İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Yasa 'klasik'e tosladı

Yasa 'klasik'e tosladı

Cumhuriyet Meclisi'nde milletvekillerince onaylanan Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Değişiklik Yasa Tasarısı, klasik araba tutkunlarına tosladı.

Yayın Tarihi: 24/06/15 09:45
okuma süresi: 6 dak.
Yasa 'klasik'e tosladı
A- A A+

Ülkemizde faaliyet gösteren Kuzey Kıbrıs Klasik ve Spor Otomobil Kulübü ile Kıbrıs Türk Otomobil Derneği, "popülist" olarak nitelediği bazı değişiklikler nedeniyle yasaya itiraz ederek, konuyu son onay mercii olan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşmeye hazırlanıyor.

Kuzey Kıbrıs Klasik ve Spor Otomobil Kulübü Asbaşkanı Akın Demirağ, öncelikle yasada yapılan değişiklikle bir aracın klasik olarak nitelendirilmesinde bu alanda faaliyet yürüten ve en az 3 yıllık bir geçmişe sahip dernek ve kuluplerin yetkili olmasına itiraz ederek, durumu popülist bir yaklaşım olarak nitelendirdi.

Demirağ, ilgili tüzükte 25 yaşını doldurmuşve klasik olarak nitelendirilen araçlara ithal izni verilmesine rağmen yasanın 1983'ten sonra imal edilen araçlara seyrüsefer harcı indirimi sağlamamasının ise 25 yaşını dolduran klasik araçlar açısından anomali yaratacağını kaydetti.

Kıbrıs Türk Otomobil Derneği Başkanı Olgun Bıçak da, 3 yıl faaliyet yürüten bir dernek veya kulübün kalsik arabaların değerlendirilmesinde yetkili kılınmasına itiraz ederek, mücadeyi kulüb ile ortak yürüteceklerini kaydetti.

Kıbrıs Postası - Meryem EKİNCİ

Cumhuriyet Meclisi'nde önceki gün onaylanan Motorlu Araçlar ve Yol Trafik (Değişiklik) Yasa'sıyla, seyrüsefer ruhsat harçlarına ilişkin düzenleme yapılırken, bir aracın klasik olarak nitelendirilmesinde, bu alanda faaliyet yürüten an az 3 yıl önce kurulmuş derneklerin ve kulüplerin yetkili kılınması, Kuzey Kıbrıs Klasik ve Spor Otomobil Kulübü ile Kıbrıs Türk Otomobil Derneği tarafından tepkiyle karşılandı.

Kulüb ve Dernek, şimdi 15 günlük itiraz sürecini değerlendirerek girişim yapmaya hazırlanıyor. İtirazların bir diğer odağında ise, yasa ile Motorlu Taşıt Araçları Yaş Sınırlandırılması Tüzüğü arasındaki fark var.

Demirağ: "Anomali taşıyor"

Kuzey Kıbrıs Klasik ve Spor Otomobil Kulübü Asbaşkanı Akın Demirağ, öncelikle, yasanın son halinin kendilerinin bilgisine getirlmeden onaylandığını ifade ederek, öncesinde Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı'yla görüşmeler yaptıklarını ve önerilerini sunduklarını ancak bu önerilerin yasa ile karşılanmadığını ifade etti.

Motorlu Taşıt Araçları Yaş Sınırlandırılması Tüzüğü'nce 25 yaşını doldurmuş ve kulüp ve dernek tarafından klasik olarak nitelendirilen araçlara ithal izni verildiğini anımsatan Demirağ, yasayla klasik arabalara uygulanan seyrüsefer ruhsat indiriminden ise 31.12 1983'den önce imal edilen ve klasik olarak nitelendirilen araçların yararlanabilecek olmasının bu bağlamda bir anomali oluşturacağının da altını çizdi.

"1983 deniyor ama hala hazırda 25 yaş var. Tüzük ile anomali taşıyor. Tüzüğün de değişmesi gerekiyor. Aslında bununla ilgili yasa yapılması lazım. Biz klasik diyeceğiz ama indirim alamayacak" diyen Demirağ, mevcut durumun uyumsuzluk yaratacağını ifade etti.

"Güzelyurtlu bir bakan verin diyor"

Demirağ, yasada en az 3 yıl faaliyet gösteren bir kulüp ve derneğe klasik nitelendirilmesinde bulunma hakkı tanınmasını ise popülist bir uygulama olarak nitelendirdi.

Bu konuda Güzelyurtlu bir bakanın ön ayak olduğunu iddia eden Demirağ, şöyle konuştu:

"23 yıldır biz bu işi yapıyoruz. Yeni kurulan Güzelyurtlu bir dernek var ve Güzelyurtlu bir Bakan göreve geçip verin diyor. Tamamen popülist bir uygulamayla kulüp izni verildi. Ona da karşıyız."

"İtiraz edeceğiz"

Demirağ, yasaya 15 günlük bir itiraz süresi olduğunu ve yasanın Cumhurbaşkanı'nın onayına gitmesinden önce girişimde bulunacaklarını, bu konuda Kıbrıs Türk Klasik Otomobil Derneği ile aynı fikirde olduklarını açıkladı.

Demirağ, "15 gün bir itiraz süresi var. İtiraz edeceğiz. Cumburbaşkanıyla görüşeceğiz. Bakan, müsteşar ile temasa geçeceğiz. Onlarla konuşarak bunu çözmemiz lazım" şeklinde konuştu.

Bıçak: "Olay kötüye yönlendirilecek"

Kıbrıs Türk Otomobil Derneği Başkanı Olgun Bıçak da, araçlara klasik nitelendirilmesi yapılmasının belli bir tecrübe gerektirdiğinin altını çizerek, yasa çalışmasının başında 10 yıllık faaliyet şartı aranmasına rağmen Meclis'te onaylanan yasada bu sürenin 3 yıla düşürülmesine itiraz ettiklerini kaydetti.

"Bizim amacımız klasik arbaları korumak ve ülkeye klasik araba gelmesini sağlamak. İzinlendirmede de çok başlılık çıkacak. Olay kötüye yönlendirilecek" diyen Bıçak, özellikle en az 3 yıldır faaliyet gösteren kulüp ve derneklere de klasik nitelendirilmesinde bulunma hakkı tanınmasına itiraz edeceklerini vurguladı.

Bıçak, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile yasa çalışması sırasında yaptıkları görüşmelerde, bazı markalardaki 25 yaşındaki araçların da kalsik tanımına alınması yönünde talepleri olmasına rağmen yasanın bunu karşılamadığını da ifade etti.

Yasadaki itiraz noktası

Kulüb ve Derneğin itirazının odağında, yasada klasik araçlar için yapılan, "Seyrüsefer ruhsatı, KKTC'de kayıtlı olup olmadığına bakılmaksızın 31.12.1983 tarihine kadar imal edilen ve kuruluş tarihinden itibaren KKTC'de en az 3 yıl faaliyet gösteren ve her yıl içerisinde en az 3 kez sosyal faaliyet gerçekleştiren bir klasik araç kulüp veya derneği tarafından klasik araç olarak nitelendirilen ve Eski Eserler ve Müzeler Dairesi tarafından da onaylanan motorlu araçlara yüzde 65 oranında indirilmiş uygulanır" şeklindeki madde yer alıyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.