İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Sarpten: "Diplomalı işsizler ordusunu büyüteceğiz"

Sarpten: "Diplomalı işsizler ordusunu büyüteceğiz"

Eğitim Bilimci Salih Sarpten, nasıl olsa yerli bir üniversiteye girerim rehavetiyle diplomalı işsizler ordusu büyüteceğimizi söyledi.

Yayın Tarihi: 30/03/15 07:48
okuma süresi: 8 dak.
Sarpten: "Diplomalı işsizler ordusunu büyüteceğiz"
A- A A+

Eğitim Bilimci Salih Sarpten, YGS sınavında ülke genelinde yaşanan düşüşü KKTC'deki üniversitelerinin öğrencilere verdiği rahatlığa bağlayarak, "Neredeyse bütün lise mezunlarımızı kendi ülkemizdeki üniversitelere kanalize edip diplomalı işsizler ordusunu büyüteceğiz" dedi…

Sarpten, Lise genelinde son sınıfta okuyan çocukların yarıya yakına ÖSYM'nin yaptığı sınavlarında başarısız olduğunu belirterek; "Bunun en önemli sebeplerinden biri ise çocukların bizim ülkemizdeki üniversitelerde istedikleri bölüme rahatlıkla girebiliyor olmaları ve Türkiye'ye eğitime gitme konusunda büyük bir kaygı taşımıyor olmalarından kaynaklanıyor" dedi.

Ülkemizde üst düzey öğrenci oranının düşük olduğunu vurgulayan Sarpten, eski Eğitim Bakanı Çavuşoğlu döneminde ÖSYM sonuçlarına göre KKTC'nin yerinin Şırnak'tan sonra geldiğini hatırlatarak, "O günlerden bu günlere çok fazla yol aldığımızı sanmıyorum" şeklinde konuştu.

Kıbrıs Postası - Eniz ORAKCIOĞLU

15 Mart 2015 Pazar günü gerçekleşen YGS sınavında KKTC vatandaşı adaylardan 344 kişisi 140-180 arasında puan alırken, 782 kişisi 180 üzerinde puan aldı. 216 kişi ise 140 puanın altında kaldı. 2015 YGS sonuçlarına göre KKTC liselerinden mezun adaylar içerisinde en yüksek puana ulaşmış, YGS 1'de 3905'inci olmuştur. Yine KKTC liselerinden mezun adaylar içerisinde en yüksek ikinci puana ulaşmış 430,25983 puanla, YGS 2'de 6725'inci olmuştur. Ortaya çıkan vahim taployu Kıbrıs Postası'na değerlendiren Eğitim Bilimci SalihSarpten, YGS sınavında ülke genelinde yaşanan düşüşün altını çizerek "Lise genelinde son sınıfta okuyan çocukların yarıya yakına ÖSYM'nin yaptığı sınavlarında başarısız oluyorlar. Bunun en önemli sebeplerinden biri ise çocukların bizim ülkemizdeki üniversitelerde istedikleri bölüme rahatlıkla girebiliyor olmaları ve Türkiye'ye eğitime gitme konusunda büyük bir kaygı taşımıyor olmalarından kaynaklanıyor" dedi.

"Her yıl 250-300 öğrencimiz sıfır çekiyor"

Eğitim Bilimci Salih Sarpten, YGS sınavındaki ülke genelinde yaşanan düşüşün sadece bu yıla özgü olamadığının altını çizerek, "Son 5-6 yıldır durum bu şekilde. Hatta bu yılki sonuçlar geçen yılla karşılaştırıldığında biraz daha iyi gibi duruyor. Örneğin biz ilk 10 bin içine öğrenci koyabiliyormuşuz gibi bir durum söz konusu, ama ülkemizde ilk 10 sıradaki öğrencilerin aldığı derecelerden çok, esas bakılması gereken Kıbrıs genelinin aldığı puan durumudur. Bakanlığın web sitesinde açıklanan rakamlara bakıldığında 180'i geçenlerin sayısı genel olarak yüzde 58 bir orana denk geliyor, buda şu demek lise genelinde son sınıfta okuyan çocukların yarıya yakına ÖSYM'nin yaptığı YGS, LYS sınavlarında başarısız oluyorlar demektir ve bu oran çok önemli bir orandır. Diğer taraftan hemen hemen her yıl 250-300 öğrencimiz sıfır çekmektedir ki bunun anlamı puanı hesaplanacak ölçüde doğru yanıt yapamıyor demektir. Bunların üzerine kafa yormak lazım ve bunlarla ilgili çalışmalar hayata koymak lazımdır" dedi.

"Yönlendirme sistemi kurulmalı"

Sarpten sözlerine şu şekilde devam etti; "Eğitim Bakanlığının web sitesinde yayınladığı açıklama ekindeki YGS puan türlerine baktığımızda çocukların büyük bir gurubunun kolej öğrencisi olduğunu görüyoruz ki buda çok anlamlı bir durum değildir. Çünkü kolej öğrencilerinin üniversite koridoru YGS sınavıyla olacaksa kolejde işi ne diye bir soru ortaya çıkıyor ve bu soruya anlamlı bir yanıt verilemiyor. Bu da bize bizim eğitim sistemimizde ivedilikle bir yönlendirme sisteminin kurulmasına ihtiyaç olduğunu gösteriyor. İlkokuldan itibaren çocukların ilgi, istek, yetenek ve yüksek öğrenime hangi koridordan geçip gidecekleriyle ilgili çalışmalar yapacak bir yönlendirme sistemine ihtiyacımız var."

"Üniversiteye gitme heyecanı düşük"

15 Mart 2015 Pazar günü gerçekleşen YGS sınavında KKTC vatandaşı adaylardan 344 kişisi 140-180 arasında puan alırken, 782 kişisi 180 üzerinde puan aldı. 216 kişi ise 140 puanın altında kaldı.140 puan altı alan adaylar, eğer sınavsız geçiş hakları yoksa hiçbir şekilde tercih yapamayacaklardır. Sınav süreci bu adaylar için tamamlanmıştır. 140-179 arası puan diliminde ise ön lisans programları ve AÖF'de bulunan kontenjansız 2 ve 4 yıllık programlar tercih edebileceklerdir. 180 ve üzeri puan alan adaylar ise YGS barajını geçmiş kabul edilecek ve LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) sınavlarına girmeye hak kazanacaktır. Kıbrıs Postası'na bu kötü tabloyu yorumlayan Eğitim Bilimci Salih Sarpten bu başarısızlığın birden fazla sebebi olduğunu söyleyerek, "LYS ile üniversiteye gitme heyecanı ve motivasyonu oldukça düşüktür. Bunun nedeni ise bizim ülkemizdeki üniversitelerdir. Liselerimizden mezun olan çocuklarımız hemen hemen hepsi bizim ülkemizdeki üniversitelerde istedikleri bölüme ve istedikleri programa rahatlıkla girebiliyorlar, dolayısıyla Türkiye'ye eğitime gitme konusunda büyük bir kaygıları olmadığı için çokta heyecanlı değiller" şeklinde konuştu.

"Üst düzey öğrenci oranı düşük"

Üst düzey öğrenci konusunda da değerlendirme yapan Sarpten, şunları söyledi; "Hazır bulmuşluk düzeyi yukarda olan üst düzey öğrencilerimiz ise ÖSYM'nin KKTC'ye ayırdığı kontenjanlardan faydalanmak ve bu kontenjanlar sayesinde tıp, hukuk ve mühendislik gibi nitelikli bölümlere gidebilmek için biraz caba sarf ediyorlar. Fakat bu üst düzey öğrenci oranı oldukça düşük bir orandır. Öte yandan bu sınav Türkiye'deki eğitim sistemi ve genel orta öğretim yapılanmasına göre düzenlenmiş bir sınavdır, fakat bizim eğitim sistemimiz bu yapıdan çok çok geridedir. Hem eğitim süresi, hem eğitim içeriği hem de bu konuyla ilgili yapılan çalışmalar açısından da oldukça gerideyiz. Şunu da hatırlatmak isterim ki Sayın Nazım Çavuşoğlu eğitim bakanıyken ÖSYM sonuçlarına göre KKTC'nin yeri Şırnak'tan sonra gelmişti. Şimdilerde ÖSYM iller veya bölgeler bazında sonuçlar açıklamasa da, o günlerden bu günlere çok fazla yol aldığımızı sanmıyorum"

"İşsizler ordusunu büyüteceğiz"

Ülke bazında yaşadığımız bu sorunun ciddiye alınması gerektiğini söyleyen Sarpten, "Genel orta öğretimimiz tamamen bu yapının üzerine kurulmuştur. Bu yapının üzerine kurgulanmış olmasına rağmen gösterdiğimiz başarı düzeni çok da iç açıcı değildir. Bu durum böyle gitmeye devam ederse Türkiye'deki nitelikli üniversitelere ve nitelikli bölümlere az sayıda öğrenci yetiştirebileceğiz, nerdeyse bütün lise mezunlarımızı kendi ülkemizdeki üniversitelere kanalize edip diplomalı işsizler ordusunu büyüteceğiz. Nitelik açısından baktığımızda ülkemizde ciddi sorunlar var, Örneğin 3-4 ay öncece yeni Yüksek Mahkemeye Başkanı göreve başladığı zaman mezun olan hukukçuların kalitesinden kaygı duyduğunu söylemiştim. Benzer şekilde Serbest Çalışan Hekimler Birliği özellikle bizim ülkemizdeki üniversitelerden sağlık alanından mezun olanlar için benzer bir kaygı dile getirdi. Bunun yanında eğitim fakültelerinden mezun olanlarla ilgili Eğitim Sendikalarının ve diğer eğitimle ilgili Sivil Toplum Örgütlerinin de bu yönde benzer açıklamaları oldu. Yani mezuniyet olarak bir eflasyon yaşanıyor ama bunlar nitelik açısından tartışılabilirliği gündemdedir ve bu her geçen gün biraz daha artacak" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.