İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Akıncı: "Görüşme süreci yeniden başlıyor"

Akıncı: "Görüşme süreci yeniden başlıyor"

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide bugun saat 17.30'da Cumhurbaşkanlığı sarayında biraraya geldi. Cumhurbaşkanı Akıncı, yaklaşık 1 saat 15 dakika süren görüşme sonrasında basına yaptığı açıklamada, görüşme sürecinin yeniden başlayacağına işaret ederek, Eide ile bu süreci nasıl ileri götürebileceklerini ele aldıklarını belirtti.

Yayın Tarihi: 04/05/15 20:14
okuma süresi: 4 dak.
Akıncı: "Görüşme süreci yeniden başlıyor"
A- A A+
Kıbrıs Postası Özel

AKINCI:

"YARARLI BİR GÖRÜŞME OLDU"

"BU SÜRECİ NASIL İLERİ GÖTÜREBİLECEĞİMİZİN İLK TEMASINI YAPTIK"

"1968'DEN BERİ SÜREN BU SÜRECİ OLUMLU BİR SONUCA ULAŞTIRMANIN ZAMANI GELDİ. ARTIK NOKTAYI KOYALIM"

"SÜRECİ BİR ÇÖZÜMLE TAÇLANDIRALIM. BEN BU HEDEF İÇİN ÇALIŞACAĞIM"

EIDE:

FEDERAL ÇÖZÜMÜN KIBRIS SORUNUNA MÜDAHİL TÜM TARAFLARIN ÇIKARINA OLDUGU İNANCINDAYIM.

"SÜREÇ KIBRISLI BİR SÜREÇTİR. BM SADECE SÜRECE KATKI KOYAR"

"MÜZAKERELERİN YENİDEN BAŞLAMA TARİHİ İKİ LİDERİN ORTAK VERECEĞİ BİR KARARDIR"

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide bugun saat 17.30'da Cumhurbaşkanlığı sarayında biraraya geldi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, yaklaşık 1 saat 15 dakika süren görüşme sonrasında basına yaptığı açıklamada, görüşme sürecinin yeniden başlayacağına işaret ederek, Eide ile bu süreci nasıl ileri götürebileceklerini ele aldıklarını belirtti.

"Sayın Eide ile bu süreci nasıl ileri götürebileceğimizin ilk temasını yaptık" diyen Akıncı, "1968'den beri süren bu süreci olumlu bir sonuca ulaştırmanın zamanı geldi. Artık noktayı koyalım, süreci bir çözümle taçlandıralım. Ben bu hedef için çalışacağım" dedi.

Secim kampanyası süresince Maraş'ın açılması gerektiğine vurgu yaptığı hatırlatılarak hala ayni görüşte olup olmadığı sorulanca Akıncı, 'Seçimlerden önce de Maraş konusu ile ilgili olarak kapsamlı çözüme katkı yapması koşuluyla tüm Güven Yaratıcı Önlemlerin görüşülmesi gerektiğini dile getirdim. Şimdi de ayni görüşteyim, GYÖ'ler kapsamlı çözüm odağını saptırmadan masaya gelmeli' dedi.

Türkiye ziyaretiyle ilgili olarak da basına konuşan Cumhurbaşkanı, daha önce Ankara'ya yapacağı ziyaretin 11 Mayıs sonrası gerçekleşeceğini açıkladığını ancak Nami'nin de Berlin ziyaretinin ertelenmesi üzerine 6 Mayıs'ın uygun bir zaman olarak gündeme geldiğini ifade etti.

11 Mayıs'ta Anastasides ve Eide ile bir araya geldikten sonra surecin netlik kazanacağını söyleyen Akıncı "Anastasiades de ayni vizyonu paylaşırsa bu süreçten sonuç alabiliriz" şeklinde konuştu.

Kıbrıs'ta çözüm olması için iki tarafın ihtiyaçlarının örtüşmesi gerektiğini söyleyen Akıncı iki tarafın da Kıbrıs'ta çözüm dışında bir alternatif olmadığı bilinciyle hareket etmeleri gerektiğini ifade etti.

EIDE

Akıncı ile çok yararlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade eden BM Özel Temsilcisi Kıbrıs sorununda önemli bir aşamaya gelindiğinin altını çizerek Akıncı'nın Kıbrıs Türk lideri olarak seçilmesinin hem Kıbrıs'ta hem de uluslarası toplumda sevinçle karşılandığını ve bunun da süreç için çok olumlu bir gelişme olduğunu dile getirdi.

Kıbrıs Postası'nın "Oluşan fırsat penceresinden kasıtın Kıbrıs sorununa müdahil olan tarafların ortak çıkarlarının örtüşmesi demek olduğunu düşünürsek sizce Türkiye de olası bir Federal Kıbrıs'ınn kendi çıkarına olduğunu düşünüyor mu?" şeklindeki sorusuna yönelik "ben Türkiye'nin sözcüsü değilim, ama Kıbrıs'ta federal bir çözümün Türkiye yetkilileri tarafından da büyük bir fırsat olarak görüldüğünden hiçbir şüphem yok" şeklinde yanıtladı.

Kıbrıs Postası'nın "Yunanistan Dişisleri bakanı garantörlükten vazgeçebileceklerini söylüyor, İngiltere ve Yunanistan gibi AB üyesi olmayan Türkiye'nin konuya bakışı daha farklı. Olası federal bir çözümde garatörlüğün yerine Türkiye'yle özel bir ilişki modeli üzerine çalışılıyor mu?" şeklindeki sorusu üzerine Eide BM'nin birçok olasılık üzerinde çalışma yaptığını, bunlardan birinin de garantörlükler olduğunu söyleyerek, Türkiye ile de farklı konular üzerine yakın temasta olduklarını dile getirdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.