İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Sennaroğlu: "Kıb-Tek önemli ilerlemeler kaydetti..."

Sennaroğlu: “Kıb-Tek önemli ilerlemeler kaydetti...”

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, bugün bir televizyon programına katılarak bakanlığına bağlı konularla ilgili yöneltilen soruları yanıtladı.

Yayın Tarihi: 26/05/15 11:53
okuma süresi: 3 dak.
Sennaroğlu: “Kıb-Tek önemli ilerlemeler kaydetti...”
A- A A+

Bakan Sennaroğlu, programda yaptığı açıklamada, mevcut tarım politikalarının günün şartlarına ve Türkiye ile AB'ndeki uygulamalara göre revize edilmesi gerekliliğine dikkat çekti. Sennaroğlu, mevcut politikalar ve bütçe olanaklarıyla tarım sektörünün sürdürülebilir olmadığına vurgu yaparak, mevcut sorunların aşılması için 65 milyon TL'lik ek kaynak yaratılmasının şart olduğunu söyledi.

"MEVCUT SORUNLARIN AŞILMASI İÇİN 65 MİLYON TL'LİK EK BÜTÇEYE İHTİYAÇ VAR"

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, çiftçi ve hayvancıların bekleyen ödemelerine ilişkin soruya karşılık verdiği yanıtta, bakanlığın bütçe olanaklarının enflasyon oranı ve bütçedeki büyüme oranına göre artış göstermemesinin ödemelerde sıkıntı yaşanmasına neden olduğunu söyledi. Doğrudan Gelir Desteği'nin 2014 ikinci taksiti ile 2015 yılının birinci taksitinin henüz ödenemediğini belirten Sennaroğlu, tarıma ayrılan desteklerin 2010 – 2012 yılları arasında 100 milyon TL, 2013'te 110, 2014'te 130, 2015 de ise 135 milyon TL olduğunu ancak bu rakamların enflasyonun artış oranıyla paralel olmadığını kaydetti. Tarıma ayrılan bütçenin enflasyon oranında artırılması halinde 48 milyon TL, bütçe büyümesi oranında artırılması halinde ise 86 milyon TL'lik artış olması gerektiğini kaydeden Sennaroğlu, tarım sektörünün şu andaki tüm sıkıntısının aşılması için 65 milyon TL'lik ek bir bütçe yaratılmasının zorunluluk olduğunu vurguladı.

"KIB-TEK ÖNEMLİ BİR İLERLEME KAYDETTİ"

Elektrik politikaları ve Kıb-Tek'in durumu hakkındaki soruları da yanıtlayan Bakan Sennaroğlu, bakanlığa geldiği ilk günlerde elektrikte 12 başlıktan oluşan bir eylem planı açıkladığını hatırlattı. Bugün bakıldığında ortaya konulan planın büyük birin kısmının gerçekleştirilmiş olduğunu belirten Sennaroğlu, Kıb-Tek'in ise devralındığı günden bu güne önemli bir gelişme kaydettiğini söyledi. Sennaroğlu, Kıb-Tek'in 20 Ağustos 2013'te 202 milyon dolarlık borcunun 27 Şubat 2015'te 121 milyon dolara geriletildiğini ifade ederek, kurumun çok iyi bir noktaya getirildiğini belirtti. Bankalardan borçlanma kapasitesini kaybetmiş bir kurumun, bugün bankalar tarafından aranan ve yatırım yapabilir bir noktaya getirildiğinin altını çizen Sennaroğlu, bunun ne kendisinin ne de İsmet Akim'in başarısı olduğunu, bunun bir ekip işi olduğunu kaydetti. Elektrik fiyatlarında yeni bir düzenlemenin kaçınılmaz olduğunu da belirten Sennaroğlu, akaryakıt fiyatlarının her 15 iş gününde bir Akdeniz borsasına göre yeniden düzenlendiğini, elektrikte de dünyadaki akaryakıt fiyatları ve dolar kuru baz alınarak benzeri bir uygulamaya gidilmesi gerektiğini ifade etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.