İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Akpınar: "Karpaz ayrı bir cumhuriyet mi?"

Akpınar: "Karpaz ayrı bir cumhuriyet mi?"

Karpaz'dan Girne'ye gelen Serhat Akpınar'a ait teknenin kaptanından, yurtdışından geliyormuş gibi Gümrük Deklarasyonu imzalaması istendi; Akpınar 'Karpaz ayrı bir cumhuriyet mi" sözleriyle yaşananlara isyan etti.

Yayın Tarihi: 02/07/15 18:42
okuma süresi: 4 dak.
Akpınar: "Karpaz ayrı bir cumhuriyet mi?"
A- A A+

Kıbrıs Postası - Filiz Seyis

Sabah saatlerinde Karpaz Marina'da yola çıkarak, ülke sınırlarından çıkmadan sahil boyu sefer yaparak Girne Delta Marina'ya varan 'Atlantis' adlı tekne 'Gümrük Deklarasyonu' engeliyle karşılaştı.

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar'ın da bulunduğu yatta bir kaptan ve iki Denizcilik Yüksekokulu öğrencisi de vardı.

Akpınar'ın karaya ayak basması engellendi!

Gümrük görevlileri tarafından Akpınar'ın karaya ayak basmasının engellenmesiyle başlayan problem, Liman Dairesi Müdürü Kutlu Bayramoğlu'nun müdahale etmesiyle çözüldü. Atlantis'e gelen Bayramoğlu, Akpınar'dan özür dileyerek benzeri bir olayın bir daha yaşanmayacağının garantisini verdi.

"Türkiye'den değil Karpaz'dan geldim"

Yaşanan olayı ayrıntıları ile anlatan Akpınar, gururunun incindiğini vurguladı. Akpınar şöyle konuştu:

"Girne Delta Marina'ya vardığımızda baktım ki Liman Müdürlüğü'nden, Gümrük'ten ve Delta Marina'dan üç görevli var. Ellerinde evraklar vardı ve kaptanın tekneden inmesine izin vermiyorlar.

Ben de olayı anlamak için yaklaştım ama bana da karaya ayak basamayacağımı söylediler. Nedenini sordum, Deklarasyon formunu doldurmam gerektiğini söylediler. Türkiye'den değil Karpaz'dan geldiğimi belirttim."

Uygulama vardı, uygulanmıyordu…

"Kendi ülkemizdeyiz, Karpaz ayrı bir cumhuriyet mi? 'Daha önce böyle bir uygulama yoktu' dedik, 'Vardı ama uygulamıyorduk' yanıtını aldık.

Eğer uygulamada bir değişiklik de yapıldıysa bize bunu bildirmeleri gerekirdi ki bize ne resmi ne de gayri resmi herhangi bir bilgi verilmedi. Teknemiz hem Delta Marina'ya hem Karpaz Marina'ya kayıtlıdır. İki limana da ayrı ayrı para veriyoruz.

Deklarasyon formu, bir teknenin veya geminin bir ülkeden başka bir ülkeye giriş çıkış yaparken doldurduğu formdur. Biz Karpaz'dan buraya geliyoruz, bu formda doldurmamız istenen tüm bilgiler zaten yetkililerde kayıtlı vardır. Hâlihazırda ilgili iki limana da kayıtlıyız."

Bayramoğlu: "Bir daha yaşanmasına izin vermem"

Olayı duyar duymaz Delta Marina'ya gelerek Akpınar ile görüşen ve sorunu ortadan kaldıran Liman Dairesi Müdürü Kutlu Bayramoğlu ise benzeri bir olayın bir daha yaşanmayacağının garantisini verdi.

Bayramoğlu Akpınar'a "Size ve teknenize bu şekilde davranılması büyük ayıp… Ancak herhangi bir kasıt olduğunu düşünmüyorum. Yanlış anlaşılma, davranış yanlışlığı veya bilgi eksikliği var derim anlayış gösteririm ama aynı şeyin bir daha yaşanmasına izin vermem" dedi.

Yaşanan olay karşında duyduğu üzüntüyü yineleyen Akpınar da "Hem üzüldüm hem gururum incindi" dedi ve Bayramoğlu'na gösterdiği ilgiden ötürü teşekkür etti.

Yasaya göre bildirge girişte değil çıkışta verilir

Öte yandan, Sahil boyu sefer yapan gemi ve teknelerin hareket izinlerini de düzenleyen 37/83 Sayılı Gümrük ve İstihsal Yasası'na göre, kaptan bir limana girerken değil çıkarken Müdürün öngöreceği şekil ve yöntemde istenilen ayrıntıları içeren bir bildirge verir.

Yasa'nın 51'inci maddesinin 1'inci bendi şöyle:

"Bu maddenin kurallarına ve Müdürün vereceği izne bağlı kalınarak sahil boyu sefer yapan gemi kaptanı herhangi bir limandan ayrılmazdan önce görevli memura Müdürün öngöreceği şekil ve yöntemde istenilen ayrıntıları içeren bir bildirge verir. Anılan bildirgenin görevli memur tarafından imza edilmesi geminin hareket etme izni ve aynı zamanda bildirgede gösterilen malların geçişinin onayı olarak kabul edilir."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.