İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Adaylar, müzakerelerin Cenevre'ye taşınmasını değerlendirdi

Adaylar, müzakerelerin Cenevre'ye taşınmasını değerlendirdi

Rum Basınına BM Kıbrıs Özel Danışmanı Eide'nin Kıbrıs'ta kesilen ancak Nisan ayında yeniden başlayacağı ifade edilen müzakereleri, iç siyasi çekişme ve basının elinden kurtarmak için Cenevre'ye taşımak istediği iddiası ile olası öneriye adaylardan sadece Mustafa Akıncı karşı çıktı…

Yayın Tarihi: 28/03/15 10:00
okuma süresi: 7 dak.
Adaylar, müzakerelerin Cenevre'ye taşınmasını değerlendirdi
A- A A+

Kıbrıs Postası, 19 Nisan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışacak adaylara "müzakerelerin BM inisiyatifiyle Cenevre'ye taşınması teklifi gelse ne düşünürsünüz?" sorusunu yöneltti. Adaylardan Eroğlu, Siber, Özersay, Onurer ve Kırdağ böyle bir öneri gelirse Cenevre'ye gidebilecekleri sinyali verirken yalnızca Akıncı olası öneriye karşı müzakerelerin adada yapılabileceğini, liderlerin adada da sorumlulukları olduğunu belirterek "hayat Kıbrıs'ta devam ediyor" dedi.

  • Eroğlu: "Cenevre veya New York'ta yapılacak böylesi bir toplantıya katılmaya varız"

  • Siber: "Yapıcı, girişimci her türlü öneriyi değerlendirmeye açık olacağız"

  • Akıncı: "Müzakere adada olur. Liderlerin Kıbrıs'ta da sorumlulukları var"

  • Özersay: "Olası metotta başarılı olabilmenin şartı tarafların iyi niyet, samimiyetidir"

  • Kırdağ: "Orada da burada da aynı hakları savunacağım. Değişen bir şey olmaz"

  • Onurer: "Değil Cenevre'ye uzaya taşısalar niyet yoksa netice elde edilemez"

Vatan MEHMET

Geçtiğimiz günlerde Rum Basınına BM Kıbrıs Özel Danışmanı Eide'nin Kıbrıs'ta kesilen ancak Nisan ayında yeniden başlayacağı ifade edilen müzakereleri, iç siyasi çekişme ve basının elinden kurtarmak için Cenevre'ye taşımak istediği iddia edildi…

Kıbrıs Postası, 19 Nisan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışacak adaylara "müzakerelerin BM inisiyatifiyle Cenevre'ye taşınması teklifi gelse ne düşünürsünüz?" sorusunu yöneltti.

Adaylardan Dr. Derviş Eroğlu, Sibel Siber, Kudret Özersay, Mustafa Onurer ve Arif Salih Kırdağ böylesi bir öneri gelirse Cenevre'ye gidebilecekleri sinyali verirken yalnızca Mustafa Akıncı "müzakerelerin adada yapılabileceğini liderlerin adada da sorumlulukları olduğunu kaydetti.

Cenevre'de olası müzakere senaryolarına ilişkin 'gidebilirim' sinyali veren adaylar da genel olarak önemli olanın 'samimiyet' olduğuna işaret ettiler.

Siber: "Her türlü öneriyi değerlendiririz…"

CTP-BG adayı, Meclis Başkanı Dr. Sibel Siber, her türlü öneriyi değerlendirmeye açık olacaklarını ifade etti. Siber şöyle dedi; "Biz seçimden hemen sonra ilk iş olarak muhatabımıza sosyal bir ortamda bir araya gelmek ve önümüzdeki süreci ele almak için çağrı yapacağız. Müzakerelerle ilgili modalite konusunda bize göre en doğrusu iki liderin ortak bir irade belirleyebilmesidir. Biz bunun için girişimci ve yapıcı olacağız. Gerektiği noktada yaratıcı önerilerimizle sağlıklı bir müzakere ortamı oluşmasını ve en kısa sürede çözüme ulaşmamızı sağlama hedefiyle çalışacağız. Eğer bu sürecin bir aşamasında -ki bana göre bu özlü müzakere aşaması olabilir- Kıbrıs'ta veya başka bir yerde liderlerin sadece Kıbrıs sorununa odaklanacakları ve verimli bir çalışma yürütebilecekleri bir ortamın oluşmasına da elbette ki biz yapıcı katkımızı yapacağız. Nisan 2015 sonrasında Kıbrıs Türk tarafı adına halkımızın hak ve çıkarlarını gözetecek hızlı bir çözüme ulaşılması için müzakere sürecine ilişkin gerek BM'den gerekse diğer taraflardan gelebilecek her türlü öneriyi de elbette ki değerlendirmeye açık olacağız."

Eroğlu: "Cenevre veya New York'ta yapılacak böylesi bir toplantıya katılmaya varız"

Cumhurbaşkanı, Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Dr. Derviş Eroğlu, " Sayın Eide'nin bize yaptığı son ziyaret sırasında Rum liderle yapılacak görüşmeye Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Sayın Ban Ki Moon'un da katılmasını önerdim… Böyle bir toplantı yapılacaksa pek ala New York veya Cenevre'de olabilir. Biz Cenevre veya New York'ta yapılacak böylesi bir toplantıya katılmaya varız" değerlendirmesini yaptı.

Özersay: "Başarılı olabilmenin şartı tarafların iyi niyet ve samimiyetidir"

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Kudret Özersay ise böylesi bir metotta belirleyici olanın 'samimiyet' olduğuna dikkat çekti.

Özersay şöyle konuştu; "Kıbrıs'ta her iki tarafta da siyaset ve siyasiler müzakereleri iç politikanın bir mezesi haline getirdikleri için böylesi bir yöntemle ilerlemeye çalışılması bazen yardımcı olabilir ancak geçmişte benim de katıldığım İsviçre'deki müzakerelerde aslında coğrafi olarak adaya uzak olmamıza rağmen yine de medya üzerinde siyasilere bilgi verilerek, hatta süreci manipüle ederek dönemin sürecini zora sokabildiler… Bu yöntem denenecekse başarılı olabilmenin şartı tarafların iyi niyet ve samimiyetidir…"

"Eğer bir çözüm anlaşması için baskı şeklinde düşünülüyorsa…"

Özersay şöyle devam etti; "Eğer bu yöntem, taraflara bir çözüm anlaşması için bir baskı yolu şeklinde düşünülüyorsa bunun sağlıklı bir yaklaşım olmayacağını düşünüyorum.

Geçmişte Bosna-Gersek örneğinde bu metot, süren çatışmanın dinmesi anlamında yardımcı olmakla birlikte kabul edilen anlaşma yaşamamıştır…

Akıncı: "Müzakere adada olur. Liderlerin Kıbrıs'ta da sorumlulukları var"

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı ise "Bu ciddi bir öneri değil… Müzakereler Kıbrıs'ta olur. Zaman zaman New York ya da Cenevre'ye gidildi, gidilir. Hayat Kıbrıs'ta devam ediyor. Liderlerin burada da sorumlulukları var" dedi.

Onurer: "Uzaya taşısalar niyet yoksa netice elde edilemez"

KSP adayı Mustafa Onurer, "değil Cenevre'ye uzaya taşısalar niyet ve kabiliyet yoksa netice elde edilemez. Eide'nin iddia edilen önerisi tam anlamıyla bir maskaralıktır" değerlendirmesi yaptı.

Kırdağ: "Derhal giderim. Orada da aynı burada da aynı hakları savunacağım"

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Arif Salih Kırdağ ise soruyu "Giderim. Çünkü fark etmez… Burada da aynı orada da aynı hakları savunacağım. Değişen bir şey olmaz" şeklinde yanıtladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.