İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Şafaklı: "Soyer kısmen haklı!.."

Şafaklı: "Soyer kısmen haklı!.."

Ekonomist Okan Veli Şafaklı, CTP Milletvekili Soyer'in geçtiğimiz gün yaptığı "Yunanistan'dan beteriz" açıklamasına ilişkin "rakamlar Sayın Soyer'in endişelerini doğruluyor ama bir farkla: Kamu borcu Yunanistan'dan daha düşük" dedi.

Yayın Tarihi: 02/07/15 07:59
okuma süresi: 5 dak.
Şafaklı: "Soyer kısmen haklı!.."
A- A A+

Şafaklı, "müktesebatın askıda olduğu KKTC, AB üyeleri arasında krizle boğuşan ve iflas durumunda olan sadece Yunanistan'dan daha düşük Kamu Borç Stoku/GSYH Oranına sahiptir. Bu oran Yunanistan'da % 175 iken KKTC'de % 149,9 olarak rapor edilmiştir. AB içerisinde en kötü oran % 129,7 ile Portekiz'dir. KKTC'nin Kamu Borç Stoku/GSYH Oranı yıllardır kriz ile mücadele edip Troyka'nın tedbirlerini uygulama zorunda olan Güney Kıbrıs'tan dahi daha yüksektir. Güney Kıbrıs'ta bu oran % 102,2'dir" şeklindeki TC Yardım Heyeti verilerini aktardı.

Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

Ekonomist Okan Veli Şafaklı, CTP Milletvekili Soyer'in geçtiğimiz gün ifade ettiği "Yunanistan'dan beter durumdayız" açıklamasına ilişkin "rakamlar Sayın Soyer'in endişelerini doğruluyor ama bir farkla: Yunanistan'dan iyi durumdayız" dedi.

Geçtiğimiz günlerde eski başbakanlardan CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer'in şu başlıklı yazısını Kıbrıs Postası gazetesinde gördünüz: "Soyer: 'Kamunun borcu çok büyük; Yunanistan'dan beter durumdayız!".

Bu haberde CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, kamunun içte ve dışta çok büyük borcu olduğunu vurgulayarak, "Borçlarımızın toplamı Gayr-i Safi Milli Hasılamızın yüzde 150'sini aşmış durumdadır. Yunanistan'dan beter durumdayız" dedi. Sayın Soyer'in ifade ettiklerini ben de iktisatçı olarak birçok kez geçmişte vurguladım. Bunu fırsat bilerek veri bazında tekrar gündeme getirmeyi faydalı görüyorum. Yani, teknik olarak Yunanistan kadar kötü mali yapıya sahip olan bir ülkede Sayın Soyer ve benzeri vizyondaki kişiler hariç siyasetçilerin dahi bu gerçekten habersiz gibi davranması fevkalade manidardır…"

KKTC'de kamu borç stoku

Şafaklı, "müktesebatın askıda olduğu KKTC, AB üyeleri arasında kriz ile boğuşan ve iflas durumunda olan sadece Yunanistan'dan daha düşük Kamu Borç Stoku/GSYH Oranına sahiptir. Bu oran Yunanistan'da % 175 iken KKTC'de % 149,9 olarak rapor edilmiştir. AB içerisinde en kötü oran % 129,7 ile Portekiz'dir. KKTC'nin Kamu Borç Stoku/GSYH Oranı yıllardır kriz ile mücadele edip Troyka'nın tedbirlerini uygulama zorunda olan Güney Kıbrıs'tan dahi daha yüksektir. Güney Kıbrıs'ta bu oran % 102,2'dir" şeklindeki TC Yardım Heyeti verilerini aktardı.

Şafaklı şöyle konuştu; "Ülkemizde kamu borç stoku ile ilgili en güncel veri T.C Yardım Heyeti tarafından yayınlanan 2013 Ekonomi Durum raporunda yer almaktadır. Bu raporda kamu borç stoku şu ifadelerle anlatılmaktadır. "KKTC Maliye Bakanlığı Hazine ve Muhasebe Dairesi'nden alınan verilere göre KKTC'nin 2013 yılsonu itibarıyla toplam kamu borç stoku 3 milyar 788 milyon ve 3 milyar 713 milyon ABD doları toplamına ulaşmıştır.

Böylece 2013 yılsonu itibarıyla toplam kamu borç stoku bir önceki yıla kıyasla % 21 oranında ve 2 milyar 34 milyon ¨ artarak 11 milyar 727,4 milyon ¨'ye yükselmiştir. 2012 yılı itibarıyla güçlü artış eğilimi gerileme gösteren kamu borcunun milli gelire oranı, 2013 yılında tekrar artış göstererek 2012 değeri olan % 138,1'den % 153,9'a yükselmiştir."

Kaynak: Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Yardım Heyeti Başkanlığı KKTC 2013

EKONOMi DURUM RAPORU, sf. 61; http://www.yhb.gov.tr/files/2013_Ekonomi_Durum_Raporu.pdf

Peki Yünanistan ve Güney Kıbrıs'ta durum nedir?

"Eurostat verilerine göre Yünanistan'ın da dahil olduğu Avrupa Birliği'nde 2013 Yılı Kamu Borç Stoku/GSYH oranları şekilde verilmektedir.

Kaynak: http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=teina225&plugin=1

"Rakamlar Soyer'i doğruluyor"

"Müktesebatın askıda olduğu bir ülke olarak KKTC, AB üyeleri arasında kriz ile boğuşan ve iflas durumunda olan sadece Yunanistan'dan daha düşük Kamu Borç Stoku/GSYH Oranına sahiptir. Bu oran Yunanistan'da % 175 iken KKTC'de % 149,9 olarak rapor edilmiştir. AB içerisinde en kötü orana sahip olan üçüncü ülke % 129,7 ile Portekiz'dir. AB içerisinde en iyi orana sahip ülke ise % 10,1 ile Estonya'dır. KKTC'nin Kamu Borç Stoku/GSYH Oranı yıllardır kriz ile mücadele edip Troyka'nın tedbirlerini uygulama zorunda olan Güney Kıbrıs'tan dahi daha yüksektir. Şekilden görüldüğü gibi Güney Kıbrıs'ta bu oran % 102,2'dir. Bu rakamlar ise Sayın Soyer'i endişesini bir nevi doğrulamaktadır."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.