İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Dinçyürek: "Hiçbir koşulda yurtdışından katı atık ithaline izin vermeyeceğiz"

Dinçyürek: "Hiçbir koşulda yurtdışından katı atık ithaline izin vermeyeceğiz"

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek yaptığı yazılı açıklama ile hiçbir şart ve koşulda yurtdışından katı atık (çöp) ithaline izin vermeyeceğini söyledi. Açıklama şöyle:

Yayın Tarihi: 03/03/15 16:27
okuma süresi: 3 dak.
Dinçyürek: "Hiçbir koşulda yurtdışından katı atık ithaline izin vermeyeceğiz"
A- A A+

"Katı atıkların ülkemizde çok ciddi bir sorun olduğu gerçektir. Gerek toplama gerek ise bertaraf olarak bakıldığında, katı atıklar her zaman büyük bir çevre sorunu oluşturmaktadır.

Çevresel bütün sorunlara olduğu gibi bu soruna da en akılcı yöntemi bulmak ve ortak akılla ortaya konulacak fikirleri tartışarak çözüm bulmak için her zaman çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

Katı atık sorununun çözümünde ortaya konacak bütün projelere destek verdiğimizi belirtirken, bazı önemli hususları da kamuoyumuzun bilgisine getirmek istemekteyim.

Çöpten enerji üretmek dünyada kabul gören bir yöntem olduğu gibi, çeşitli çeşitli metodlarla yapılmaktadır. Ancak enerji üretimi yapılırken, ortaya çıkması muhtemel ikincil çevre sorunlarını göz ardı etmemek son derece önemlidir.

Bu konuda bulunacak çözümün, şu an ki mevcut çöp rezervleri dikkate alınarak değil, ileriki zamanda oluşabilecek katı atık miktarı ve niteliği gözönüne alınarak bir değerlendirme yapılmasının uygun olacağını düşünmekteyiz.

Çok iyi bir planlama yapılmaması durumunda, yakın bir gelecekte ülkedeki katı atık miktarı ve niteliği yetersiz kalabilecek ve böyle bir durumda sistemi sürdürebilmek için ülkeye bölge ülkelerinden çöp ithal etmek zorunluluğu doğabilecektir.

Bizler, bu durumun gerek insan gerek ise çevre sağlığı açısından potansiyel riskler taşıdığını düşünmekteyiz.

Özellikle belirtmek isteriz ki; Bakanlık olarak bizler, hiç bir şart ve koşulda yurtdışından katı atık (çöp) ithaline izin vermeyeceğiz. Bu konuda çevre ile ilgili sivil toplum kuruluşlarımızın da büyük bir hassasiyet gösterdiğine inanmaktayız.

Katı atıkların bertarafının çok önemli bir konu olduğunun bilincindeyiz. Bizler Bakanlık olarak doğru atılan ve atılacak olan her adımın destekçisi olduk ve olmaya devam edeceğiz.

Planlamalarda atılacak adımlar, Avrupa Birliği normlarına ve ülkemiz yasal mevzuatına uygun olmalıdır.

Bakanlık olarak sürdürülebilir ve bilimsel doğrulara sahip olan tüm projelerin destekçisi olduğumuzu belirtmek isteriz.

Bu konunun, halkımız tarafından zamanında ve doğru bilinmesinin önceliğimiz olması nedeniyle kamuoyuna bu bilgileri aktarmayı zaruri görmüş bulunmaktayız."

Hakan DİNÇYÜREK

BAKAN

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.