İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Arpa kavgasına destek yok

Arpa kavgasına destek yok

Çiftçiler Birliği'nin Başkent Lefkoşa sokaklarını üç gündür felç eden eyleminde ön planda yer alan arpa fiyatı kavgasının perde gerisinde, yüzde 5'lik bir kesimin sağlayacağı kazancın olduğu iddiaları ortaya çıktı.

Yayın Tarihi: 02/07/15 07:58
okuma süresi: 6 dak.
Arpa kavgasına destek yok
A- A A+

Bu iddiayı ortaya atan Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, çiftçilerin yüzde 70'inin aynı zamanda hayvancı olduğunun altını çizerek, hayvancıyı zor duruma sokacak şekilde arpa fiyatlarının yükseltilmesinde ısrarcı olunmasının, çiftçiler içerisinde sadece yüzde 5'i oluşturan bir kesimin çıkarına olduğunu savundu.

Naimoğulları yüzde 5'lik kesim konusunda ise "Yüzde 5'lik kesim 10 bin dönüm arazi eken ve bunun yanında ikinci iş olarak bu işi yapan ve ciddi boyutlarda hayvancının arazi icra etmesine engel olan kesimdir. Yüzde 5'lik kesim TÜK'e arpayı verecek olan kesimdir" diyerek, sert açıklamalarda bulundu.

Kıbrıs Postası - Meryem EKİNCİ

Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, Çiftçiler Birliği'nin önceki günden itibaren devam eden eyleminde, arpa fiyatları üzerinde durulmasına veryansın etti.

Eylemin arpa fiyatlarının yükseltimesi üzerinden yürütülmesine karşı çıkan ve bu durumun Doğrudan Gelir Desteği ödemelerinin yapılması ve 2015 için iyileştirmelere gidilmesi ile mazot desteği ödemeleri konusundaki haklı talepleri gölgede bıraktığını vurgulayan Hayvancılar Birliği Başkanı Naimoğulları, ülkede çiftçlikle uğraşan kesimin yüzde 70'inin aynı zamanda hayvancı olduğunun da altını çizdi.

Arpa için destek yok

Arpa fiyatlarındaki yükselişin hayvancıyı zor durumda bırakacağını, bunun yansımalarının ise et ve süt ürünlerinde hissedileceğini kaydeden Naimoğulları, . şöyle konuştu:

"Çiftçinin haklı olduğu nokta, neden Tarım Bakanlığı 1 ay önceden kapıları açmadı? 2014 yılı Doğrudan Gelir Desteği ödenmedi? Çiftçi eylemde ön plana arpayı koyuyor. Bunu ön plana koymak doğru değil. Doğrudan Gelir Desteği ve, vergisiz akarayakıt , 2015 yılının Doğrudan Gelir Desteği iyileştirilmesi tamam. Bizim desteğimiz sonuna kadar vardır. Doğrudan Gelir Desteği ödenmediği için vardır ama bu gerçekler ortadayken arpanın fiyatını artırmak için yoktur."

"Sadece yüzde 5'e fayda sağlayacaktır"

Naimoğulları, çiftçilerin büyük bir çoğunluğunun aynı zamanda hayvancı olması nedeniyle arpa fiyaltarının yükseltimesinin kimin yararına olacağının sorulması üzerine ise şöyle konuştu:

"Şu anda ülke gerçekleri ortadayken sadece arpa fiyatları üzerinde ısrar edilmesi doğru değildir. Bugün sadece arpanın pahalı edilemesiyle ülkede çiftçilik yapan insanların sadece yğüzde 5'i fayda sağlayacaktır. Güney'de arpanın fiyatı 52 kuruş. Hala daha da düşme eğilimindedir. Neden Güney'deki ne 50 kuruşa alsın da Kuzey'deki 65 kuruşa alsın? Biz 2 yıldır yanlış politikalarla 65 kuruşa alıyoruz bu da maliyeti atırıyor. TÜK 21 milyon zarara uğratıldı."

"10 bin dönüm arazi eken kesimdir"

Yüzde 5'lik kesim 8 bin dönüm 10 bin dönüm arazi eken ve bunun yanında ikinci iş olarak bu işi yapan ve ciddi boyutlarda hayvancının arazi icra etmesine engel olan kesimdir. Yüzde 5'lik kesim TÜK'e arpayı verecek olan kesimdir. Hem tarım hem hayvancılık yapan kesim ise bu kesimin içinde yüzde 70'lerdedir. Bunların hiçbiri arpasını TÜK'e satmayacak, hayvanlarına yedirecek. Yüzde 5'lik kesim 40 bin ton arpayı verecen yüzde yüzde 5'lik kesim artırılsın diye sıkıntı yapmaktadır."

Eylemler yeni hükümete kadar devam

Öte yandan arpa fiyatlarının geç açıklanmasını ve beklenenin altında bir fiyatlandırma yapılmasını protesto eden Çiftçiler Birliği ise, Doğrudan Gelir Desteği ödemeleriyle mazot desteğinin yeniden gözden geçirilmesi taleplerini ve bu çerçevede eylemlerini sürdürüyor.

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği,dün gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısından taleplerine yanıt alamadığı gerekçesiyle araçlı eylemi yeni hükümet oluşumuna kadar devam ettireceğini açıkladı.

Araçlar yollarda kalacak

Eylem çerçevesinde Başbakanlık önü ve bölgedeki yollara park edilen araçlar yerinden çekilmeyecek ve trafik engellenmeye devam edilecek.

Kelle: "Toplam tutar 3.5-4 milyon TL"

TAK'ın haberine göre Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, hükümetin tahıl fiyatlarını yeniden değerlendirmesi taleplerine cevap gelmediğini belirterek, "Çiftçiler olarak çıktığımız yoldan geri dönmeyeceğiz" dedi.

Kelle, taleplerine yeni hükümet döneminde de cevap gelmezse alternatif eylemlere de başvuracaklarını söyledi.

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu olarak Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu ile bir görüşme yaptıklarını belirten Kelle, "Farklı alternatifler de sunduk. İstediğimiz miktarın toplam tutarı 3.5-4 milyon TL. Hükümet edenler bunu çiftçiye çok görüp ithal arpayı tercih ettiler" diye konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.