İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Hasipoğlu: "KOP'a başvurmadan önce atmamız gerek son bir adım daha var"

Hasipoğlu: "KOP'a başvurmadan önce atmamız gerek son bir adım daha var"

Avukat Oğuzhan Hasipoğlu, Kıbrıs Postası'na gönderdiği okuyucu mektubu ile, KOP'a başvuru yapmadan önce atılması gereken son bir adım daha olduğunu kaydetti. Hasipoğlu'nun okuyucu mektubu şöyle:

Yayın Tarihi: 30/03/15 10:50
okuma süresi: 5 dak.
Hasipoğlu: "KOP'a başvurmadan önce atmamız gerek son bir adım daha var"
A- A A+

Asya Futbol Federasyonu'na geçici üye olabilme şartları ve elde edebileceğimiz kazanımlar:

Spor, özellikle futbol konusunda uğramış olduğumuz haksızlıklar kabul edilebilir değildir. Özellikle dışa karşı birlik olmamız gerekirken, Futbol Federasyonumuzun Spor Bakanlığı ile ters düşerek artık hak arama yolunun tek çaresini Güneyin futbol federasyonu olan KOP altına girmekte görmesi bardağı taşıracak olan son damla olacaktır.

Federasyonumuzun haklılık payı tabi ki var! Türkiye, tanımam dediği Güney Kıbrıs ile spor müsabakaları yaparken, bizim takımlarımızla UEFA kurallarına aykırı olmasından ve ceza alırım korkusuyla bizi bir köşeye itmektedir. Peki FIFA altında tek futbol birliği UEFA mı? Tabi ki değil. AFF olarak bilinen Asya Futbol Federasyonu da bir çok takımın mücadele ettiği ve günün sonunda dünya kupalarında Avrupa ve Amerika kıtasındaki takımlarla maç yapabildiği bir birlik. AFF"nin kuralları ise UEFA"dan oldukça farklı, tabir yerindeyse daha insancıl, daha politik hususlardan arınmış bir yapısı var.

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu, Kıbrıs Cumhuriyetinden daha önce, 1955 yılında kurulmuş olan, ve kurulduğu yıldan günümüze değin halen faaliyetini sürdüren özerk bir kuruluştur. Asya Federasyonunun yapısı ve üyeleri tarafımca incelenmiştir. Asya Futbol Federasyonu FIFA altında faaliyet gösteren ve 47 üyesinin bulunduğu önemli bir Federasyondur. Bu Federasyona Geçici Üye statüsünde dahi olsa BM üyesi olmayan Kuzey Mariana adaları üyedir ve Federasyona değişik üyelik seçenekleri mevcuttur. Tıpkı İslam Örgütü Konferansı üyeliği gibi, bulunacak bir formül ile Kıbrıs Türk Futbol Federasyonun Asya Federasyonuna üyeliği denenmelidir. Ancak bu başvuruyu yapmadan önce hukuki zemin yanında ciddi bir lobi faaliyeti şarttır. Aksi halde başarılı olmak mümkün değildir.

Asya Futbol Federasyonun bizim Federasyonumuzun ve ülkemizin lehine olabilecek bazı tüzük maddelerini aşağıda bilginize sunuyorum;

  1. BM üyesi olmak gerekmiyor (Şu an geçici üye olan Kuzey Mariana adaları buna örnektir)

  2. Geçici Üyelik için FIFA üyesi olmak gerekmiyor (en azından ilk nazarda FIFA kriterlerini gerçekleştiremeyecek olan bizim gibi federasyonlara açık bir yapı)

  3. Yönetim Kurulu kararı üyelik için yeterli oluyor (yaklaşık 40 üyeyi ikna etmeye gerek yok)

  4. Kongrede oy kullanmak hariç diğer tüm haklara sahip olabiliyor (Bizim için en önemlisi uluslararası müsabaka yapabilmek)

  5. Bir ülkedeki veya bölgedeki milli federasyonu üye olarak kabul ediyor (Bizim federasyonumuz 1955 yılında kuruldu. Şu an ayrı bir bölgede ayrı bir federasyon olarak faaliyetini halen sürdürmekte. Güney Kıbrıs`ın adanın kuzeyinde kontrolu olmadığı, A.B tarafından da çeşitli görüşlerinde teyid edilmiştir. Ayrıca adada varılacak olan çözümün iki bölgeli olacağına dair BM kararları mevcuttur)

  6. AFF, politik ve dini problemlerden kendini bağımsız tutan bir yapıya sahip olduğunu tüzüğünde de belirtiyor

  7. Herhangi bir ülkeye veya topluma ayrımcılık yapılmasını şiddetle yasaklıyor

Eğer geçici üyelik (Associate Membership) anlamında dahi olsa Kıbrıs Türkü`ne bu kapı açılırsa;

  1. Takımlarımız resmi maçlara başlayabilecekler, bu anlamda en popüler spor dallarından biri olan futbol konusunda önemli bir ambargo delinmiş olacak ve diğer branşlara da emsal teşkil edebilecektir,

  2. KOP altında bir yapı dışında bir alternatifimizin olduğu gerçeği ortaya konmuş olacak,

  3. Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu, KOP ile imzalanan metni müzakere etmek dahi istese, bir alternatifinin olduğunu bilerek müzakere edebilecektir.

Yukarıdaki incelemem ışığında Futbol Federasyonumuzu Asya Futbol Birliği"ne başvuru yapmaya davet ediyorum. Yasal mevzuat yukarıdaki gibi olduğuna göre, reddedilmemiz halinde de CAS (Futbol Mahkemesi) gitme hakkımız saklıdır. Bu başvuru ile KOP"un ve bize ambargo koyan herkesin tedirgin olacağına şüphe yoktur. Artık kendimizin de kimseden yardım beklemeden ve kimsenin boyunduruğu altına girmeden adımlar atmamızın zamanı gelmiştir. Bu adımın da başlangıç yeri ilk nazarda KOP değil AFF olmalıdır.

Saygılarımla,

Av. Oğuzhan Hasipoğlu

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.