İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Anastasiadis: "Türk askeri geri çekilmezse çözüm de olmaz"

Anastasiadis: "Türk askeri geri çekilmezse çözüm de olmaz"

Kıbrıs Cumhuriyeti Devlet Başkanı Nikos Anastasiadis, bir Avrupa ülkesinde başka ülkenin askerlerini bulunduramayacağını ifade ederek, "Türk askerinin geri çekilmesi konusunda anlaşma olmazsa çözüm de olmaz" dedi. CNN TÜRK Dış Haberler Muhabiri Elif Özgen'e çarpıcı açıklamalarda bulunan Anastasiadis, esas hedefinin ülkenin birleşmesi olduğunun altını çizdi. Garantörlük konusuna da değinen Anastasiadis, modern devletlerde garantörlere gerek olmadığını vurguladı.

Yayın Tarihi: 23/06/15 07:00
okuma süresi: 4 dak.
Anastasiadis: "Türk askeri geri çekilmezse çözüm de olmaz"
A- A A+

Kıbrıs Postası – Filiz Seyis

Kıbrıs Cumhuriyeti Devlet Başkanı Nikos Anastasiadis, CNN TÜRK Dış Haberler Muhabiri Elif Özgen'e konuşarak, müzakere süreci ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

"2016 yılı gelmeden adada çözüm olacak mı?" sorusu üzerine Anastasiadis, çözümün zamanını önceden söyleyemeyeceğini ancak amacının en kısa zamanda iki toplumun da kabul edebileceği bir çözümü bulmak olduğunu kaydetti.

"Bazı GYÖ'ler askeri alanlar nedeniyle uygulanamıyor"

Mustafa Akıncı'nın Cumhurbaşkanı olarak seçilerek masada olmasının önemine değinen Anastasiadis, "Akıncı temiz federasyon istiyor" dedi.

Anastasiadis sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ankara'nın da Kıbrıs sorununun çözümüne katkıda bulunmak istediğini görüyorum.

Her gün çözüme yönelik kararlılığımı dile getiriyorum, çözüme ulaşmak adına elimden geleni yapıyorum. Ancak bazı güven yaratıcı önlemleri uygulayamıyoruz. Çünkü Türkiye bazı alanları askeri alan olarak adlandırıyor. Bunun için de bazı önlemler uygulanamıyor. Geçen hafta, güven yaratıcı önlemlerin uygulanması için askerin bazı bölgelerden çekilmelerinden bahsettim.

Benim istediğim, hepimizin gideceği yer aynı olsun, hepimiz trenin aynı vagonunda olalım ve bir çözüme varalım.

Bu mesele, Zirve anlaşmaları temelinde hepimiz için kazan kazan meselesi olsun. Bu sürecin sonunda ne kazanan ne de kaybeden tarafın olmaması gerekiyor. Yani bu süreçte bir kazanan ve bir kaybeden taraf olmamalı…"

"Modern bir devlette garantörlere gerek yok"

Askerlerin çekilmesi konusunun Türkiye'nin kırmızıçizgisi olduğunun hatırlatılması üzerine Anastasiadis şöyle konuştu:

"Türk askerinin geri çekilmesi konusunda anlaşma olmazsa çözüm de olmayacak. Bir Avrupa ülkesinde başka bir ülkenin askerleri bulundurulamaz. Garantörlükten bahsedersek, modern bir devlette garantörlere gerek olmadığını düşünüyorum. Kıbrıs Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği üyesidir… Bu devletin işler halde olmasını ancak Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği garanti edebilir. Bu nedenle başta da dediğim gibi modern bir ülkede garanti gerekmez. Ancak şunu da vurgulamak istiyorum; garantiler konuşulduğunda Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların hassasiyetlerini göz ardı etmedik ve de etmeyeceğiz. Garantileri konuşmak için daha erken… Kıbrıslı Rumlar, Türklerden; Kıbrıslı Türkler ise Rumlardan endişelidir. Bunu çözme yolları aramalıyız. Her iki toplumun da güven içinde olmasını sağlamalıyız."

"Ülkenin zenginlikleri tüm vatandaşlara ait"

Doğalgaz konusuna da değinen Anastasiadis, ülkenin zenginliklerinin, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk tüm vatandaşlara ait olduğunu belirtti. "Çözüme kadar bu zenginliklerin yönetimi yasal olan cumhuriyette olacak. Çözümden sonra bu zenginlikler federal hükümet tarafından idare edilecek" diyen Anastasiadis, ülkenin zenginliklerinin dağılımını konuşmak için henüz erken olduğunu anlattı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.