İÇ HABERLER
okuma süresi: 10 dak.

Öneri: "Tekrar sayım bizleri geriye götürür"

Öneri: "Tekrar sayım bizleri geriye götürür"

Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri Kıbrıs Postası'na konuşarak seçmen listelerinde KKTC vatandaşı olup da yurtdışında ikamet eden ve vefat eden kişilerin halen listelerde olmasını ve listelerin tekrar revize edilmesi konusunda açıklamalar yaptı.

Yayın Tarihi: 03/05/15 11:04
okuma süresi: 10 dak.
Öneri: "Tekrar sayım bizleri geriye götürür"
A- A A+

Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, Seçmen kütüğü en son 1998'de yapılan sandık seçmen listelerinin düzenlenmesi amacı ile bizim tarafımızdan yasa icabı yapılan sayımla yenilendiğini söyleyerek, "Maalesef listeler sürekli yenilendiği halde hala daha KKTC vatandaşı olup da ülkemizde yaşamayan kişiler seçmen kütüğünde yer alıyor" şeklinde konuştu.

Kütüklerin düzenlenmesi amacı ile tekrar bir sayımın bizleri daha da geriye götüreceğini vurgulayan Öneri, "Seçmen listelerinin bugünkü durumuna gelmesi bir hayli zaman aldı ve mümkün mertebe ayıklandı. Tekrar bir seçmen tespiti çare değil. Çare, vatandaşın biraz daha duyarlı olarak sandık seçmen listelerinin kontrol etmesi ve itiraz yoluna başvurmaları olabilir" diye konuştu.

3 ayda bir nüfus kayıt dairesinden alınan verilerle vefat edenler listelerden çıkarıldığına dikkat çeken Öneri, Muhtarlarla yaptıkları çalışmalar sonucunda son seçimlerde 600'den fazla kişiyi listelerden çıkardıklarını belirtti. Buna rağmen Halen daha listelerde vefat edenlerin olduğunu belirten Öneri, "Bu konuda serzenişler, şikâyetler ve haksız dedikoduları yerine vatandaştan listeleri kontrol etmelerini rica ediyorum" dedi.

Öneri, Seçim Ve Halkoylaması Yasası'nın günün koşullarına uymadığını uzun yıllardan beri seçim kurulları olarak dile getirdiklerini vurgulayarak, "Mevcut yasa çok yasakçı bir yasadır. YSK'nın pratik çareleri olmasa, bu yasayı biraz daha geniş ve özgürlükçü olarak uygulayıp halkı rahatlatmasa bu gördüğümüz seçim ortamı bile yaşanmaz, çünkü çok çok kısıtlayıcı bir yasadır" diye konuştu.

Eniz ORAKCIOĞLU - Kıbrıs Postası

Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri Kıbrıs Postası'na konuşarak seçmen listelerinde KKTC vatandaşı olup da yurtdışında ikamet eden ve vefat eden kişilerin halen listelerde olmasını ve listelerin tekrar revize edilmesi konusunda açıklamalar yaptı. Bunun yanında Seçim Ve Halkoylaması Yasası ile ilgili açıklamalarda da bulunan Öneri, Seçim Ve Halkoylaması Yasası'nın günün koşullarına uymadığını uzun yıllardan beri seçim kurulları olarak dile getirdiklerini vurgulayarak, "Mevcut yasa çok yasakçı bir yasadır. YSK'nın pratik çareleri olmasa, bu yasayı biraz daha geniş ve özgürlükçü olarak uygulayıp halkı rahatlatmasa bu gördüğümüz seçim ortamı bile yaşanmaz, çünkü çok çok kısıtlayıcı bir yasadır" diye konuştu.

"Seçmen kütüğü en son 1998 yenilendi"

Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, Seçmen kütüğü en son 1998'de yapılan sandık seçmen listelerinin düzenlenmesi amacı ile bizim tarafımızdan yasa icabı yapılan sayımla yenilendiğini söyleyerek, "Mevcut seçim listeleri en son o sayımda yazılan kişiler ve her 3 ayda bir nüfus kayıt dairesinin bize verdiği bilgilere göre güncellenir. Bunların yanında vatandaş bize gelip mevcut durumunu veya vefat eden yakınını bildiriyorsa bunlarda değerlendirilip listelerde düzenlemeler yapılır ve günlük olarak güncellenir. 1998'deki seçmen tespitinde yasa icabı sayım memuru o evde bulunmayan ve o evde ikamet ettiği ileri sürülen kişileri beyan usulü ile de yazmak zorundadır. Yurt dışında olup da seçmen kütüğünde isimleri çıkanların büyük bölümü bu şekilde listelere kayıtlı olan kişilerdir. Bir de daha sonra vatandaş olan, yeni kimlik kartı alan kişilerinde kayıtları yeniden güncellendiği için nüfus dairesinden bize bilgilendirme yapılıyor" şeklinde konuştu.

"Abartıldığı kadar olmadığını düşünüyorum"

Öneri, son birkaç yıldır bu konuda belli bir düzenleme getirerek, bu sorunu çözmeye çalıştıklarını belirtti. "Nüfus Kayıt Dairesi'nden gelen verilerde kimlik yenileyen kişiler bize ulaşırken yurt dışında ikamet ettiği de yanına not ediliyor ve o kişiler seçmen listelerine dahil edilmiyor. Fakat yeni kaydolan kişinin burada adresi varsa ve burada olduğunu iddia ediyorsa Nüfus Kayıt Dairesi bize buradaki adresini gönderiyor ve oda otomatik olarak seçmen kütüğüne giriyor" diyen Öneri, "Bizim kontrolümüzde olmadan bazı kişiler burada oturmadıkları nedeniyle seçmen vasfını kazanmamalarına rağmen hala daha bu listelerde duruyorlar. Bu kişilerini vermek mümkün olmasa da, ben abartıldığı kadar olmadığını düşünüyorum. Sandık seçmen listeleri asıldığı zamanlarda listeleri kontrol eden vatandaşlar, bildikleri isimlere zaten itiraz ediyorlar ve bizde yaptığımız araştırmalar sonucunda eğer gerçekten burada ikamet etmiyorlarsa onları çıkarıyoruz. Ama maalesef hala daha KKTC vatandaşı olup da ülkemizde yaşamayan kişiler seçmen kütüğünde yer alıyor" dedi.

"Tekrar bir sayım bizi geriye götürür"

Kütüklerin düzenlenmesi amacı ile tekrar bir sayım bizi şu an bulunduğumuz noktadan daha da geriye götüreceğini vurgulayan Öneri, "Çünkü sistemde değişen bir şey yok. Yine beyan usulü ile birilerini kaydedeceksiniz, yine olmayanlar kaydolacak, kısacası seçmen listelerinin bugünkü durumuna gelmesi bir hayli zaman aldı ve mümkün mertebe ayıklandı ve ayıklanmaya da devam ediyor, tekrar bir seçmen tespiti bizi tekrar geriye götürecek, yani bu çare değil. Bu durumda çare vatandaşın biraz daha duyarlı olarak sandık seçmen listelerinin kontrol etmesi ve bu gibi durumlarla karşılaştıklarında itiraz yoluna başvurmaları olabilir" diye konuştu.

"Vatandaşımıza büyük görev düşüyor"

Öneri, sözlerine şu şekilde devam etti; "Seçmen listelerinin güncellenmesi konusunda vatandaşımıza çok çok büyük görev düşmektedir, çok sıklıkla dile getirilen şikâyetler bir yere kadar haklı olsa da, yine ihmalden kaynaklanan nedenlerle serzenişlere tamamen hak vermiyorum. Örneğin, 15 yıldır babam vefat etti ama halen seçmen listesinde durur gibi şikâyetlerle karşılaşıyoruz, eğer YSK'ya bu kişinin vefat ettiğine dair bilgi gelmezse o kişi o listelerde durmaya devam edecek. Biz hiç kimsenin veya hiçbir seçmeni emin olmadan seçmen vasfını elinden alamayız. Bir kişiyi seçmen listesinden silmek için ya bir bilgi, ya da bir itiraz gelecek, gerekli araştırmalardan sonrada silinecek."

"Vefat eden 600 kişiyi listeden çıkardık"

3 ayda bir nüfus kayıt dairesinden alınan verilerle vefat edenler listelerden çıkarıldığına dikkat çeken Öneri, "Halen daha listelerde vefat edenlerin olduğuna bakılırsa muhakkak ki onlarda da bir bilgi eksikliği var ki bu kişiler hala daha duruyor. Biz de bu seçimde bizim görevimiz olmadığı halde bu sorunu önlemek için bir çalışma yaparak, sırf bu serzenişleri, şikâyetleri ve haksız yapılan bu dedikoduları ortadan kaldırmak için bu seçim dönemi içerisinde bütün muhtarlara kendi bölgelerine ait kütük bilgilerini gönderdik ve bu listelerde vefat edenler varsa bize bildirmelerini istedik. Kendi elemanlarımızı da muhtarlara yardım için gönderdik ve birlikte bir çalışma yaptık. Çalışma sonucunda 600 fazla kişinin vefat ettiğini öğrenerek ve Nüfus Kayıt Dairesiyle de koordineli çalışarak bu kişileri listelerden çıkardık. Normalde bu işler vatandaşın veya muhtarın nüfus kayıt dairesine bildirimiyle bize gelmesiyle olacak bir şeydir. Ama burada bizim amacımız ise listeleri revize etmektir. Tüm bu uğraşlara rağmen listelerde hala daha vefat etmiş kişiler vardır. Bu yüzden benim vatandaştan ricam internette halen olan listeleri kontrol etsinler ve yakınlarından, bildiklerinden vefat etmiş kişiler halen daha listelerde durursa bize sadece bir telefon etsinler" dedi.

"Mevcut yasa yasakçı ve kısıtlayıcı"

Öneri, Seçim Ve Halkoylaması Yasası'nın günün koşullarına uymadığını uzun yıllardan beri seçim kurulları olarak dile getirdiklerini vurgulayarak, "Benim söylemek istediğim bugünkü seçim sistemi değiştirilsin, bir başka seçim sistemi getirilsin değil, daha fazla uygulamada karşılaştığımız güçlükler, yetersizlikler ve bu gibi sorunların giderilmesidir. Propaganda dönemindeki yasaklarla ilgili olarak sürekli şikâyetlerle karşılaşıyoruz, bu şikayetler de çok büyük ölçüde haklılık payı olduğunu söyleyebilirim. Öncelikle mevcut yasa çok yasakçı bir yasadır. YSK'nın pratik çareleri olmasa bu yasayı biraz daha geniş ve özgürlükçü olarak uygulayıp halkı rahatlatmasa bu gördüğümüz seçim ortamı bile yaşanmaz, çünkü çok çok kısıtlayıcı bir yasadır. Bununla birlikte sürelerinin biraz daha aşılması lazım, sürelerden kastım özellikle Sandık seçmen listelerine yapılan itirazlar itiraza uğrayan kişilerin çok fazla kendilerini savunma hakkı olmamsı ve sürenin çok dar olması. Seçim yasası mutlaka ve mutlaka değiştirilmesi lazım, bu seçim yasası bizi hiçbir yere götürmez, bunu zorlamakla YSK'nın çareler üretmeye çalışmasıyla bu çözülecek bir sorun değildir. Bu yüzden bu yasanın biran önce mutlaka meclis tarafından ele alınması lazımdır" şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.