İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Yakın Doğu Üniversitesi Camii inşaatı devam ediyor

Yakın Doğu Üniversitesi Camii inşaatı devam ediyor

Yakın Doğu Üniversitesi kampüs alanı içerisinde inşaası devam eden ülkemizin ve bölgenin en büyük camiilerinden biri olacak Yakın Doğu Camii çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. 2017 yılında tamamlanması hedeflenen Yakın Doğu Üniversitesi Camii her geçen gün daha görünür bir hale dönüşüyor.

Yayın Tarihi: 06/07/15 17:00
okuma süresi: 4 dak.
Yakın Doğu Üniversitesi Camii inşaatı devam ediyor
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi,Lefkoşa (Near East Universty,Nicosia) Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada,2013 yılı sonlarında temeli atılan ve inşaat süresi 54 ay olarak ön görülen Yakın Doğu Üniversitesi Camii, çalışmalar bu hızla devam ettiği takdirde planlanandan daha erken bir tarihte hizmete girecek. Yakın Doğu Üniversitesi mimar ve mühendisleri tarafından tasarlanıp projelendirilen 30 dekarlık bir alan üzerine inşa edilecek cami, 3946 metre-kare kapalı alanına, 2352 metrekare avlu alanına sahip. Camide aynı anda 10.000 kişi ibadet edebilecek. Ülkemizin en görkemli dini yapılarından biri olması öngörülen Yakın Doğu Üniversitesi Camii, üçer şerefeli 81 metre yüksekliğinde dört minare ve 63 metre yüksekliğinde ikişer şerefeli iki minare olmak üzere, toplam altı minare, 27 metre çap ve 39 metre yükseklikle ana kubbe ve ana kubbeyi çevreleyen 24 adet kubbeden oluşuyor. Avlu ortasındaki şadırvanı 26 adet kubbe çevreliyor. Ayrıca caminin bütün boyutları Arapçadaki vav harfine benzerliği, islam dinindeki anlamlı yeri ve matematikte çok özel bir sayı oluşu nedeni ile dokuz ve dokuzun katları olarak ölçülendirildi.

Osmanlı mimarisinden esinlenmiş, Yakın Doğu felsefesi ile bütünleşmiş bir şekilde tasarımlanan ve Yakın Doğu Üniversitesi kampüsüne hakim bir noktada konumlandırılarak inşa edilmekte olan Yakın Doğu Üniversitesi Camii görselliği ile de önemli bir fark yaratacak. Mimarisi ve görsel çarpıcılığı ile çok uzak mesafelerden bile dikkatleri üzerine çekecek olan Yakın Doğu Üniversitesi Camii, ülkemizin beyaz taşıyla örülmüş dış yüzeyleri ve Kıbrıs Türk-Türk-İslam tarihini yansıtan vitray desenlerle bezenmiş cam yüzeyleri ve Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi hoca ve öğrencileri tarafından kültürümüzü simgeleyen motiflerin resmedildiği kubbe iç yüzeyleriyle de Kıbrıs Türk toplumsal değer ve beğenilerini yansıtacak.

Konu hakkında bir açıklamada bulunan Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Menteş Haskasap, Yakın Doğu Üniversitesi Camii'nin Kıbrıs Türk toplumunun hem estetik beğenilerini hem de tarihsel, kültürel ve dini değerlerini yansıtan simge yapılarından biri olacağını ifade etti. Üniversitelerin bilim üretilmesi, toplumun bilgilendirilmesi ve toplumsal farkındalıkların sağlanmasının yanısıra toplumsal değerlerin hayata geçirilmesi anlamında da öncü kuruluşlar olması gerektiğini belirten Menteş Haskasap, "Yakın Doğu Üniversitesi ailesi olarak ülkemize, bölgemize ve dünyaya anıtsal yapılar bırakma yolunda azimli çalışmalarımıza devam ediyoruz. Tarihimizden, kültürümüzden ve geleneklerimizden aldığımız inanç ve güçle geleceğimizi tasarlarken öz değerlerimiz unutmadığımızı gösteren bu görkemli eserleri birer kültür mirası ve inanç abidesi olarak geleceğimizin güvencesi olan gençlerimiz başta olmak üzere toplumumuzun her kesimine armağan etmekten de büyük kıvanç duyuyoruz. Yakın Doğu Üniversitesi Camii'nin minareleri, Yakın Doğu Üniversitesi ailesinin ülkemize, bölgemize ve dünyaya kattığı nice kalıcı bilim ve kültür eseriyle birlikte inançla nurlanmış bir simge yapı olarak gökyüzüne yükselirken bizler de her alanda olduğu gibi değerler alanında da toplumumuza ve dünyaya böylesine önemli bir eseri kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.