İÇ HABERLER
okuma süresi: 17 dak.

KTSO 29. Olağan Genel Kurulu bugün yapıldı

KTSO 29. Olağan Genel Kurulu bugün yapıldı

Kıbrıs Türk Sanayi Odası'nın (KTSO) 29'uncu Olağan Genel Kurul toplantısını bugün gerçekleştirdi.

Yayın Tarihi: 23/05/15 16:00
okuma süresi: 17 dak.
KTSO 29. Olağan Genel Kurulu bugün yapıldı
A- A A+

Genel kurulda, yeni yönetim kurulu belirlendi, faaliyet ve mali raporlar aklandığı ve coğrafi işaret tescilinin uluslararası standartlaştırılması gibi bazı önemli kararlar alındığı.

Yeniden aday olan Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı'nın önerdiği 14 kişilik liste, başka aday çıkmamasından dolayı genel kurulun onayına sunularak, oybirliğiyle kabul edildi.

Pazartesi günü saat 18.00'de ilk toplantısını gerçekleştirerek, görev dağılımı yapacak KTSO yeni yönetimi şu isimlerden oluşuyor: "Ali Çıralı, Çavlan Paralik, Derviş Köroğlu, Hüseyin Ruso, Mehmet Ünal Serdar, Metin Uluğ, Mustafa Ersözlü, Nihat yılmaz, Sercan Görgüner Bahçeci, Şenol Coşar, Mehmet Özkoç, Bayram Ezdaş ve İlke Özerlat."

Olağan genel kurul, Atatürk ve merhum sanayiciler için saygı duruşuyla başladı. Bunu, başkanlık divanının oluşturulması ve açılış konuşmaları izledi. Açılışta, KTSO Başkanı Ali Çıralı, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Anamuhalefet UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar ve TDP Genel Başkan Cemaş Özyiğit konuşma yaptı.

Başbakanlık Müsteşarı Ömer Aydın Köseoğlu ve Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı Genel Koordinatörü Orçun Kamalı'nın da hazır bulunduğu toplantıya, Finlandiya Büyükelçisi Anu Saarela, Slovak Büyükelçisi Oksana Tomova, Avusturya Büyükelçisi Karl Michael Mueller, İsveç Büyükelçisi Klas Gierow, Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği yetkilileri, bazı Kıbrıslı Türk ve Rum sivil toplum örgütü temsilcileriyle KTSO üyeleri katıldı

TALAT: "EKONOMİ İÇİN YAPILMASI GEREKEN MİLLİ GÖREVLER VAR"

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat yaptığı konuşmada yeniden ivme kazanan görüşme sürecinde destek vermekte olan KTSO ile üylerinin çok önemli bir işlev yerine getirdiğini kaydetti.

Talat, "Son yıllarda yaşanan sıkıntıların aşılacağı ümidini yaşıyorum çünkü çözüm süreci sadece fiilen çözüme yol açmasıyla değil, sürecin yarattığı ivmeyle de ekonomimize ciddi katkı koyma potansiyeline sahip" dedi. Talat, 2003-2004 ve 2004'lü yıllarında yaşanan sürecin yeniden yaşanabileceğine işaret etti.

Şu an Annan Planı döneminde BM çözüm planına 'evet' diyen iki liderin bulunduğu bir sürecin ivme kazandığını ifade eden Talat, bunun getirilerinin olumlu olacağını vurguladı.

Talat, sanayi tesislerinin "Birleşik Kıbrıs"ta iş yapabilecek noktaya gelmesi, getirilmesi sürecinin bu bağlamda hızlanması gerektiğini belirterek, bu durumun çözüm sürecinin yaratacağı rekabet koşullarında önemli rol oynayacağını söyledi.

Konuşmasında ülke ekonomisinin lokomotif sektörü olduğu ifade edilen turizm ile eğitimin ülke ekonomisine sağladığı katma değerin sanıldığı kadar yeterli düzeyde olmayabileceğine dikkat çeken Talat, bu süreçte üzerinde düşünülmesi gereken konusun bu olması gerektiğine vurgu yaptı.

Kıbrıs Türk ekonomisi için yapılması gereken milli görevler arasında, yerli istihdamı artırma, işsizlere iş bulma, yerli sanayinin ürettiği ürünleri tüketme ve bu ürünleri çeşitlendirmenin olabileceğini vurgulayan Talat, KTSO'nun "Hellim" konusunda Türkiye'de başlattığı hukuki süreci desteklediğini söyledi.

GÜRPINAR: "YEREL İŞGÜCÜ İSTİHDAMINA DESTEK VE TEŞVİK VERİYORUZ"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar ise son iki yıldan bugüne yakın işbirliği içinde oldukları KTSO'nın kurumsallaşma ile uluslararası alanda yaptığı çalışmaları takdirle izlediklerini kaydetti.

Birlikte yürüttükleri çalışmalarda iki noktanın öne çıktığını ifade eden Gürpınar, bu noktaların, ekonomi, özellikle de sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün yerel ve ihtiyaç halinde dış kaynaklı yetiştirilmesi olduğu ve bununla ilgili protokol imzaladıklarını söyledi. Gürpınar, yerel işgücü istihdamının artırılmasının da öne çıkan bir diğer nokta olduğunu belirtti.

Turizm ile eğitim sektörlerinde yerel işgücü istihdamının yeterli düzeyde olmadığını da ifade eden Gürpınar, yerel işgücü istihdamına destek ve teşvik veren bakanlığın proje kapsamında ciddi rakamlara ulaştığını vurguladı.

Projeye kredilendirme boyutu da ekleyerek, artıracaklarını belirten Gürpınar, sanayinin geliştirilmesi, insan gücü yetiştirilmesi ve bunun da istihdam edilmesini amaçladıklarını vurguladı.

GÜLLE: "HELLİM, BİRÇOK AÇIDAN ÇOK STRATEJİK"

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle ise sanayi ile üretimin ülke için anlamının büyük olduğunu belirterek, sanayinin ülkelerin en önemli sektörlerin başında geldiğini kaydetti.

Gülle, "Sanayi Odası'nın bu alanda yapacağı daha çok iş var ve kendilerine düşen görevleri başarıyla yerine getireceklerine inanıyorum" dedi. Gülle, odanın ülke ve kendi sorumluluk alanında giren konularda güzel çalışmalar yapmakta olduklarını söyledi.

Ülkenin gündeminde, sorunların anası konumundaki Kıbrıs sorunu bulunduğunu ifade eden Gülle, ülkenin özgün koşulları düşünüldüğünde bir çok sorunun Kıbrıs sorunundan kaynaklandığını belirtti. Gülle, "Çözüm umutlarının yeniden yeşermesi çok anlamlı. Bu süreçte sorunun çözümüne yönelik herkes elinden gelen çabayı harcamalıdır" dedi.

Gülle, çözüm öncesinde Kıbrıs Türkü'nün gerekli rekabet, güçlü alt yapı ve üretim dinamiklerine ulaşması gerektiğine vurgu yaparak, dinamik süreçlere yeterince hazır olup, etkin pozisyon alınmadığı takdirde fırsatların kullanılamayabileceğine de dikkat çekti.

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, hellim konusunun önemine işaret ederek, "Tarımsal üretim, sanayi, turizm boyutu düşünüldüğünde hellim gerçekten çok stratejik. Önem ve ciddiyet verecek ve bu konuda gerekli desteği sağlayacağız" dedi.

TAÇOY "SANAYİ BÖLGELERİNİN OLUŞUMUNA DAHA ÇOK İHTİYAÇ VAR"

Bayındırlık ve Ulaştıurma Bakanı Hasan Taçoy ise kendisinin 2000'li yıllarda sanayi konusunda yaptığı çalışmalardan bahsetti.

Sanayiciler ve Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) konusundaki çalışmalarına değinen Taçoy, "Şimdi görüyorum ki OSB'lerin oluşumuna daha çok ihtiyaç var. Neden? Sular altında kalan bir sanayi bölgesi. Yeni kurulan ancak sabit telefon numarasını kart vizitinin üzerine yazamayan bir sanayi bölgesi olmaz" dedi. Taçoy, tüm sorunların OSB'ler çerçevesinde çözülebileceğinin tartışılması gerektiğine işaret etti.

Meclis'ten ürün ve gıda güvenliği ve standartlarıyla ilgili yasalar geçirdiklerini ve yürülüğe girme aşamasında bulunduğunu da ifade eden Taçoy, sürmekte olan çalışmaların teknoloji ve bilgiyle donatılması gerektiğini söyledi.

İletişim konularında da yatırım çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Taçoy, 4G'ye geçilmesi, Telekomünikasyon Dairesi'nin değerlendirilmesi ve hatların güçlendirilmesi konularında projelerin hazır olduğunu kaydetti.

Zamanında 'sanayi olsun' diye kurulan serbest bölgelerin bugün 'warehouse' olarak kullanıldığını belirten Taçoy, bu bölgelerin tamamen sanayi bölgelerine dönüştürülerek, ülkenin daha içlerine doğru alınması yönünde proje çalışmaları bulunduğunu söyledi.

TATAR: "YATIRIMLARIN DEVAMI SEVİNDİRİCİ"

Anamuhalefet UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar ise, sanayicilerin ülkede yapmakta olduğu yatırım ve başarılı çalışmaları yakından takdirle izlediğini belirtti. Tatar, ülke geneli sanayi bölgelerinde yatırmların devam etmesini ülke adına sevindirici olduğunu kaydetti.

Dünyadaki teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek kullanan işadamlarını kutlayan Tatar, dünyada petrol fiyatlarında düşüşler yaşanırken ülkede benzin, mazot, elektrik gibi girdi maliyetlerinde değişiklik yapılmadığı vurguladı.

Sanayi ve Ticaret Odaları ile diğer sivil toplum örgütlerinin 'Hellim' konusunda yaptığı çalışmalara destek verdiğini ifade eden Tatar, uluslararsı toplumun çok olumsuz şartlarda mücadele veren Kıbrıs Türk insanına sıkıntılarını aşması için daha çok yardımcı olması gerektiğine işaret etti.

ÖZYİĞİT: "TDP OLARAK YERLİ ÜRETİME BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ"

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ise ülkede yeni bir dönemin başladığını ifade ederek, 26 Nisan tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin insanlarda çözüm ve barış umutlarını uyandırdığını kaydetti. Özyiğit, "Çözüm ve barış süreci heba edilmemesi son decere önemli" dedi.

Bu konuda tüm çözüm ve barış güçlerine önemli görevler düştüğünü ifade eden Özyiğit, süreçle birlikte hareket etmesi gereken sivil toplum örgütlerinin liderlere katkı yapması gerektiğini söyledi.

"Kuzey Kıbrıs ile Güney Kıbrıs'ta çözüm ve barış yanlılarını harekete geçirmek, katkılarını istemek ve toplumu aydınlatmak ve olası referandumda her iki toplumu hazırlmak durumundayız" diyen Özyiğit, KTSO'nun bu kapsamda çözüm ve barışa verdiği katkılara teşekkür etti.

Kıbrıs'ın güzide ürünü "Hellim"in Rumların tekelinde olmadığını ifade eden Özyiğit, Kıbrıslı Türklerin de tekelinde olmaması gereken bu ortak ürünün birlikte temsiliyetinin olması gereğine vurgu yaptı.

Hellim konusunda verilen mücadeleyi sonuna kadar desteklerini de belirten Özyiğit, Türkiye'de imal edilen bu ürünün de Kıbrıs Türk firmları adına olması gerektiğini ve buna sahip çıkmak gerektiğini söyledi.

TDP olarak yerli üretime büyük önem verdiklerini ifade eden Özyiğit, yerli ürünlere sahip çıkılması, sanayinin de yerli ürünleri bazında kurgulanması gerektiğini kaydetti.

ÇIRALI: "KIBRIS'TA NİHAİ ÇÖZÜM TOHUMLARI BU YIL İÇİNDE ATILABİLİR"

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı da, Kıbrıs Türk toplumunun yeni lideriyle Kıbrıs Rum toplum liderinin olumlu yönde başlayan görüşmelerinin, Kıbrıs'ta nihai çözüm tohumlarının bu yıl içerisinde atılabileceğini gösterdiğini söyledi.

Çıralı, oda olarak izolasyonlardan ve ambargolardan dolayı kendilerini acındırmak yerine bu engellemeleri aşabilecek politikalarla yıllar içerisinde önemli bir pozisyon elde ettiklerini belirterek KKTC'deki firmaların 40'tan fazla ülkeye ürün ihraç edebildiğini, uluslararası işletmelerin bayiliklerini aldığını, dünya markalarının ülkede yatırım yaptığını ifade etti.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası bugün 29. Olağan Genel Kurulu'nu yaptı. Kıbrıs Türk Sanayi Odası'nda yapılan genel kurula 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, Anamuhalefet UBP Milletvekili Ersin Tatar, TDP Genel Başkanı Cemal Özytiğit, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Köseoğlu, Başbakan Yardımcılığı Ekonomi Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı Genel Koordinatörü Orçun Kamalı, Kıbrıs'ta görev yapan bazı yabancı büyükelçiler ve Kıbrıs Türk ve Rum sivil toplum örgüt temsilcileri katıldı.

"GÜVEN YARATICI ÖNLEMLERE ÖNEM VERİLMELİ"

Ali Çıralı, genel kurulun açılışında yaptığı konuşmada, odada ve tüm iş dünyasında Kıbrıs'ta nihai çözüm konusunda arzu, isteklilik ve motivasyonun çok yüksek olduğunu belirtti. Çıralı, bu kapsamda iki toplumu birbirine yaklaştıracak Güven Yaratıcı Önlemlere önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

Ali Çıralı, müzakereler için takvim belirlenmesinin, 11 Şubat ortak metni çerçevesinde soruna çözüm bulunmasında önemli temel taşlar olduğuna inanç belirtti.

"Kuzey Kıbrıs'ta hayatımızı sadece Kıbrıs müzakerelerine endeksleyerek devam ettirmemiz, yasal, ekonomik ve sosyal konularda var olan eksikliklerimizi tamamlayacak düzenlemeleri zamanında yerine getirmemize bahane olmamalıdır" diyen Çıralı, meclisin performansını, hükümet programının büyük kısmının uygulanmamasını, hantal yapıyı, reel sektörü güçlendirecek politikaların hayata geçmemesini "hak etmiyoruz" ifadeleriyle eleştirdi.

"REFORM HÜKÜMETİ VE MECLİSİN DAHA ETKİN ÇALIŞACAĞI DÜZEN TALEP ETMEKTEYİZ"

Sanayi Odası Başkanı Çıralı, "yapısal reform" talebini vurgulayarak, "Sanayi Odası olarak tüm partilerin içerisinde olacağı bir reform hükümetinin kurulmasını ve meclisin daha etkin çalışmasını sağlayacak düzenlemelerin yapılmasını talep etmekteyiz" dedi.

Gelişmiş ülkelere işaret ederek mal ve hizmet üretimine dayalı ekonomik modelde koruma ve destek programlarının önemine dikkat çeken Çıralı, Kıbrıs Türk sanayisi açısından da katma değer yaratan, stratejik önemi bulunan ve potansiyeli olan üretimlerin desteklenerek korunması gerektiğini söyledi.

"Unutulmamalıdır ki Kıbrıs sorununa siyasi eşitliğe dayalı iki toplumlu federal bir yapıda çözüm bulunması durumunda, sanayi sektörümüzün ayakta kalabilmesi için teknolojik ve sermaye açısından kuvvetli bir yapıda olması şarttır" diyen Çıralı, kuzey ve güney Kıbrıs'taki fiyat araştırması raporuna değindi. Çıralı, güneyin daha pahalı olduğunu, özellikle kuzeyde üretimi olan ürünlerin ucuz olduğunu, bunun da yerli üretimin emniyet kemeri gibi tüketiciyi koruduğunu gösterdiğini anlattı.

Ali Çıralı, Türkiye, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri Almanya ve Bosna-Hersek gibi ülkelerde gıda, inşaat, bilişim yaş meyve ve sebze ve genel ticaret fuar organizasyonlarını devam ettirdiklerini, İhracatçılar Meclisi'nin kurulmasına önem verdiklerini belirtti.

Geçen yıl 130 milyon dolarlık ihracat yapıldığını; ithalatı karşılama oranının yüzde 7 olduğunu, sürdürülebilir bir ekonomik yapıda bu oranın yüzde 15'in üzerinde olması gerektiğine inandıklarını belirten Çıralı, "Bu hedefe ulaşmak için de Sanayi Odası olarak var gücümüzle çalışacağız" dedi.

Sanayi Odası Başkanı Çıralı, hellim konusuna değinirken, ihracatın dörtte biri, istihdamın yüzde 16'sını oluşturduğunu, denetimlerin AB'nin talep ettiği ISO 17065 akreditasyonu çerçevesinde yapılmasını sağlayacak çalışmalarının da devam ettiğini bildirdi.

"Güney Kıbrıs makamlarının tek taraflı olarak AB Komisyonuna yapmış oldukları hellim/halloumi coğrafi işaret tesciline karşı yetkili makamlarımız ve ilgili paydaşlarla birlikte ortak bir mücadele verilmektedir" diyen Çıralı, ortak ürün hellim konusunda AB makamlarının tarafsız durarak Kıbrıslı Türkleri ekonomik yıkıma itecek kararlar almayacağına inandığını ifade etti.

"HELİM SADECE KIBRIS'TA ÜRETİLMELİ… 5 YILDIR TC'DE ÜRETİMİNİ ENGELLEYEMEDİK"

Hellimin coğrafi işaret tescili olsun veya olmasın sadece Kıbrıs'ta üretilmesi gerektiğine inandıklarını dile getiren Ali Çıralı, 5 yıldır yaptıkları girişimlere rağmen Türkiye'deki hellim üretimini engelleyemediklerini söyledi.

2009'da Türkiye'de hellimin coğrafi işaret tescilini alan Sanayi Odası'nın, Türkiye'de hellim üreten işletmelere karşı hukuki girişim başlattığını hatırlatan Çıralı, şöyle konuştu:

"Buradan şunu ifade etmek isteriz ki bu hukuki girişim Anavatan Türkiye'mize karşı değil, hellim ismini haksız olarak kullanan bazı firmalara karşıdır. Bu davanın sonucu ne olursa olsun Kıbrıslı Türk makamlarının bu sürece destek vermesi gerektiğine inanıyor ve bu desteği kamuoyunda beyan etmelerini bekliyoruz."

Çıralı konuşmasında, toplam maliyeti 1 milyon TL'ye yaklaşan "KKTC Sanayi Sektöründeki Firmaların Kurumsal Altyapılarının Güçlendirilmesi, İhracat Kapasitelerinin Geliştirilmesi ve Yerli Ürün Standartlarının Uluslararası Standartlara Ulaştırılması Projesi", "Kıbrıs Ürünlerinin Coğrafi İşaret Tespit ve Tanıtım Çalışmaları Projesi" ve "Kuzey Kıbrıs Sanayi Stratejisi Projesi" hakkında bilgi de verdi.

Çıralı, müzakerelerin iki toplumun menfaatine olacak bir çözümle neticelenmesi dileğini ifade ederek odanın üzerine düşen her türlü katkıyı yapacağını vurguladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.