İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

BM Barış Gücü, ara bölgede mayın temizliğine başlıyor

BM Barış Gücü, ara bölgede mayın temizliğine başlıyor

Kıbrıs'taki BM Barış Gücü (UNFICYP), mayın tehlikesi bulunduğu belirtilen, Güney Lefkoşa'ya bağlı Mammari köyünün kuzeyindeki ara bölgede, yarın mayından arındırma çalışması başlatacağını açıkladı.

Yayın Tarihi: 25/05/15 18:55
okuma süresi: 3 dak.
BM Barış Gücü, ara bölgede mayın temizliğine başlıyor
A- A A+

BM Barış Gücü Sözcülüğü açıklamasına göre, Kamboçyalı 20 kişilik uzman bir ekip, teknik deneyim ve ekipman paylaşımı da dahil olmak üzere mayın bulma ve temizleme çalışmalarına katılacak. Söz konusu ekip Lübnan'daki BM Geçici Barış Gücü UNIFIL'e bağlı olarak çalışıyor ve buradaki çalışmaları da UNFICYP-UNIFIL işbirliği çerçevesinde hayata geçecek.

Açıklamaya göre, BM Mayın Eylem Servisi (UNMAS) ve UNIFIL uzmanları, Kamboçya ekibinin gelişinden önce söz konusu bölgeyle ilgili, geçtiğimiz Şubat ve Nisan aylarında olmak üzere iki ön çalışma, gözlem ve araştırma gerçekleştirdi.

Bu çalışmaya göre, söz konusu bölgedeki mayınların, yağmur ve sel sularından dolayı yer değiştirmiş olması olasılık dahilinde. Kamboçyalı mayın temizleyicilerin,söz konusu bölgede son bir teknik gözlem gerçekleştirerek çalışmaya başlamaları ve Ağustos sonuna kadar bölgeyi mayından arındırmaları bekleniyor.

BM Barış Gücü'nün, UNMAS desteğiyle Mammari köylüleri ve yerel yetkililerle temasa geçtiği ve işbirliği içinde çalışma sürdürdüğü belirtilen açıklamada, sivillerin mayın uyarı işaretlerine uymaları, tehlikeli bölgelere yaklaşmamaları ve Barış Gücü uyarı ve işaretlerine uymaları istendi.

Açıklamada, söz konusu süreçte BM Barış Gücü'nün güvenlik ve emniyetin sağlandığından emin olmak için, mayın tehlikesi bulunan bölgede devriye gezeceği ifade edildi.

7 YILDA 27 BİN MAYIN İMHA EDİLDİ

Açıklamada, 2004-2011 yılları arasında, Kıbrıs'taki BM Mayın Eylem Merkezi UNMACC ile koordinasyon halinde çalışan uzman ekiplerin, 180 kilometrelik ara bölgede mayından arındırma çalışması yaptığı ve bu dönemde 27 bin kara mayınının bulunarak, imha edildiği anımsatıldı.

Bu dönemdeki çalışmalar BM Kalkınma Programı (UNDP) tarafından koordine edilmiş, BM Barış Gücü, BM Proje Servisleri Ofisi (UNOPS) ve AB desteğiyle sürdürülmüştü. Açıklamada, söz konusu çalışmaların mayınsız bir ara bölge ve mayından tamamen arındırılmış bir Kıbrıs için önemine işaret edildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.