aldı? Sibel Siber'in... Uluslararası tanınmış statüyle Toplum Liderinin göreviydi! Hiçbir görevi yapmadı. Ciddiyet, çözüme inanmaktır. Dünya da inanacak sizin çözüme inandığınıza... Diğer liderin algısı çözümcüdür. Bizim liderimiz, çözümsüzlük çözümdür ile özdeşleşti. Bu algıyı değiştirmek kolay değildir. Çözüm istemeyen bir liderle, güneyde çözüm isteyen bir lider aynı masadadır."

SORU: Bizim ülkemizdeki en büyük sıkıntılardan biri kamudur. Siz CTP ekolünden çıkarken, kamuyu nasıl düzeltebileceksiniz?

Kamuda reform gerekir. Hep özel sektörde çalıştım ben de. Bu devletin kamu devleti olarak kurulduğunu iddia ediyorum. Eskiden özel sektörü hiç sayarlardı. Şimdi bir nebze daha bilinçlendiler. Kamu reformunu yapacak olan Meclis'tir. Bütün enerjim ve heyecanımla bunun geçmesi için uğraşıyorum. Bilin ki, direnen var! Statüko denilen şey budur. Demokratikleşme gelecek dediğimiz de budur. Maalesef komitelere de karışılıyor. Kamu Reformu'nu seçimlerden önce kesinlikle geçirmemek için mesaj aldım! Çünkü Sibel Siber geçirmek istedi! Partizanlık var. En somut verebileceğim şey, müşavirlik bitecek."

SORU: Seçilirseniz ne değişecek?

Hak, adalet ve güven! Kendi Başbakanlığım döneminde ben güven hissettim. Siz hissedeceksiniz ki, sizin için çalışan bir Cumhurbaşkanı vardır. Evet, herkesi düşünen, kucaklayan, halkını seven, iş yapmak için her konuda çalışan bir Cumhurbaşkanı'mız var. Güven duygusu çok önemlidir. İnsan kaynaklarımızı arayıp bulan ve ekiplerini kuran, bileceksiniz ki çalışan dinamik bir kadro var. Sibel Hanım kendi zümresi için çalışmıyor. Bu çok önemlidir. Toplum da Bir şey olmaz havasına girdi. Biri gelip bize sihirli değnekle dokunmayacak. İnsanlar, hak, adalet ve güvenin en tepede başladığını hissedecekler. Benim her ay 75 bin TL örtülü ödeneğim olsaydı neler yapmazdım! Örtünün örtüsü kalkacak! Ben o paraya makbuzsuz elleyemem.

SORU: Bir boşluk mu var iç politikada? Niye bu sorunlar içte halledilemiyor da Cumhurbaşkanlığı hallediyor?

İlk defa, geçmiş hükümeti sorgulayan benim Başbakanlık dönemimdir. Hiçbir hükümet bunu yapamadı bugüne kadar. Hepsine yetecek enerji olması gerekir. İç sorunlar Cuhmurbaşkanlığı'nda hiç konuşulmadığı için bunu da söylüyoruz. Haklarımızı talep etme noktasında da çok zayıf olduk. Talat noktasında bütünlüklü çözüm çok uç noktadaydı. O zaman bunlarla uğraşamazdınız. Ama bu geçtiğimiz 5 yılda bu boşluğu gördüğümüz zaman, yapılabileceğini gördüm, 250 milyon TL ayırdı Türkiye projeler için. Kamunun hantal yapısı proje yapamaz. Özeli de katacağız dedik biz o yüzden projelere. Bu bir vaat değildir. Ben somut olarak ne yaptığımı gösteriyorum. Evet iç konularda projelerim var, ne olduğunu gördüm. Çözüm hedefi ve bu konuyla ilgili çalışmalar da çok önemli.

SORU: Karşınızdaki lideri nasıl ikna edeceksiniz?

Kullandığınız dil çok önemlidir. Uzlaşı ve ikna edicilik. Barış dili kullanmak ve güçlü bir kadro! Özgüven yüksek olacak. Olması için çok sebebimiz var. Güzel, çalışkan bir kadro olacak. O zaman ikna edersiniz.

SORU: B Planı düşündünüz mü?

Bağımsız bir makamdır bu makam! Kesinlikle, göreviniz makamınız çok önemlidir. Cumhurbaşkanlığı, bütün halkın başkanıysa, onu hazmederek oraya geleceksiniz. Partizansanız, sadece onlarla iletişim kurarsanız, adil davranmak çok önemlidir. Yapılan projelerle, hükümetle sinerjiler yaratarak halka sunmaktır önemli olan. Şu anda yaşadıklarınızı yaşamayacaksınız. Lobicilik, dünyanın en pahalı işlerinden biridir. Bu konuda bir lobicilik masası oluşturulsun diye girişim olmadı! Sivil Toplum Örgütleri de bu işin içinde olacak. Bir yerden brifing alarak bu iş yapılmalıdır. Çok yetersizdir maalesef şu anki süreç.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.