İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Bilgi edinmeye bakan darbesi

Bilgi edinmeye bakan darbesi

Sağlık ve Maliye Bakanlıkları Bilgi Edinme Yasası'na aykırı hareket ederek, Serbest Çalışan Hekimler Birliği'nin bilgi edinme hakkını gasp etti.

Yayın Tarihi: 06/03/15 07:57
okuma süresi: 4 dak.
Bilgi edinmeye bakan darbesi
A- A A+

Kamuda çalışan hekimlerin ikinci iş yapma yasağını uygulamadığı gerekçesiyle Birlik tarafından mahkemeye verilen Sağlık Bakanlığı, ikinci iş yasağına uymayan doktorlar hakkında disiplin işlemi başlatılıp başlatılmadığına dair bilgi talep eden Birliğe, Bilgi Edinme Yasası'nın 21'inci maddesini gerekçe göstererek yanıt vermedi. Aynı talep iletilen Maliye Bakanlığı ise 9 Ocak'ta verilen dilekçeye üzerinden yaklaşık 2 ay geçmesine rağmen karşılık dahi vermedi.

Başbakanlığa bağlı olan Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu ise her iki bakanlığı Bilgi Edinme Yasası'na uymaya çağırdı.

Maliye Bakanlığı'nın Bilgi Edinme Hakkı Yasası'nın 12'inci maddesinde belirtilen süreler içerisinde yanıt vermeyerek, yasaya aykırı hareket ettiğini bildiren Kurul, ikinci iş yasağına aykırı hareket ettiği tespit edilen doktorlar hakkında disiplin işlemi başlatılıp başlatılmadığı konusunda yanıt vermeyi reddeden Sağlık Bakanlığı'nın da bu konuda yasaya uygun davranmadığına hükmetti.

Kıbrıs Postası - Meryem EKİNCİ

Serbest Çalışan Hekimler Birliği'nin 9 Ocak'ta Sağlık Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı'na gönderdiği ve içeriğinde, Kamu Sağlık Çalışanları Yasası'na tabi olup, yasanın 43'üncü madddesinin 3'üncü fıkrasına aykırı iş yapan kamu görevlisi doktorlarla ilgili gelirler ve bu gelirler üzerinden tahsil edilen vergiler ile söz konusu doktorlar aleyhinde disiplin işlemi yapılıp yapılmadığı, disiplin işlemi başlatılmışsa da ilgili doktorların isimleri ve/veya disiplin işlemlerinin sonuçları ile ilgili belgelere dair talebi, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'na konu oldu.

Maliye Bakanlığı, Birliğin dilekçesine üzerinden yaklaşık 2 ay geçmesine karşılık yanıt dahi vermedi.

Sağlık Bakanlığı ise Bakan Ahmet Gülle imzasıyla 20 Ocak'ta verdiği yanıtta, konu hekimlerin gelirlerinin ve bu gelirler üzerinden tahsil edilen vergilerin Resmi Gazete ile Gelir ve Vergi Dairesi'nin resmi internet sitesinden talep edilebileceğini bildirdi.

Bakan Gülle imzasıyla verilen yanıtta, disiplin işlemleri ve bu işlemlerin sonuçları konusunda istenen bilgi ise Bilgi Edinme Hakkı Yasası'nın 21'inci maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle reddedildi.

Maliye'ye uyarı

Başbakanlığa bağlı Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu ise 3 Şubat'ta Birlik tarafından yapılan bir itiraz dilekçesiyle gündemine taşınan konu hakkında 2 Mart'ta verdiği karar ile, Maliye Bakanlığı'nın Bilgi Edinme Hakkı Yasası'nın 12'inci maddesinde belirtilen süreler içerisinde yanıt vermeyerek, yasaya aykırı hareket ettiğini bildirdi.

Kurul, Maliye Bakanlığı'nın Bilgi Edinme Hakkı Yasası'nda belirtilen süreler içerisinde yanıt vermesi gerektiğini de vurguladı.

Vergiye hayır disipline evet

Kurul, Sağlık Bakanlığı'nın Birliğe ilettiği yanıt konusunda ise; doktorların elde ettikleri gelirler ve disiplin işlemi ve soruşturması başlatılmış ancak neticelenmemiş olan doktorların isimlerine ilişkin yanıt vermemesini yasaya uygun bulurken, ikinci iş yapan kamu görevlisi doktorların tesbiti ve bunlar haklarında disiplin işlemi başlatılıp başlatılmadığı konusundaki talebi reddetmesini ise Yasa'ya uygun bulmadı ve bakanlığın bu konuda Birliğe yanıt vermesi gerektiği kararını üretti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.