İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Avcı: "Araç muayeneleri ne zaman teknik cihazlarla yapılacak?"

Avcı: "Araç muayeneleri ne zaman teknik cihazlarla yapılacak?

Trafik Kazalarını Önleme Derneği bugün yazılı bir açıklama yaparak, "Araç muayeneleri ne zaman teknik cihazlarla yapılacak?" diye sordu: Açıkama şöyle:

Yayın Tarihi: 29/03/15 20:46
okuma süresi: 3 dak.
Avcı: "Araç muayeneleri ne zaman teknik cihazlarla yapılacak?
A- A A+

"Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Devletin asli görevi trafik kazalarının ve trafik kazalarında ölümlerin azaltılması ve önlenebilinmesi için niyet ve kararlılığını göstermesi gerekmektedir.

Trafik kazalarında etkenlerden sürücü ve yol yanında en önemli faktörlerden birisi de araç güvenliğidir. Yol Güvenliğine ve insan hayatına önem veren ülkeler yollardaki araçları özel cihazları ile teknik olarak muayene etmekte ve sakıncalı olanların yollarda dolaşması engellenmektedir.

Ülkemizde araç muayenelerini Polis Trafik Müdürlüğü 2014 yılına kadar Maliye Bakanı, 2014 den beri de Ulaştırma Bakanı adına yapmaktadır. Araç sahipleri devletin koyduğu kurallara uyarak her dönem muayene ücretlerini ödeyerek araçlarını muayeneye mecburen götürmektedirler.

Ancak ülkemizde salon araçlar için teknik muayene cihazları sadece Lefkoşa Muayene Merkezinde bulunmaktadır. Kamyon ve otobüsler için teknik muayene aletleri alınmamıştır. Dolayısı ile Lefkoşa haricinde muayene edilen salon araçlar ve ülkedeki tüm otobüs ve kamyonlar teknik muayeneden geçirilmemekte olup güvenlikleri tartışılmalıdır.

1974 den beri araçlardan alınan muayene ücretleri Maliye Bakanlığı'na gitmekte ama araçları güvenli ve teknik muayene edecek cihazlar alınmayarak alınan paranın hizmet olarak karşılığı vatandaşa dönmemekte ve yollardaki tehlikelere devlet de katkı koymaktadır.

Kamyon ve otobüs kazalarında toplu katliam yaşanması tüm ülkeleri korkutmakta ve araç muayenelerine özel önem vermekte iken KKTC 'de aletlerinin dahi alınmaması devletin trafik kazalarına ve yol güvenliğine verdiği önemin göstergesi olabilir.

Avrupa Birliği konuya dikkat çekebilmek için bir set salon araç muayene sistemini KKTC'ye hibe etmiştir.

Özellikle kamyon ve otobüslerimizin Güney Kıbrıs'ta seyahatlerine engel nedeni olarak da muayenelerinin teknik olmaması gösterilmektedir.

Araç muayene sistemi teknik cihazların alınarak en erken zamanda devreye girmesi için Maliye Bakanlığı bütçe ayırmalı, Trafik yasalarından sorumlu olan Ulaştırma Bakanlığı yasal düzenlemeyi yapmalı ve Polis Genel Müdürlüğü de muayeneleri teknik olarak yapmalıdır.

Bu tür önlemler yapılmadığı sürece Devletin kazaları önleme ve yol güvenliğini sağlamada etken olma niyeti sorgulanmalıdır.

Araçların teknik muayenelerinin ne zaman başlaması planlandığı Ulaştırma Bakanlığı veya Maliye Bakanlığı tarafından açıklanması beklentimizdir."

Dr. MEHMET ZEKİ AVCI

BAŞKAN

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.