İÇ HABERLER
okuma süresi: 14 dak.

Uyuşturucuyla mücadelede gündüz denetimleri başladı

Uyuşturucuyla mücadelede gündüz denetimleri başladı

Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Karaokçu, uyuşturucuyla mücadele konusunun bir devlet politikası haline getirilmesinin hedeflendiğini belirterek özellikle okul çevrelerindeki internet kafe, bet ofis, büfe, market ve eğlence mekânlarında gündüz saatlerinde sigara, alkol ve bally denetimlerinin başladığını söyledi.

Yayın Tarihi: 19/04/15 12:17
okuma süresi: 14 dak.
Uyuşturucuyla mücadelede gündüz denetimleri başladı
A- A A+

Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Karaokçu, uyuşturucuyla mücadele konusunun bir devlet politikası haline getirilmesinin hedeflendiğini belirterek özellikle okul çevrelerindeki internet kafe, bet ofis, büfe, market ve eğlence mekânlarında gündüz saatlerinde sigara, alkol ve bally denetimlerinin başladığını söyledi…

Hasan Karaokçu, Madde bağımlılığı yaşayan veya bir kez madde kullandığı için çocuk ve genç bireylerin yakalanıp deşifre edilerek hapse atılmasının çağdaş bir yaklaşım olmadığına dikkat çekerek, "Yasalar gereği bu şekilde cezalandırıp cezaevine attığımız bir tek çocuk ve gencimizin yeniden topluma kazandırıldığını söylemek mümkün değildir" şeklinde konuştu

Bally'nin ülkemizde ciddi bir tehdit haline geldiğini vurgulayan Karaokçu, "Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunmasına Dair Yasa tasarısı ile Alkollü İçkiler Yasası'nda Değişiklik önerisi hazırladık. Bunun hayata geçmesi ile ciddi bir eksiklik giderilecek" dedi.

Eniz ORAKCIOĞLU - Kıbrıs Postası

Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu olarak göreve başladıkları Kasım 2014'ten bu yana tüm üyeleriyle birlikte büyük bir özveriyle çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, "Komisyonu olarak aldığımız sorumluluğun yükünün ne kadar ağır ve yoğun bir çalışma gerektirdiğinin bilincindeyiz. Bu nedenle tüm komisyon üyeleri olarak başından bu yana bir takım ruhu ile çalışmalarımıza sarıldık. Her toplantı bir beyin fırtınası, bir çalıştay havasında geçti. İlk toplantıda belirlediğimiz, kısa, orta ve uzun vade hedeflerimizin hayata geçirilmesi için 'Yasa Çalışmaları Komitesi' ve 'Bilimsel Çalışma ve Eğitim Komitesi'ni oluşturduk. Çalıştay'a kadar geçen sürede çok sayıda toplantı gerçekleştirdik. Yasal alt yapıdaki eksikliklerin süratle giderilmesi için 'Yasa Çalışmaları Komitesi', tedavi ve rehabilitasyon merkezi, danışmanlık merkezi ve eğitim ve önleme çalışmaları konusunda ise 'Bilimsel Çalışma ve Eğitim Komitesi' oluşturulmuştur" şeklinde konuştu.

"Yasa değişiklikleri komisyonun öncelikleri arasında"

Karaokçu, sözlerine şu şekilde devam etti; "Yasa Çalışmaları Komitemiz yasal alt yapıdaki eksikliklerin giderilmesi için önceliklerini belirlemiş ve bu konuda alınan kararlar çerçevesinde çalışmalarına başlamıştır. Polisimizin yasal alt yapı olarak güçlendirilmesine ilişkin olarak 'Teknik Takip Yasası', 'Muhbir veya Gizli Görevli kullanımı ve ödüllendirme Yasası', 'Etkin Pişmanlık Yasası', 'Kontrollü Teslimat Yasası', 'Fasıl 154 Ceza Değişiklik Yasası' (Organize Suçlar ve Göçmen Kaçakçılığı ile ilgili)", 'Muhaceret Yasası'nda değişiklik yasaları gündemimizde bulunmaktadır.

Bunun yanında küçük miktarlarda uyuşturucu maddeden yakalanan çocuk ve genç suçluların cezaevine değil tedavi ve rehabilitasyona yöneltilip topluma yeniden kazandırılmasını öngören 'Denetimli Serbestlik Yasası', Genç ve çocuk suçlulara yönelik olarak Sicil Affı veya mevcut Sicil Yasası'nda değişiklik yapılması Komisyonumuzun öncelikleri arasında yer almaktadır. Hiç kimsenin zulüm ve işkenceye maruz bırakılamayacağı, hiç kimseye insanlık dışı ve alçaltıcı davranışta bulunulamayacağı ve ceza verilemeyeceğine ilişkin Uluslararası sözleşmeler yanında, tutuklu ve hükümlülerin haklarını düzenleyen uluslararası sözleşmelerin hayata geçirilmesi de gündemimizde ön sıralarda yer almaktadır."

"Bally ülkemizde ciddi tehdit haline geldi"

Ülkemizde ciddi bir tehdit haline gelen bally sorununa da değinen Karaokçu, bu sorunun önlenmesine ilişkin olarak Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunmasına Dair Yasa tasarısının hazırlanıp Başbakanımıza iletildiğini vurgulayarak, "Yine 18 yaşından küçüklerin eğlence mekânlarına girmesini engellemeye yönelik olarak Alkollü İçkiler Yasası'nda değişiklik önerisi hazırladık. Bunu da hazırlayıp Başbakanımıza takdim ettik. Bunun hayata geçmesi ile 18 yaşından küçüklerin eğlence mekânlarına girmesine ilişkin ciddi bir eksiklik giderilmiş olacaktır. Tedavi ve rehabilitasyon konusunda daha çağdaş yaklaşımların sergilenmesini öngören çeşitli yasa tasarısı çalışmaları da Komisyonumuzun gündeminde bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi 1930'lu yıllardan kalma Tuh Sağlığı Yasası'nın günümüz koşullarına göre yeniden yapılandırılması veya yeni bir yasanın çıkarılmasıdır" diye konuştu.

Farkındalık ve bilinçlendirme

Karaokçu, Bilimsel Çalışma ve Eğitim Komitesinde bulunanların Talep Azatlımı, Önleme, Tedavi ve Rehabilitasyon başlıklarıyla çalışmalarını yürüttüklerini söyleyerek, "Okullarda madde kullanımı konusunda verilmesi düşünülen eğitim programını hazırlamak yanında; gençler, aileler ve topluma yönelik farkındalık ve bilinçlendirme çalışmalarında kullanılacak materyallerin hazırlanması için Bilimsel Çalışma ve Eğitim Komitesi altında Eğitim Programı Çalışma Gurubu oluşturulmuştur. Bu grubumuz eğitim programları konusundaki çalışmalarını yoğun şekilde sürdürmektedir" dedi.

"Veri tabanı ve rapor hazırlanıyor"

Komisyon, sağlıklı ve sürdürülebilir adımların atılması için öncelikle veri tabanının oluşturulması ve geniş kapsamlı bir raporun hazırlanmasına karar verdiğini vurgulayan Karaokçu, "Bu görevi üstlenen Komite Üyemiz Prof. Dr. Biran Mertan tüm kaynakları tarama yanında devletin ilgili kurumlardan verileri de kapsayan çok geniş kapsamlı rapor çalışmasını tamamlamış durumdadır. Söz konusu Rapor basın aşamasındadır ve önümüzdeki günlerde Başbakanımıza takdim edilip gerekli bilgiler kamuoyu ile paylaşılacaktır" şeklinde konuştu.

"Madde kullanımı boyutlarıyla ilgili çalışmalar yürütülecek"

Komisyon Başkanı Hasan Karaokçu, sözlerine şu şekilde devam etti; "Ülke genelindeki madde kullanım boyutlarıyla ilgili son durumun tespit edilmesi için ise Milli Eğitim Bakanlığımızla işbirliği halinde 'İlk Okul Çalışması', 'Ortaokul Çalışması', 'Lise Gençlik Çalışması' yürütülecektir. Gerekli onayları alınan anket çalışmalarına 3-5 gün içerisinde başlanacaktır. Bu fırsattan istifade ederek konuya gösterdiği duyarlılıktan dolayı Milli Eğitim Bakanımız Sayın Özdemir Berova ve tüm ilgili birimlere teşekkürü bir borç bilirim. 'Ülke Genelinde Ev Çalışması'nı kapsayan araştırmamızın arazi çalışmaları ise tamamlanmış durumdadır. Daha önce bu alanda yaptığı çalışmaların bütünleyici unsuru olacak araştırmalar Komisyonumuzun aldığı karar çerçevesinde Prof. Dr. Sayın Mehmet Çakıcı, tarafından yürütülmektedir. Bilimsel araştırmalarımız, okullarda ve ülke genelindeki durumun görülmesine katkı sağlayacağı gibi, bu konuda Eğitim Bakanlığımız ve diğer ilgili bakanlıklar ve sivil toplum örgütleri ile yapacağımız çalışmalarımıza ışık tutacak çok güçlü bir veri tabanına sahip olacağız."

"Danışmanlık Merkezi için adım atılıyor"

Karaokçu, medyada uyuşturucu ile ilgili çıkan haberlere de değinerek, şunları söyledi; "Çocuk ve genç yaşta uyuşturucu suçuna itilen veya madde bağımlılığı sorunu yaşayan bireylerin medya yolu ile deşifre edilmesi ve haberlerde kullanılan dille ilgili yaşanan sorunların giderilmesi için ülkemizdeki 5 örgütle imzaladığımız "Medya Mutabakatı" da Komisyonumuzun önemli adımlarından bir tanesi olmuştur. Bunun yanında Bilimsel Çalışma ve Eğitim Komitemiz tedavi ve rehabilitasyon konusunda atılacak adımları da değerlendirmeyi sürdürmektedir. Bu çerçevede Sağlık Bakanlığı'nın Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi yanında bir Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (AMATEM) kurma düşüncesi vardır. Ayrıca özel devlet işbirliğini öngören ayrı bir tedavi merkezi kurulması yönünde girişimler de bulunmaktadır. Önümüzdeki süreçte bunlar ilgili kurumlarla değerlendirilerek en iyi sonuç ne ise ona ulaşılmaya çalışılacaktır. Bugüne kadar ciddi şekilde eksikliği hissedilen Danışmanlık Merkezi (Alo Danışma Hattı'nı da kapsayacak) kurulması yönünde de 2015 yılı içerisinde adım atmayı planlıyoruz."

"Gündüz ve gece denetimler başlatmıştır"

Komisyonun, uyuşturucuyla mücadele konusunun bir devlet politikası haline getirilmesi ve bu alanda sürdürülebilir bir yapının oluşturulabilmesi için kurumsallaşmayı da ana hedeflerinden biri olarak benimsediğini belirten Karaokçu, "

Komisyonumuz İlçe Emniyet Kurulları ile yaptığı toplantı sonrasında özellikle okul çevrelerindeki internet kafe, bet ofisi, büfe, market gibi alanlarda gündüz saatlerinde sigara, alkol ve bally denetimi, eğlence mekânları ve gençlerimiz için risk oluşturabilecek alanlara yönelik olarak gündüz ve gece denetimler başlatmıştır.

Ciddi şekilde devam eden bu denetimler halkımız tarafından büyük takdirle karşılanmıştır. Bunlar tüm ilçelerde aralıksız devam edecektir. Yaptığımız bu çalışmalar nedeniyle kısa sürede güven oluşan Komisyonumuza bugüne kadar madde sorunu yaşayan birey veya çocuğu madde sorunu yaşayan 50'yi aşkın başvuru yapılmıştır. Bu kişilerle birer bir görüşülerek gerekli destek verilmiş ve yönlendirmeler yapılmıştır. Bunlar yanında eğitim ve bilinçlendirmeye yönelik konferans çalışmalarımız da aralıksız sürmektedir" dedi.

"Çalıştayımız çok başarılı geçti"

Uyuşturucu ile Mücadele Çalıştayı'nın çok başarılı geçtiğine dikkat çeken Karaokçu, "4 ay gibi kısa sürede yaptığımız tüm bu çalışmaları, toplumumuzun tüm kesimlerinden gelecek olan görüş ve önerilerle daha ileriye taşımak amacıyla gerçekleştirdiğimiz çalışmanın çok başarılı geçtiğini söyleyebilirim. Çalıştayımıza KKTC'den ve Türkiye'den katılarak çok değerli görüş ve önerilerini bizlerle paylaşan herkese Komisyonum adına teşekkürlerimi sunarım. Komisyon olarak bugüne kadar yaptıklarımız; Çalıştay'dan çıkan sonuçlar yanında, Avrupa'daki uygulamalarla ilgili olarak AB Koordinasyon Merkezi ile yapacağımız çalışmalardan elde edeceğimiz tüm sonuçları en iyi şekilde değerlendirerek bundan sonraki yol haritamızı çizeceğiz. Bu yol haritası stareji ve eylem planını da içerecektir" şekilde konuştu.

"Genç bireylerin hapse atılması çağdaş bir yaklaşım değildir"

Karaokçu, Çalıştayda Denetimli Serbestlik Yasasıyla ilgili ortaya konan karşıt görüşlere, yanıt ihtiva eden görüşlerin de dile getirilmesi Çalıştayın ne kadar çağdaş ve demokratik bir ortamda gerçekleştirildiğinin göstergesi olduğunu belirterek, "Ben bu konuda kurumlar arası tartışmaya girmeyi uygun bulmuyorum. Ancak madde bağımlılığı yaşayan veya bir kez madde kullandığı için çocuk ve genç bireylerin yakalanıp deşifre edilerek hapse atılmasının çağdaş bir yaklaşım olduğunu düşünmüyorum. Bugüne kadar yasalar gereği bu şekilde cezalandırıp cezaevine attığımız bir tek çocuk ve gencimizin yeniden topluma kazandırıldığını söylemek mümkün değildir. Madde bağımlısı gençlerimizin veya uyuşturucu tacirlerinin tuzağına düşmesi sonucu madde kullandığı gerekçesiyle gençlerimizin hapse atılmasıyla yaşanan bireysel ve ailesel travmaları toplumumuz artık kaldıramayacağı düşüncesindeyim. Buna çağdaş ve insani bir çözüm bulabilmek amacıyla diğer yasalar yanında Denetimli Serbestlik Yasası'nı da Komisyonumuzun ilk toplantısında gündeme alıp onaylatarak yola çıktık. Türkiye'de Uyuşturucu Şurası'na katılarak bu konudaki çalışmalarla ilgili bire bir temaslarım oldu. Çalıştayımıza aynı zamanda bir hâkim olan Denetimli Serbestlik Daire Başkanı Sayın Esat Işık'ı da davet ederek onun engin görüş ve önerilerini de aldık. Polisimizin acil ihtiyacı olan yasalarla birlikte, Denetimli Serbestlik Yasası'nın ileriye götürülmesi gündemimizdedir. Komisyon olarak Başta Başbakanımız Sayın Özkan Yorgancıoğlu ve ilgili tüm birimlerle konuyu değerlendirerek en sağlıklı şekilde bir sonuca ulaşabileceğimize inanıyorum" dedi.

"Oldukça verimli bir çalışma gerçekleşti"

Karaokçu, sözlerine şu şekilde son verdi; "Çalıştayımızı bu konularda ülkemizin en deneyimli kuruluşu olan Manegment Center'le işbirliği halinde gerçekleştirdik. Birinci günü devlet ve hükümet yetkililer ile Türkiye'den gelen konuklarımızın koyduğu çok değerli görüş ve öneriler yanında, ikinci gün oluşturulan 6 ayrı masada oldukça verimli bir çalışma gerçekleştirildi. Çalıştayta ortaya konan bütün görüşler bir kitapçık haline getirilecek ve bize her zaman ışık tutacaktır. Çalıştay sonucunda ortaya konan önerilerle ilgili veri henüz elimize ulaşmadı. Bu ulaştığı zaman kamuoyu ile paylaşılacaktır. Ancak çalıştayda ortaya konan genel fikirlerin Komisyonumuzun bugüne kadar ortaya koyduğu vizyonla örtüştüğünü vurgulamak isterim. Onun dışında tüm masalarda çok güzel ve değerlendirilmesi gereken fikirlerin ortaya konması da bizleri mutlu etmiştir. Katkı koyan herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunarız."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.