İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Çıralı: "Strateji planı hazırlanacak"

Çıralı: "Strateji planı hazırlanacak"

Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, Güney Kıbrıs'ın hellimin coğrafi tescilini almasına karşı önlem almak için oluşturulan Hellim Koordinasyonu'nun çalışmalarının sürdüğünü, mevcut durum tespiti yapıldığını, küçük baş hayvan sütünün artırılması için bir strateji planı hazırlanacağını söyledi.

Yayın Tarihi: 27/02/15 10:00
okuma süresi: 3 dak.
Çıralı: "Strateji planı hazırlanacak"
A- A A+

Kıbrıs Postası - Deniz ABİDİN

Çıralı, Rumların AB'ye yaptığı müracaatta hellimin tescili başvurusunda Türk tarafı olarak, Rumlardan bağımsız olarak denetim yapabilmek için çalıştıklarını, Brüksel'de bir hukuk bürosu ile anlaşma sağlandığını belirtti.

Çıralı, "Küçük baş hayvancılığı geliştirmeli, hayvan popülasyonunu artırmamız gerekiyor. Bunun için iyi bir çalışma grubu oluştu" şeklinde konuştu.

Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs'ın hellimin coğrafi tescilini almasına karşı önlem almak için oluşturulan Hellim Koordinasyonu'nun Başbakan Müsteşarı Başkanlığı'nda , Ekonomi, Tarım, Dışişleri ve Sanayi Odası'nın da katılımıyla çalışmaların sürdüğünü belirtti. Çıralı, Rumların Avrupa Birliği'ne yaptığı müracaatta hellimin tescili başvurusunda Türk tarafı olarak, Rumlardan bağımsız olarak denetim yapılabilmesi için çalıştıklarını anlattı. Çıralı, bunun için Brüksel'de bir hukuk bürosu ile anlaşıldığını ve maddi boyutunu Başbakanlığın karşıladığını söyledi. Hellimin tesciliğiyle ilgili bilgilendirme toplantılarının sürdüğünü ifade eden Çıralı, Kuzey'deki sektörün yeniden canlanması, küçük baş hayvancılığın geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Çıralı: "Hayvan popülasyonu artırılmalı"

Hellimde etkili olan, küçük baş hayvan sayısı, yıllık süt üretimi gibi konularda mevcut durum tespiti yapıldığını anlatan Sanayi Odası Başkanı Çıralı, küçük baş hayvan sütünün artırılması için bir strateji planı hazırlanacağını söyledi. Çıralı, sektörde hayvan popülasyonunun artırılması için de çalışmalar yapıldığını vurguladı. Çıralı, iyi bir çalışma grubunun oluştuğunu dile getirerek, bu çalışmaların yapılmasının şart olduğunu söyledi. Çıralı, küçük baş hayvan sütünün yüzde 20 olması gerektiğini, on yıl sonunda yüzde 50'nin üzerine çıkması gerektiğini hatırlattı. Ali Çıralı, Güney Kıbrıs'ın hellimin coğrafi tescilini alması durumunda, hellim adını kullanması için denetlenmesi gerektiğini anlatarak, yetkili olması için sertifika alması gerektiğini dile getirdi.

"Kuzey'de ayrı bir kurum oluşmalı"

Çıralı, Rum Tarım Bakanı'nın denetimlerle ilgili Kuzey'in yetkili makam olmasını kabul etmediğini belirterek, Kuzey için ayrı bir denetleme oluşması durumunda Adalet Divanı'na başvuracaklarını açıkladığını hatırlattı. Çıralı, Sanayi Odası olarak bunu kabul etmediklerini söyleyerek, "denetim yapılacak olan Kuzey'de ayrı bir kurum oluşmalıdır. AB yetkililerinden Kuzey'in de denetlemeyle ilgili yetkili makam olması için çalıştıklarını belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.