İÇ HABERLER
okuma süresi: 9 dak.

Lefkoşa Türk Belediyesi'nde barem çatışması

Lefkoşa Türk Belediyesi'nde barem çatışması

2012 ve 2014 yılında LTB'de işe girenlerin baremlerinin 18 yıldan 25 yıla çıkarılması konusu gündeme geldi. BES'in barem tablosunun 25 yıla çıkarılması yönünde çalışma yaptığı, ancak sendika içinde buna karşı çıkanların olduğu öğrenilirken, Kıbrıs Postası'na konuşan BES Başkanı Ulus Arpalıklı, önerisinin tek tip barem tablosuna geçmek olduğunu söyleyerek, karara bağlanmış herhangi birşey olmadığını belirterek, çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Yayın Tarihi: 28/05/15 07:44
okuma süresi: 9 dak.
Lefkoşa Türk Belediyesi'nde barem çatışması
A- A A+

Toplu iş sözleşmesinin 30 Haziran'a kadar tamamlanmasının hedeflendiğini belirten Arpalıklı, "Toplu iş sözleşmesini ne kadar ileriye götürürsek o kadar iyi olur. Üzerinde durduğumuz konu 2012 yılında kadrolanan işçilerin baremlerini yaptıkları işe göre belirlemek. Biz bu çerçevede yola çıktık. Çalışanların bugün kazanılan hakları bir adım geriye gidemez. Ne kadar ileriye gidebilirsek gideceğiz" dedi.

LTB Başkanı Mehmet Harmancı, barem tablosunun devletteki gibi olması yönünde öneride bulunduğunu, tablonun yukarı çekilmesinde sadece 220 kişinin değil, tüm işçilerin aynı barem tablosuna gireceğini söyleyerek, "Barem tablosunda çalışma yapılması gerekiyor. Bu tartışılacak bir konudur. Çalışan arasında bir ayırımımız yoktur" diye konuştu.

Öte yandan, BES ile çalışanlar barem artışı konusu ve yaşanan genel sıkıntıları görüşmek üzere toplandı. Toplantıda zaman zaman çalışanlarla sendika yönetimi arasında tartışmalar yaşanırken, BES Yönetim Kurulu üyesi Deniz Kayabaşı, baremin 25 yıla çıkması durumunda çalışanın kaybına neden olacağına dikkat çekerek, sonuna kadar buna karşı çıkacağını ifade etti.

Kıbrıs Postası - Deniz ABİDİN

2012 ve 2014 yılında LTB'de işe girenlerin baremlerinin 18 yıldan 25 yıla

çıkarılması konusu gündeme geldi. BES'in 25 yıl üzerinden çalışma yaptığı, ancak sendika içinde buna karşı çıkanların olduğu öğrenildi. Kıbrıs Postası'na konuşan BES Başkanı Ulus Arpalıklı, toplu iş sözleşmesinin sadece 2012 ve 2014 yıllarında LTB'de işe giren 220 kişiyi değil, tüm çalışanları ilgilendirdiğini söyledi. Belediye ile Şubat ayında imzalanan protokol kapsamında 30 Haziran'a kadar toplu iş sözleşmesinin tamamlanmasının hedeflendiğini belirten Arpalıklı, araya Sayıştay raporunun girdiğini ve aksama yaşandığını kaydetti. Sayıştay raporunu şuan Başkan Harmancı'nın incelemekte olduğunu ifade eden Arpalıklı, daha sonra incelemek için raporu isteyeceklerini kaydetti.

Arpalıklı: "Toplu iş sözleşmesiyle ilgili çalışmalar sürüyor"

Arpalıklı, raporda bazı çalışanların isimlerinin olduğu yönünde duyum aldıklarını belirtti. Raporun çıkması için eylem yaptıklarını hatırlatan Arpalıklı, Başkan Harmancı'nın da eyleme destek verdiğini söyledi. Arpalıklı, Sayıştay raporunun çıkmasının hem belediye hem de kamu vijdanının rahatlaması açısından önemli olduğunu belirtti. Toplu iş sözleşmesiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini ifade eden Arpalıklı, henüz bağlanmış birşey olmadığını, baremlerin 25'e çıkarılması gibi bir önerinin olmadığını anlattı.

"Önerim tek tip barem tablosuna geçilmesi yönünde"

Arpalıklı, önerisinin tek tip barem tablosuna geçmek olduğunu söyleyerek, çalışanların hakları yönünde bir adım geriye gitmenin mümkün olmadığını belirtti. "İş yapanlar her zaman göz önündedir" diyen Arpalıklı, bazen söylenenleri duymamanın daha iyi olduğunu, kendilerinin sadece iş yapmak istediklerini kaydetti.

"Kazanılan haklar bir adım geriye gitmez"

Arpalıklı şunları söyledi: "Toplu iş sözleşmesini ne kadar ileriye götürürsek o kadar iyi olur. Bulutoğluları'nın başkan olduğu dönemden sonra LTB çok büyük bir enkaz olarak alındı. O dönemden sonra belediye hala daha normal seyrine oturmadı. Toplu iş sözleşmesinde üzerinde durduğumuz bazı maddeler var. Aile yardımlarının daha ileriye taşınması, sözleşmeye dahil olmayan 21 kişinin dahil olması ki bu kişileri dahil ettik. Bir diğer üzerinde durduğumuz konu da 2012 yılında kadrolanan işçilerin baremlerini yaptıkları işe göre belirlemek. Biz bu çerçevede yola çıktık. Çalışanların bugün itibarıyle kazanılan hakları bir adım geriye gitmez. Ne kadar ileriye gidebilirsek gideceğiz"

Harmancı: "Barem tablosunda çalışma yapılmalı"

LTB Başkanı Mehmet Harmancı, devletteki barem tablosu şeklinde olması yönünde öneride bulunduklarını belirterek, personel arasında bir ayırımının olmadığını söyledi. BES'in haksızlık yapıldığını düşündüğünü ifade eden Harmancı, bunun tartışılacak bir konu olduğunu kaydetti. Harmancı, şu anda Sayıştay Raporu'na indekslendiklerini, ülkede sorun yaşayan belediyenin sadece LTB olmadığını söyledi. Harmancı, LTB'de göreve geldiği günden bugüne bir tek kişinin işten çıkarılmadığını belirtti. Harmancı, personelin gününde ödendiğini söyledi. Barem tablosunda çalışma yapılması gerektiğini belirten Harmancı, barem tablosunun yukarı çekilmesinde sadece 220 kişinin değil, tüm işçilerin aynı barem tablosuna gireceğini kaydetti.

BES'te gergin toplantı

Öte yandan, BES ile çalışanlar dün barem artışı konusu ve yaşanan genel sıkıntıları görüşmek üzere toplandı. Toplantıda zaman zaman çalışanlarla sendika yönetimi arasında tartışmalar yaşandı.

BES Yönetim Kurulu üyesi Deniz Kayabaşı Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada Kasım ayında belediye ve sendika yönetiminin toplandığını 2015-2016 toplu iş sözlemesi önerileri verildiğini belirtti. Bir maddede belediye başkanının baremlerin eşit aralıklarla 18 yıldan 25 yıl yapılmasına yönelik öneride bulunduğunu anlatan Kayabaşı, Yalınkaya'nın buna karşılık 18 yıl olan 10 basamaklı baremin 25 yıla yayılması şeklinde çalışma yaptığını kaydetti.

Kayabaşı: "Barem artışına sonuna kadar karşı çıkacağım"

Kayabaşı, çalışmaların 18 yılda elde edecekleri kazancın 25 yıla yayılacağını, çalışanların 7 yıl kaybı olacağını belirtti. Kayabaşı, sendikanın bunu 2 red oyuna karşılık, 9 evet ile oyladığını söyleyerek, çalışanların buna tepki gösterdiğini dile getirdi. Kayabaşı şunları söyledi: "Önceki gün yapılan sendika yönetimi toplantısında 'ya onayla ya da istifa et' şeklinde tavra maruz kaldım. Çıkan tartımada yönetim kurulu üyesi bir kişi bana yumruk attı. Olay polise intikal etti"

Kayabaşı, baremin 25 yıla çıkmasının çalışanın kaybına neden olacağına dikkat çekerek, sonuna kadar buna karşı çıkacağını ifade etti.

LTB çalışanları Kıbrıs Postası'na açıklamalarda bulunarak baremlerin 25 yıla yayılması durumunda 7 yıl kayıpları olacağını söleyerek, adil davranılmasını istediklerini belirtti.

Mustafa Avcı: "7 yıl kaybımız olacak"

"18 olan baremle bugüne kadar zaten bir bedel ödedik. Bu süre 25 yıla dağılırsa 7 yıl daha kaybımız olacak. Biz buna kesinlikle karşıyız. Barem artışının 25 yıla yayılmasını kesinlikle kabul etmiyoruz"

Şemseddin Erdem: "Yürürlükteki sözleşme uygulansın"

"İşçilerin üzerinde oyun oynanıyor. İşçiler bugüne kadar gereken fedakarlığı yaptı. Verilecek kararın sadece belirli kişileri değil tüm personeli etkilemesi gerekiyor. Bugün uygulanmakta olan yürürlükteki sözleşmenin uygulanmasını istiyoruz"

Mahmut Düzdaban: "Bize Göç Yasası'nın uygulanması adil değil"

"Biz mağdurun da mağduruyuz. 900 kişi içinde 21 çalışan olarak bugün mağdur durumdayız. Biz 2010 yılında işe girdik. Ancak göç yasasına bağlı tutulduk. Henüz kadroya alınmadık ama haklarımız alındı. Önceleri 1800 TL alıyorduk, 1400 TL'ye çektiler. Sonra geri 600 TL artış yaptılar. Biz adil olunmasını istiyoruz. Bize Göç Yasası'nın uygulanması adil değil. Bu konuda evraklarımız var"

Veysel Atak: "Kaygımız gelecek kaygısıdır"

"Beklentimiz işçi statüsünde çalışan 21 işçinin haklarının verilmesi yönündedir. Bir diğer beklentimiz ise 2006 yılından sonra işe giren arkadaşlarımızın yıllarının sayılmasıdır. Daha önce eylem nedenimiz olan ihtiyat sandığı sigorta yatırımlarımızın tamamlanmasını talep ediyoruz. Topluma para peşindeymişiz gibi yansıtılmaya çalışılsa da kaygımız gelecek kaygısıdır"

Okan Mertdağ: "Hakkımızı almak istiyoruz"

"Baremlerin 25'e çıkarılmasını kesinlikle kavbul etmiyoruz. Biz 2007 yılında işe girdik, hakkımızı yedirmek istemiyoruz. İşçinin hakkının korunmasını istiyoruz. Bugüne kadar hep fedakarlık yaptık, hakkımızı almak istiyoruz"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.