İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Şehir Plancıları Odası: "Girne'deki toplu konut projesi Girne'ye uygunsuzdur"

Şehir Plancıları Odası: “Girne’deki toplu konut projesi Girne’ye uygunsuzdur”

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Şehir Plancıları Odası, Girne'de yapılması planlanan 10 katlı, 4 binadan oluşan projenin; Girne gibi önemli tarihi değerlere sahip bir kıyı kentinin insan ölçekli siluetine ve kentsel dokusuna uygunsuz olduğunu savundu.

Yayın Tarihi: 26/05/15 15:31
okuma süresi: 3 dak.
Şehir Plancıları Odası: “Girne’deki toplu konut projesi Girne’ye uygunsuzdur”
A- A A+

Oda, "Gerek tarihi kültürel mirasları açısından zenginliği olması, gerekse dağlık alanın eteklerinden deniz kıyısına uzanan konumuyla ülkenin en önemli turizm ve eğlence dinlence merkezi rolüne sahip bu kentte böylesine yoğun betonlaşmaya izin verilmesi kabul edilemez" dedi.

Oda Yönetim Kurulu konuyla ilgili değerlendirmesini fotoğraflarla destekleyerek, Şehir Planlama Dairesi'ne gönderdi. Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu, söz konusu değerlendirmeyi, basın açıklaması yaparak, kamuoyu ile de paylaştı.

Oda, Girne'de 10 katlı, 4 binadan oluşan, yaklaşık 37 bin 500 metrekare inşaat alanı bulunan, 348 adet konut ve birçok servisi içeren bu projenin, Girne'nin tarihi değerlerine ve kentsel dokusuna uygunsuz olduğunu kaydetti.

Bölgedeki mevcut kent dokusuna uyulması koşulunun "Girne Beyaz Bölge Emirnamesinin 32. Maddesin 3'üncü fıkrasında" açıkça belirtildiğini ifade eden Oda, yapılması planlanan toplu konut projesinde uyulması gereken "Girne Beyaz Bölge Emirnamesinin" bir diğer maddesinin ise 18. maddede belirtilen "Bina Cephe Uzunluğu ve Binalar Arası Uzaklık" olduğuna işaret etti.

Bu emirnamelerin konu maddelerini sıralayan Oda, şunları kaydetti:

"Gerek tarihi kültürel mirasları açısından zenginliği olması, gerekse dağlık alanın eteklerinden deniz kıyısına uzanan konumuyla ülkenin en önemli turizm ve eğlence dinlence merkezi rolüne sahip bu kentte böylesine yoğun betonlaşmaya izin verilmesi kabul edilemez.

Toplu taşımanın yetersiz ve özel araca dayalı ulaşımın mevcut olduğu ülkemizde, söz konusu kent parçasına inşa edilmesi planlanan 348 konutun getireceği trafik yoğunluğu ve sorunları da göz ardı edilmemelidir.

Devlet Planlama Örgütünün 2011 verilerine göre en çok boş konutun bulunduğu Girne ilçesinde bir toplu konut projesinin gerekliliği bilimsel verilerle sorgulanmalıdır. Konut açığı/fazlalığı hesaplanarak arz-talep ilişkisi ortaya konmalı ve bu veriler göz önünde bulundurularak değerlendirme yapılmalıdır."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.