İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Nami: "Barbaros'un bölgeden ayrılması iyi niyetimizdir"

Nami: "Barbaros'un bölgeden ayrılması iyi niyetimizdir"

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, BRT'de yayınlanan Günün Özeti Programı'na katılarak, gündemdeki konuları değerlendirdi. Nami, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Kıbrıs etrafındaki hidrokarbon kaynaklarına ilişkin faaliyetleri çerçevesinde sondaj çalışması yapan SAIPEM 10000 adlı geminin bölgeden ayrıldığının tespit edildiğini belirterek, "bu gelişme üzerine Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin de bugün bölgeden ayrıldığını söyledi.

Yayın Tarihi: 31/03/15 07:46
okuma süresi: 4 dak.
Nami: "Barbaros'un bölgeden ayrılması iyi niyetimizdir"
A- A A+

Nami, "Türk tarafının iyi niyet göstergesi olarak Barbaros Hayrettin Paşa gemisi bölgeden ayrılıyor. Umarım Rum tarafı bu olumlu olaya olumlu yanıt verir ve masaya geri döner. Beklentimiz, Kıbrıs Rum liderinin müzakere masasına en kısa sürede geri dönmesi ve müzakere sürecinin 11 Şubat 2014 tarihli Ortak Açıklamada belirtilen ilkeler ve hedefler doğrultusunda kaldığı yerden başlayıp sonuç alıcı şekilde ileriye götürülmesidir" dedi.

Bakan Nami, müzakere masasında geçmiş yakınlaşmalarla ilgili durumun netlik kazanması gerektiğinin de altını çizerek, Rum tarafının bu yaklaşımları kabul etmeme ısrarının sürmesi halinde BM'nin buna net bir tavır ortaya koyması gerektiğini söyledi.

Bazı unsurların açıkta kalması halinde hakemlik müessesinin devreye girmesi gerektiğine vurgu yapan Nami, "Biz bunlara açık olduğumuzu belirtmiştik. Ancak her iki taraf kendi aralarında anlaşmalı. Eğer tıkanma olursa BM devreye girmeli" dedi.
Ancak böyle bir kurgu yapılabilirse Kıbrıs sorununun çözüm noktasına gidebileceğine işaret eden Nami, yakınlaşmaların hiçe sayılması ve hakemliğin kabul edilmemesi durumda çözüme ulaşmanın zor olduğunu kaydetti.

Maraş konusuna da değinen Bakan Nami, Maraş'ın kapsamlı çözümün bir parçası olduğunu yineledi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in müzakere masasını sudan sebeplerle terk ettiğini hatırlatan Bakan Nami, "buna karşılık, bizim iki hatta ilerleme sağlamamız gerekir. BM çatısı altında görüşmelere kaldığı yerden devam etmek ve KKTC'ye uygulanan izolasyonları kırmak için çalışmaktır. Rum lider olur olmaz sebepten masadan uzaklaşma adımı atarsa ikinci yolda hızla ilerleyeceğimizi hissetmelidir" dedi.

Bakan Nami, müzakereler konusunda Cumhurbaşkanlığı ile işbirliğinin olumlu noktada olduğunu söyleyerek, bu şekilde uyumlu ilerlemeye çalıştıklarını kaydetti.

Hellimin coğrafi tescili konusuna da değinen Bakan Nami, Rum tarafının yaptığı müracaatın halen değerlendirildiğini, bir cevap verilmediğini söyleyerek, bu gecikmenin sebebinin ise kendilerinin yaptığı girişimler olduğuna dikkat çekti.

"Bu müracaatın normal olmadığını onlara anlattık. Bu konunun tamamen Rumların istediği doğrultuda çözülmesiyle Türk tarafı ile AB arasının bozulacağını anlattık. Bunları algılamış gözüküyorlar. Türk ve Rum tarafının beklentilerine yanıt verecek bir formül bulunacağına inancımız büyük. Başvuru tüm Kıbrıs adına yapılmışsa bizim de onayımızın alınması gerekir. Eğer olumsuz bir formül olursa elbette bizimde bazı çalışmalarımız var."

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu'nun girişimine de değinen Dışişleri Bakanı Nami, KOP ile KTFF arasında belli bir diyaloğun oluştuğunu, KTFF'nin tavrının aynı şekilde devam etmesi halinde kendilerinin desteğinin de devam edeceğini vurguladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.