İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

KSP: "Tavrımız nettir; statükoyu desteklemeyeceğiz"

KSP: "Tavrımız nettir; statükoyu desteklemeyeceğiz"

Kıbrıs Sosyalist Partisi yayımladığı basın açıklaması ile statükoyu desteklemeyeceklerini kaydetti. Açıklama şöyle:

Yayın Tarihi: 25/04/15 09:49
okuma süresi: 5 dak.
KSP: "Tavrımız nettir; statükoyu desteklemeyeceğiz"
A- A A+
Seçimin 1. Turunu "statüko kazanmıştır" dememize rağmen bazı kesimler bunu duymazdan gelmeyi tercih etmişlerdir.

"Tavrımız nettir; statükoyu desteklemeyeceğiz" dememize rağmen bazı kesimler bunu da duymazdan gelmeyi tercih retmişlerdir.

Statükoyu yıkma iddiasıyla propaganda yapanlar, 1974'te ülkemize karşı ilan edilen savaş kararı ve halinin sürdürüldüğü koşullarda, bu savaş ilanı sona erdirilmeden statükonun sona erdirilemeyeceği gerçeği ortada iken, aslında statükoyu koruyan ve sürdüren durumundadırlar.

Türkiye'nin 1974'te ilan ettiği savaş kararı yürürlükte kaldığı sürece, Kıbrıs'ın kuzeyinde buna dayanarak oluşturduğu işgal hukukudur statüko. Bu karar Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde durduğu ve ülkemizde oluşturduğu kurumlar varolduğu sürece statükonun değişmesi mümkün değildir.

Biz, bu savaş kararını kaldırtmak için girişim yapacağını ilan et dedik Akıncı'ya, edersen destekleriz ancak dedik. Akıncı bunu yapmak yerine ünlü statükocuları yanına alarak kampanyasına devam etmeyi ve bu konuda tek laf etmemeyi tercih etti.

Tabi ki kendi tercihidir, ama biz de kendi tercihimizi kullanarak diyoruz ki; Akıncı statükoya karşı değildir, tersine statükonun devamından yanadır.

Biz, Kıbrıs'ın kuzeyinde demokrasi olmadığını, ülkenin "Üst Koordinasyon Kurulu" tarafından yönetildiğini, dolayısıyla Akıncı'ya bu kurulu iptal edeceğini ilan etmesini, ancak bunu yaparsa destekleyebileceğimizi söyledik. Akıncı bunu yapmak yerine ünlü statükocuları yanına alarak kampanyasına devam etmeyi ve bu konuda tek laf etmemeyi tercih etti.

Tabi ki kendi tercihidir, ama biz de kendi tercihimizi kullanarak diyoruz ki; Akıncı statükoya karşı değildir, tersine statükonun devamından yanadır.

Ülkemizdeki statükoyu Eroğlu ile eşitleyerek şark kurnazlığıyla, "bu bir referandumdur, ya Eroğlu ile statükoya devam edeceksiniz, ya da Akıncı ile değişimi yakalayacaksınız" söylemleriyle statükoculuklarını gizlemeye, halkı aldatmaya ve tıpkı bir zamanlar M. A. Talat'ın yaptığı gibi, halkın statükoya olan nefretini, bağımsızlığa olan özlemini söndürmeye çalışmaktadırlar. Biz buna ortak olmayacağız.

Onlar statükonun varlığını kabule zorlandıklarında bile, "doğrudur ama, statüko ancak görüşmelerde bir sonuca ulaşarak, iki bölgeli, iki toplumlu, iki tarafın eşitliğine dayalı ve Türkiye'nin etkin ve fiili garantörlüğüne dayalı bir federasyon kurarak sona erdirilebilir" diyerek statükonun reddini ve sonlandırılmasını çıkmaz ayın son çarşambasına erteleme siyasetini sürdürmektedirler.

Denktaş böyle yapmıştır, Talat böyle yapmıştır, Eroğlu da böyle yapmaktadır.

Şimdi de Akıncı böyle yapmayı vaadediyor…

Bu arada yaratılan statüko devam ediyor, kökleşiyor, kalıcılaştırılıyor.

Bu dönemde Türkiye, müttefikleriyle birlikte, yeni oyunlar peşindedir. BM gözetiminde sürdürülen görüşmelerde Anastasiyadis'e "ya kırk satır, ya kırk katır" seçeneğini sunmaya hazırlanıyorlar. Kabul ederse ve Rum halkına kabul ettirirse yaratılan statüko yasallaştırılacak, Türkiye'nin ada üzerinde yarattığı statüko yasallaştırılacaktır.

Kabul etmez ve görüşmeler çökerse, 2004 yılında deneyip de başaramadıkları koşulları, yani "o zaman herkes yoluna" deyerek B Planlarını devreye sokacaklardır.

İşte bu yüzden inandırıcılığı olan, "çözümcü" görünen bir görüşmeciye ihtiyacı var Türkiye'nin, tıpkı 2000'lerde olduğu gibi. Denktaşı devre dışı bırakıp Talat'I devreye soktukları gibi.

Talat'la tam olarak başaramadıklarını Akıncı'yla başaracaklar.

Biz bu oyunun parçası olamayacağız.

Bu oyunu bozmanın tek bir yolu var; statükonun parçası olmamak. Görüşmeler başlamadan Kıbrıs Türk halkının egemenlik hakkını elde etmek, masaya Türkiye'nin işbirlikçisi değil, Kıbrıs halkının çıkarlarını savunmak için ve Kıbrıs halkını temsilen oturmak.

Ötesi yoktur, çünkü ötesi teslimiyettir.

Kıbrıs Sosyalist Partisi

Merkez Komitesi

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.