İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Kamu-Sen Tomografi Servisi'nde grevde...

Kamu-Sen Tomografi Servisi'nde grevde...

Kamu-Sen Genel Başkanı Mehmet Özkardaş, yayımladığı basın açıklaması ile Tomografi servisinde yaşanan sıkıntılara çözüm üretilemediğini kaydetti. Konu ile ilgili açıklama şöyle:

Yayın Tarihi: 26/05/15 09:19
okuma süresi: 8 dak.
Kamu-Sen Tomografi Servisi'nde grevde...
A- A A+

L.D.B.N Hastanesi Tomografi servisinde yaşanan sıkıntılara tüm ısrarlı taleplerimize rağmen çözüm üretilmemiştir.

Yetersiz sayıdaki personele çalışma saatleri ve ek mesai saatleri dolmasına rağmen , zorla angarya çalıştırılmak istenmesi, ayrıca 13 Nisan 2015 tarihli yazımızda da belirttiğimiz gibi, Radyoloji servisinde 4 personelin troit kanseri teşhisi konularak cerrahi operasyon geçirdiğini ve bu bölümde herhangi bir ölçümün yapılıp yapılmadığını, koruyucu önlemler alınıp alınmadığını,ölçümler yapıldı ise bunların raporlarını görmek istediğimizi belirtmiştik. Ancak bu konu ile ilgili de sendikamıza herhangi bir bilgi gelmemesi üzerine Tomografi Servisinde bugün (26.05.2015) 08.00-13.00 saatleri arasında grev yapılacaktır.

Tüm bu sorunlara duyarsız kalınması halinde ise önümüzdeki günlerde tüm Radyoloji Servisinde grev yapılabilir.

Mehmet Özkardaş

Genel Başkan




Sayın Özkan Yorgancıoğlu

Başbakan

Lefkoşa.

Sayı:0744/25.05.2015

Kamuda Vardiya, Rotasyon veya Düzensiz mesai çalışanlara, Kamu Görevlileri Yasası'nın 105' inci maddesi amir hükmü uyarınca, Bakanlar Kurulunca çıkartılacak bir tüzükle vardiya ödeneği verilmesi öngörülmüş olmasına rağmen ,söz konusu Tüzük otuz beş yılı aşkın bir süredir yapılmamıştır.

Sendikamızın sürekli ve ısrarla talep ettiği bu Tüzük, geçtiğimiz hafta Bakanlar Kurulundan geçmiştir.

Ancak, sendikamızın yaptığı öneriler dikkate alınmamış ve bu Tüzük birçok anamolilerle birlikte kamuda çalışan kesimler arasında ayrıcalıklar yaratacak şekilde düzenlenmiştir.

Şöyle ki;

Vardiya,Rotasyon veya düzensiz olarak çalışanlarda; düzensiz uyku,düzensiz beslenme, ailelerine ayrılan yetersiz zaman,stres, yıpranma, gibi nedenlerle hiçbir zaman normal mesai çalışanla bir tutulamazlar.

Bu nedenlerden dolayı vardiya usulü çalışanlara bir takım iyileştirmeler yapılmasını ısrarla savunduk.

Bakanlar Kurulundan geçirilen Tüzük sadece 7/79 sayılı Yasa tahtındaki kadrolu olan ve Vardiya ,Rotasyon veya Düzensiz mesai çalışan Kamu Görevlilerini kapsamaktadır.

Oysa Kamuda , kamu Görevi yapan Özelleştirme Yasası kapsamında istihdam edilenler, sözleşmeliler ,Geçici Memurlar ve diğer statülerde vardiya ,Rotasyon veya düzensiz mesai çalışanlar da vardır.

Yapılan Tüzüğün 5'inci maddesinde " vardiyadan vardiya geçişler, en az on iki saatlik dinlenme süresinin ardından gerçekleştirilir" derken , 10'uncu maddesi onbir saatlik dinlenmeden bahsetmektedir.

Gece çalışma saatlerinin başlangıcı 23.00 olarak alınıyor.(Bu başlangıç tartışılmalıdır.) On iki saatlik bir vardiyada sadece yirmi dakikalık dinlenme ve yemek molası öngörülmektedir.(Md.12)

Haftalık dinlenme süresi (13. Madde) yorumlara ve çalışanlar aleyhine suiistimallere açıktır. Anlaşılır değildir.

Vardiya ,Rotasyon veya düzensiz mesai ödeneği Asgari ücretin yüzde onbeşine kadar verilir denilerek, bu oranın aslında %0.01 ile %15 arasında komik bir oranda da olabileceğini hükme bağlıyor.

Oysa bu oran vardiya ve düzensiz mesai çalışan devlet işçilerinde Brüt maaşlarının %15'i kadar, Göç Yasasında çalışanların Brüt maaşlarının %15'ine kadar(%0.5-%15 arası), Kamu Sağlık Çalışanları Yasası'nda Aylık Brüt Asgari ücretin % 15'i oranında vardiya ödeneği öngörmektedir.

Yani, 7/79 Sayılı Yasa kapsamındaki vardiya çalışanlar, Asgari ücretin yüzde on beşine kadar (bu oran % 1'de olabilir), 47/2010 Sayılı Göç Yasası'nda olanlar Brüt maaşlarının %15'ine kadar (Bu oranda % 1dahi olabilir) Kamu Sağlık Çalışanları Brüt Asgari Ücretin % 15'i tutarında (Burada net ve açık %15 demektedir) Vardiya tahsisatı uygulamasıyla üç farklı oranda tahsisat verilecektir.

Diğer taraftan 47/2010 Sayılı Yasa'nın ( Göç Yasası'nın) 12'inci maddesi bu Yasa tahtında istihdam edilenlere, bu Yasa'nın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç altı ay içerisinde Bakanlar Kurulunca çıkartılacak bir tüzükle vardiya ödeneği verilmesini, Tüzük çıkartılıncaya kadar da (Geçici 1.Md.) buna karşılık teşkil eden mevzuat kuralları uygulanır denilmesine rağmen, 47/2010 Sayılı Yasa tahtında Vardiya Tüzüğü halen yapılmamıştır. Dolayısıyla Göç Yasası kapsamında olup, vardiya çalışanlar vardiya tahsisatı alamamışlardır.

Bu konuyla ilgili Başbakanlığa 18.03.2015 tarihinde yazdığımız yazı ektedir.

Tüm bu yazdıklarımızdan sonra talebimiz şudur;

1- Kamuda çeşitli statülerde (kadrolu, geçici, sözleşmeli, Özelleştirme Yasası, Kamu Sağlık Çalışanları Yasası, v.b) olupta Vardiya, Rotasyon veya düzensiz mesai çalışanlar arasındaki farklı oranlar sendikalarla istişare edilerek, yeniden düzenlenmelidir.

Bu oran, devlet işçilerinde brüt maaşın % 15'i olurken, Hemşirelerde, Gardiyanlarda, Sivil Havacılıkta, Meteorolojide ve daha başka zor şartlarda görev yapanlarda Asgari ücretin %1 ile % 15 arası gibi oranlarda kabul edilip, hükümetlerin keyfine bırakılamaz.

2- Vardiyalardaki değişimlerde kişilerin birbirilerine aktarmak zorunda oldukları bilgiler zorunlu ve hayati öneme haiz olup, bir saatlik bir süreyi bulmaktadır. Dolayısıyla vardiya değişimlerinde ki birer saatlik zaman, çalışma saatlerinden sayılmalıdır.

3- Vardiyasında hasta olan, hasta izini getiren ve/veya mazeret izni veya senelik izinlerinden alanların bu izinleri (Bazı işyerlerinde) ilgili aydaki çalışma saatlerinden sayılmamaktadır. Farklı uygulamalara ve sıkıntılara neden olan bu konuyu da tüzükte açıklık getirilmelidir.

4- 47/2010 sayılı Yasa (Göç Yasası) tahtında istihdam edilenlere de Yasa'nın emrettiği vardiya tüzüğü yapılarak yürürlüğe konulmalıdır.

5- Sözleşmeli,Geçici Memur, Özelleştirme Yasası v.b başka statülerde olup ta vardiya , Rotasyon veya Düzensiz mesai çalışanlara da vardiya ödeneği verilmesi yönünde düzenleme yapılmalıdır.

6- Kamu Sağlık Çalışanları ile ilgilide Vardiya,Rotasyon,Düzensiz Mesai ödeneği kurallarını (saatler, hasta izinleri v.s dahil ) içeren bir tüzük ivedi olarak sağlıktaki yetkili sendikalarla birlikte yapılmalıdır.

7- Merkezi Cezaevinde vardiya çalışan personel gece vardiyasından çıktıktan sonra 72 saat dinlenme almaktadırlar. Yapılan bu tüzük ise yedi günlük çalışmaya kırk sekiz saat dinlenme öngörmektedir. Bu durumda Merkezi Cezaevi ve benzeri çalışma düzenlerinde de kaos yaşanacağı açıktır.

Sonuç olarak,içeriğini yeni öğrendiğimiz bu vardiya tüzüğü , amaca hizmet etmek bir yana, çalışanlar arasında farklı uygulamalar yaratacak ve kaosa yol açacak bir tüzüktür.

Talebimiz odur ki,yukarda belirttiğimiz noktalarında dikkate alınacağı, bütünsellik sağlayacak ve kimseyi mağdur etmeyecek bir Tüzük yapılması için çok ivedi Kamudaki yetkili sendikalarla birlikte bir çalışma yapılıp, uzlaştıktan sonra Vardiya Tüzüğünün yürürlüğe konulmasıdır. Saygılarımla.

Mehmet Özkardaş

Genel Başkan

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.