İÇ HABERLER
okuma süresi: 13 dak.

Yeni 'Yurttaşlık Yasa Tasarısı' tartışılıyor

Yeni 'Yurttaşlık Yasa Tasarısı' tartışılıyor

Yurttaşlık Yasa Tasarısı dün Meclis Genel Kurulu'na taşındı ve hararetli bir şekilde tartışılmaya başlandı. İçişleri Bakanı Uluçay, kontrollü nüfus sayısına sahip olmanın önemine değinerek, önerilere açık olunduğunu birçok kesimin görüşü alınarak tasarının hazırlandığını savundu.

Yayın Tarihi: 22/05/15 07:56
okuma süresi: 13 dak.
Yeni 'Yurttaşlık Yasa Tasarısı' tartışılıyor
A- A A+

Uluçay, tasarıda evlilikten yurttaşlığın 3 yıla çıkarılmasının yanında, bundan sonra ülkeye gelecek olanların vatandaşlık beklentisinde olmamaları yönünde maddeler içerdiğini anlattı.

Öte yandan meclis Yüksek Öğrenimde Af Öngören Tasarıya oy birliğiyle ivedilik aldı. Aile Evlenme Ve Boşanma Değişiklik Yasa Tasarısı'nı görüşecek Ad-Hoc Komite Başkanlığına Doğuş Derya, Başkan Vekilliğine ise İzlem Gürçağ getirildi.

Kıbrıs Postası - Deniz ABİDİN

Meclis Genel Kurulu'nun dünkü toplantısında milletvekilleri güncel konuları kürsüye taşıdı. Toplantıda ilk olarak onaya ve bilgiye sunuş işlemleri yapıldı. Bu bölümde Başbakanlık'ın İdari Kamu ve Sağlık İşler Komitesi gündeminde bulunan, "KKTC Yükseköğretim Yasası Tahtında Faaliyet gösteren Yükseköğretim Kurumlarından İlişiği Kesilenlere Öğrenimlerine Devam Edebilme Hakkı Verilmesine İlişkin (Geçici Kurallar) (Değişiklik) Yasa Tasarısı"nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere okundu.

Söz alan UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, üniversitelerin niteliğinin önemine değinerek, öğrencilere verilecek olan eğitim hakkının doğru bir davranış olduğunu kaydetti. Daha sonra tezkere oybirliğiyle kabul edildi.

Daha sonra Aile (Evlenme ve Boşanma) (Değişiklik) Yasa Tasarısı'nı görüşmek üzere oluşturulan Geçici (Ad-Hoc) komitesi başkanlığına Doğuş Derya, Başkan Vekilliğine ise İzlem Gürçağ'ın getirilmesi ile Özdil Nami'nin müzakereci atanması üzerine Dışişleri Bakanlığı görevine, yenisi atanana kadar İçişleri Bakanı Uluçay'ın vekalet edeceğine ilişkin tezkere bilgiye sunuldu.

Özgürgün: "Hükümet toptan istifa etmeli"

Daha sonra söz alan Hüseyin Özgürgün, hükümette bir karışıklık olduğunu söyleyerek, Başbakan'ın parti başkanı olmayacağını söylediğini ama şu an görevine devam etmediğini, Başbakan Yardımcısı'nın istifa ettiğini ama henüz istifasını Başbakana ulaştırmadığını belirtti. Özgürgün, " Acaba istifasını geri mi aldı? Muamma, ne yaptığını bilmeyen bir hükümet var ortada. Kimin ne yaptığı belli olmayan bir durum söz konusu. Ama ülkeyi halkı düşünen yok. Kimin nerede olduğu da belli değil. Bir ay daha bu durum devam edecek. Halkın böyle bir yönetime mağdur edilmeye hakkı yok. Hükümetin toptan istifa etmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Angolemli: "Denetim yapılıyor mu?"

62. madde ile ilgili olarak söz alan TDP Milletvekili Angolemli, 1 Nisan -31 Ekim arası plajlarda önlem alınması gerektiğini ifade ederek, "denetim yapılıyor mu?" diye sordu. Angolemli giden canın geri gelmediğini anlatarak, olacak herhangi bir kazadan ilgili bakanın sorumlu olacağını söyledi.

Uluçay: "Yeni bir yasa üzerinde çalışıyoruz"

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, Angolemli'nin konuşması üzerine söz alarak yeni bir yasa üzerinde çalıştıklarını anlatarak, Bakanlar Kurulu'ndan geçerek Meclise sevk edileceğini söyledi. Cezai uygulamaların da yer alacağı bir düzenleme yapacaklarını kaydeden Uluçay, Yasa Tasarısı geçene kadar bu tüzüğün uygulanmasıyla ilgili çalışmaların başladığını belirtti.

Töre: "Yatırım yapılmasını istemeyen bir hükümet var"

Daha sonra güncel konuşmalara geçildi. Söz alan UBP Milletvekili Zorlu Töre, nüfusu ve toplumu fazla olan bir yapının sağlam olacağına vurgu yaparak, bu ülkeye yatırım yapılmasını istemeyen bir hükümetle karşı karşıya kalındığını söyledi. Ülkede kayıt dışı yaşayan, ikamet eden binlerce kişi olduğunu anlatan Töre, ülkede genel bir af beklentisi olduğunu söyledi. Binlerce kişinin vatandaşlık beklentisi içinde beklediğini söyleyen Töre, çalışma izinlerinde dahi birçok ülkede kolaylık sağlanırken, bu gibi uygulamaların yapılmadığına dikkat çekti. Töre, 5 yıl olan müracaat şeklinin 15 yıla çıkarılmasının çok adaletsiz bir durum olduğunu belirtti.

Uluçay: "Evlilikten yurttaşlık 3 yıla çıkacak"

Tekrar söz alan İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, konunun gündemde olduğunu söyleyerek, Yurttaşlık Yasa Tasarı ile ilgili milletvekillerinin görüşlerinin alınacağını söyledi. Uluçay, eleştiriler yapıldığını ifade ederek birçok kesimin görüşü alınarak tasarının hazırlandığını belirtti. Uluçay, yatırımcılarla ilgili bir sorun olmadığını, isteyenin yatırım için bu ülkeye gelebileceğini söyledi. Uluçay, çıkan muhaceret affıyla ilgili de 2012 yılında genel af uygulaması yapıldığını hatırlatarak, muhalefet olarak o dönem destek çıktıklarını ifade etti. Evlilikten yurttaşlığın 3 yıla çıkarılmasının da yasa tasarısında yer aldığını belirten Uluçay şunları söyledi: "Bugüne kadar çalışma amaçlı gelen kişiler yurttaşlık beklentisi içinde olabilir, bunun için beyaz kimlik öngörüyoruz. Bundan sonra gelecek olanlara da bu beklentide olmayın diyoruz. Bir diğeri de artık Bakanlar Kurulu kararıyla yurttaşlık verilmeyecek. Önemli olan kontrollü bir nüfus sayısına sahip olmaktır" dedi.

Pilli: "Yolların bakımı yapılmıyor"

Ardından söz alan UBP Milletvekili Ali Pilli, Güzelyurt Lefkoşa yolu arasında yapımı duran beton emniyet bariyerlerinin yapımının yapılmadığını anlatarak, Bakan'dan bu konuda açıklama istedi. Daha önce dört öğretmenin bariyer olmadığı için kaza sonucu hayatını kaybettiğini ifade eden Pilli, gerekli tüm bariyerlerin takılmasını istedi. Pilli, ülkede asfaltların bakımının yapılmadığını ifade ederek, yolların kısa sürede bu nedenle bozulduğunu kaydetti. Pilli, Çamlıköy- Geçitköy yolu arasında çok ciddi çukurlar olduğunu anlatarak, Lefkoşa Mağusa yolunda yine yer yer ciddi çukurlar olduğunu ve kazaya sebebiyet verecek şekilde olduklarını belirtti. Telefon ve elektrik direklerinin de birçok yerde ortaya atılmış vaziyette tehlike saçarak durduğuna dikkat çekti.

Çavuşoğlu: "Olası yangına karşı önlem yok"

UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, Serdar Denktaş'ın "biz hükümetiz ama hükmedemeyiz" dediğini hatırlatarak, "acaba otlara da hükmedecek kadar aciz miyiz?" diye sordu. Çavuşoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bugün iki Bakan burada. Bizi dinliyorlar. Alışkın olmadığımız bir durum. Bu da hükümetten beklentimizdir" Çavuşoğlu, ülkede yangınların çıkmaya başladığını ancak henüz yangın ekibinin kurulmadığına dikkat çekerek, buna yönelik önlemler almak yerine, Orman Dairesi'nde istihdamlar konusuyla uğraşılmasını eleştirdi. Çavuşoğlu: " Artık bunlar Mecliste gündem konusu olmaktan çıkmalıdır" dedi.

Taçoy: "Vatandaş da duyarlı olsun"

Söz alan Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Bakanlar Kurulu'na sunulan öneri doğrultusunda bakanlığın maliyeti karşılaması ile birlikte belediyelerin yol kenarlarını temizlemesinin sunulduğunu belirtti. Bazı bölgelerde temizlik çalışmalarının başladığına dikkat çeken Taçoy, vatandaşları da hassas olmaları konusunda uyarmak istediğini belirtti.

Erhürman: "Çevre konusunda herkes dava açabilir"

CTP-BG Milletvekili Erhürman, "İyi İdare Yasası'nda Katılım İlkesi" konulu güncel konuşmasında, Yüksek İdare Mahkemesi kararına göre, çevre konusunda her vatandaşın dava açabileceğine işaret etti. Tufan Erhürman, Bellapais Manastırı yakınında arıtma tesisi yapılmasıyla ilgili davada, izin kararını hukuka aykırı bulan bu mahkeme kararını önemli olarak değerlendirdi.Yüksek İdare Mahkemesi'nin bu kararının, imar ve çevre konusunda herhangi bir karar alınmadan önce o bölgede vatandaşlarla birlikte halka açık toplantı yapılması zorunluluğunu getirdiğini söyleyen Erhürman, aksi durumda, kamu yararına olsa bile alınan kararın iptal edilebileceği anlamına geldiğini belirtti.

Dinçyürek: "Bilgilendirme toplantısı yapacağız"

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, Lefke bölgesindeki bir yatırım projesiyle ilgili bakanlık olarak bu yasayı uygulamaya koyduklarını anlattı. Lefke bölgesinde maden araştırma izni verildiğini, bunun 3. kez uzatıldığını, anlatarak şunları söyledi: "İşletme talebinde bulunuldu. Bölgede neler yapılacağına yönelik çalışma yaptık ve ilgili firmayla da görüştük. İlerleyen günlerde bilgilendirme toplantısı yapacağız"

Sucuoğlu: "Bu insan hakkı ihlalidir"

UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu ise "Son Ekonomik Gelişmeler" konulu konuşma yaptı. Sucuoğlu, hükümetin performansına ters düşen bir durumla karşı karşıya kalındığını belirterek, Güney Kıbrıs'ın mayınlarla ilgili verdiği bilginin ciddi bir insan hakkı ihlali olduğunu düşündüğünü belirtti. 1983 yılında iki çocuğun hayvan otlatırken hayatını kaybettiğini hatırlatan Sucuoğlu, bugün verilen koordinatlar içinde mi hayatlarını kaybettiklerinin araştırılması gerektiğini söyledi.

Sucuoğlu, kuzeye geçen Kıbrıslı Rumların tekrar güneye geçerken tek tek ciddi bir denetlemeye tutulduğunun gözlemlendiğini anlatarak, bu durumun kuzeyi gerilettiğini belirtti.

Özellikle sağlık konusunda son dönemde yaşlı ve emekli kişilerin ihtiyacı olan ilaçları almak için sıraya girdiklerini ve saatlerce beklediklerini söyleyen Sucuoğlu, bakanlığın bu gibi insanlara kolaylık sağlaması gerektiğini belirtti.

Uluçay: "Cumhurbaşkanı çalışma başlattı"

Tekrar söz alan İçişleri bakanı Uluçay, mayınlarla ilgili çalışma yapılmakta olduğunu söyleyerek, Rum tarafının bir harita sunmadığını söyledi. Uluçay,

haritanın elde edilmesiyle ilgili Cumhurbaşkanı Akıncı'nın bir çalışma başlattığını ifade etti.

Angolemli: "Yollar tuzak"

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, her yıl plajlara giriş konusunda sorun yaşandığını ifade ederek, bu dönem bakanın harekete geçmesini istedi ve halkın anayasal hakkının engellenmemesi gerektiğini söyledi. Angolemli, "angolem yolu ne olacak?"diyerek, yolun güvensiz olduğunu, hala daha ileri bir adım atılmadığını belirtti. "Hayat sonlandıktan sonra önlem alma gibi bir kültüre sahibiz"diyen Angolemli, yolların kenarında kuru otların durduğuna dikkat çekti. Çift şerit yollarda sürücünün rahat hissettiğini ve sürat yaptığını anlatan Angolemli, aslında bu yolların tuzak olduğunu söyledi. Angolemli ana yola çıkışlar olduğunu ifade ederek "bu izni verenler kim?" diye sordu.

Tatar: "Bugün memlekette hükümet yoktur"

UBP Milletvekili Ersin Tatar, ekonomi denince proje ve vizyon gerektiğini söyleyerek, bugün ekonominin dümeninde kimsenin kalmadığını belirtti. Serdar Denktaş'ın görevinden istifa ettiğini ancak yerine birinin atanmadığını söyleyen Taçoy, "geriden takip ediyorsun az önce ben atanmışım" dedi. Tatar, "Yani şimdi tüm o Serdar Denktaş'taki bakanlıklar ulaştırmada dahil sende mi?" diye karşılık verdi. Elektrik kurumunda yaşanan sorunlara değinen Tatar, elektriğe güneyde yüzde 30 indirim geldiğini ancak bizde hiçbir indirimin olmadığını kaydetti. İsmet Akim'in iki hafta önce zam talebiyle hükümete gittiğini ancak başbakanın bunu kabul etmediğini anlattı. Tatar şunları söyledi: "Başbakan kendi atadığı elektrik kurumu müdüründen yapılan istihdamların listesini alamıyor. Bunları bildikten sonra güven nerede istikrar nerede?"

Tatar, "bugün memlekette hükümet yoktur" diyerek, "bakanlarla iş yürümez siyasi irade olmalı" dedi. Su projesine de değinen Tatar, "suyun gelip gelmeyeceğinden emin değilim" dedi. Ekonomik program uygulanmadığından bu konuda da sıkıntı olduğunu söyledi. Tatar, Bakan Taçoy'a dönerek Ercan projesinin başlayıp başlamadığını sordu.

Taçoy: "Yeni ihalelere çıkılacak"

Bakan Taçoy ise oturduğu yerden 4 yıl içinde biteceğini ve çalışmaların başladığını söyledi. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, eylül ayında başlayacak olan Ekonomik Program çalışmasında ihtiyaçları ortaya koyup önlem alınmasının daha iyi olacağının sürekli dile getirildiğini söyledi.Taçoy, Ercan ihalesi konusunda da, arazilerinin teslim edilmemesi nedeniyle inşaatın başlayamadığını, görevi devralmalarının ardından sorunu çözmek için ihaleye çıktıklarını ve bugünlerde yeni yeni ihalelere çıkılacağını bildirdi.

Genel Kurul'da daha sonra görüşmeler tamamlandı.Meclis Genel Kurulu'nun sonraki birleşimi 25 Mayıs Pazartesi günü yapılacak.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.