İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Makus talih değişmedi

Makus talih değişmedi

Eğitimden sağlığa, turizmden sanayiye kadar birçok sektörde kemikleşmiş sorunlarla boğuşan, hantal bürokratik yapısının yanında adam kayırmacılığın had safhada olduğu ülkemizin, makus talihi bu yıl da değişmedi.

Yayın Tarihi: 05/03/15 10:30
okuma süresi: 4 dak.
Makus talih değişmedi
A- A A+

Ticaret Odası'nın açıkladığı Rekabet Edebilirlik Raporu'na göre, rekabet edebilirlikte 144 ülke içerisinde 114'üncü gelen ülkemizde, geçen yıla göre bu yıl da ne verimsiz devlet bürokrasisinde, ne siyasi istikrarsızlıkta, ne tıkır tıkır işleyen torpil sisteminde değişiklik olmadığı gibi, torpilde yine rakip tanımadık ve dünya birincisi olduk.

Gelişmişliğin göstergesi fikri mülkiyet hakları, kurumsal yönetim etkinliği, azınlık hissedarlarının çıkarlarının korunması, innovasyon kapasitesi menkul kıymetler borsasının düzenlemeleri ve çalışanlara eğitim verilmesi konularında ise sonuncuyuz.

Kıbrıs Postası – Meryem EKİNCİ

Kıbrıs Türk Ticaret Odası'nın 7. Kez hazırladığı Rekabet Edebilirlik Raporu 2014-2015'te yer alan Detaylı Küresel Rekabet Edebilirlik Endeksi'nde Kuzey Kıbrıs'ın bazı alanlardaki dünya sıralaması değişse de, birçok alanda yine sınıfta kaldık.

Bu yıl geçtiğimiz yıla oranla kamuoyunun siyasilere güveni konusunda hayli gerilere düşen Kuzey Kıbrıs, 114'üncü sıradan 138'înci sıraya gerilerken, hükümet yetkililerinin kararlarında "adam kayırmada" ise geçtiğimiz yıl ilk 3 içindeykeni bu yıl birinci oldu.

6 alanda sonuncu

Torpilde 144 ülkeyi geride bırakan Kuzey Kıbrıs için bu yıl da devlet bürokrasisi ve siyasi istikrarsızlığın işletmeler önündeki en önemli sorunlardan biri olarak kayda geçirilirken, 6 alanda ise dünya sonuncusu olduğu kayda geçirildi.

Fikri mülkiyet hakları, kurumsal yönetim etkinliği, azınlık hissedarlarının çıkarlarının korunması, innovasyon kapasitesi menkul kıymetler borsasının düzenlemeleri ve çalışanlara eğitim verilmesi konularında sonuncu gelen Kuzey Kıbrıs, şirket kurmak için gereken prosedür sayısında 139'uncu, anti-tekel politikasının etkinliğinde 142'inci sıraya yerleşebildi.

Kamu israfı büyük

Rapordaki verilere göre kamu harcamalarının israfında sondan 3'üncü olan Kuzey Kıbrıs, Genel Devlet Borcunun GSYİH'deki yüzdesinde ise sondan ikinci oldu.

Yetenekliye yer yok

Kuzey Kıbrıs'ın işgücü piyasasının etkinliği konusunda da tablo karamsar. Çalışanlara eğitim verilmesinde ve yetenekli insanları çekebilme kapasitesinde dünya sonuncusu gelen Kuzey Kıbrıs, yetenekli insanları tutabilme kapasitesinde ise 135'inci sıraya yerleşti. Profesyonel yönetime güven konusunda da dünya sıralamasında 142'inci sıraya yerleşerek sondan 2'inci oldu.

Kadın istihdamı düşük, işsizlik büyük dert

İstihdam alanında dezavantajlı konumda olan kadınların işgücüne katılımına olumlu yansımaları olacağı ve kadın girişimci sayısını artıracağı öngörüsüyle hayata geçirilen Yerel İşgücününün Desteklenmesi Projesi'ne rağmen, bu konuda da büyük bir ilerleme kaydedilemedi.

Raporda, işgücü piyasasında az da olsa gelişim sağlanmasına rağmen, kadınların işgücü piyasasına katılımının da düşük olmaya devam ettiği kayda geçirildi.

Endeksde de erkeklere oranla kadınların işgücü piyasasına katılımı konusunda sadece 24 ülkenin önünde yer alan Kuzey Kıbrıs'ın dünya sıralamasındaki yeri 120'de kaldı.

Raporda ayrıca, ülke ekonomisinin ortalam 3-4 oranında büyümesine rağmen, bu büyümenin ülkenin en büyük sorunlardından biri olarak üstünde durulan işsizlik problemine çözüm getiremediğinin de altı çizildi.

Raporda işsizlik konusunda, "Yapılan tespitler, ekonomik büyümenin istihdam dostu olmadığını göstermekte ve aslında Adada işsizliğin yapısal olduğu ortaya çıkmaktadır. İşsizliğin yapısallaşmasında, yükseköğrenimdeki kayıt ve mezun oranlarının da etkisinin olduğu not edilmesi gereken bir diğer unsurdur" ifadeleri kullanıldı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.