İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Eroğlu: "Kıbrıs'ta özgür ve egemen yaşamak için mücadele sürecektir..."

Eroğlu: “Kıbrıs’ta özgür ve egemen yaşamak için mücadele sürecektir...”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos'un Güney Kıbrıs'a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Rum lider Anastasiades'le birlikte düzenlediği basın toplantısında söylediklerini değerlendirdi... Konu ile ilgili açıklama şöyle:

Yayın Tarihi: 31/03/15 19:02
okuma süresi: 4 dak.
Eroğlu: “Kıbrıs’ta özgür ve egemen yaşamak için mücadele sürecektir...”
A- A A+

Yunanistan Cumhurbaşkanı Sayın Prokopis Pavlopulos'un Güney Kıbrıs'a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Rum lider Anastasiades'le birlikte düzenlediği basın toplantısında söylenenleri hayret ve üzüntüyle karşılıyoruz.

Yunanistan 1960 Ortaklık Cumhuriyeti'nin Garantörleri'nden biri olmasına rağmen garantörlük taahhüdünü ihlal edip, Kıbrıs Rum tarafının 1963'te ortaklık devletini silah zoruyla yıkmasına fiili ve siyasi destek vermiştir.

Sayın Pavlopulos'un acaba, Rum lideri Başpiskopos Makarios tarafından 15 Temmuz 1974'teki Rum-Yunan darbesinden birkaç gün sonra, 19 Temmuz 1974'te BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan konuşmada açıkça Kıbrıs'taki Yunan işgalinden bahsedildiğinden haberdar değil mi?

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin yıkılmasının Rum tarafı ile birlikte baş sorumlusu, Enosis amaçlı 15 Temmuz 1974 darbesinin mimarı ve uygulayıcısı Yunanistan'ın bugün Kıbrıs Rum tarafıyla ağız birliği içinde "işgal" edebiyatı yapması ve "oldubittilerden" bahsetmesi gerçekten hayret vericidir.

Sayın Pavlopulos, Kıbrıs'ın "kolonizasyonu"ndan bahsederken 1960'ta bağımsızlık elde eden bir adayı Enosis yoluyla Yunanistan'ın kolonize etmeye çalışmasını, şu anda Kıbrıs'taki tek işgalin ise "Kıbrıs Hükümeti" sandalyesinin Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından işgali olduğunu unutmuşa görünüyor.

Aradan geçen 50 yılı aşkın süre zarfında bugün gündemimizde hala "Kıbrıs sorunu" diye bir sorun varsa, işte bu yadsınmaz gerçeklerin ve Yunanistan'la Kıbrıs Rum tarafının bu tarihi gerçeklerle yüzleşmekten ısrarla kaçınması yüzünden vardır.

Biz tüm acı tecrübelerimize rağmen adada adil ve kalıcı bir uzlaşı bulmak için elimizden geleni yaptık ve yapmaya devam ediyoruz.

47 yıldır devam eden görüşme süreci içerisinde ortaya konan muhtelif çözüm önerilerini kabul eden tarafın Kıbrıs Türk tarafı, reddedenin ise Kıbrıs Rum tarafı olduğunu konuyla ilgilenen herkes bilmektedir.

Hal böyle iken, Rum lider Anastasides'in hala olası bir uzlaşının yarım asırdır kendi işgalleri altında bulunan "Kıbrıs Cumhuriyeti"nin evrilmesi yoluyla ortaya çıkacağını iddia etmesi gerçekten üzücüdür. Bu söylem, on yıllardır devam eden süreç içerisinde oluşmuş BM parametrelerine ters düştüğü gibi, hedeflediğimiz ortaklığın ruhuna da aykırıdır.

Sayın Anastasiades'in geçersiz bir bahaneyle 6 ay önce görüşme masasından kaçmasıyla durmuş bulunan görüşme sürecini yeniden başlatma çabalarının sürdüğü bir aşamada, Rum ve Yunan liderliğinin bu tür gerçeklerle bağdaşmayan, tahrik kar beyanlarının, bu çabaların başarısı için elverişli ortamı yaratmadığı, aksine karşı tarafın ciddiyet ve samimiyeti konusunda yeni kuşkular yarattığı açıktır.

Halkımızın olduğu kadar, uluslararası toplumun da bu beyanları ibretle izleyerek gerekli sonuçları çıkaracağını ümit ediyoruz.

Ancak şu bilinmelidir ki Kıbrıs Türk Halkı Rum-Yunan emellerine ve oyunlarına asla gelmeyecek, Kıbrıs'ta özgür ve egemen yaşamak için mücadelesini sürdürecektir. Kimse Kıbrıs Türk Halkı'nı 1974 öncesine dönüşe ve Rum tahakkümümü kabule zorlayamayacaktır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.