İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

AP'de ilk kez "Kıbrıs'ın işgal bölgeleri" ifadesi geçti

AP'de ilk kez "Kıbrıs'ın işgal bölgeleri" ifadesi geçti

Avrupa Parlamentosundaki altı Kıbrıslı Rum Parlamenter, Kıbrıs Haber Ajansı'na (KHA) açıklamada bulunarak, seçilmesinden bir yıl sonra Avrupa Parlamentosu'nun 12 ayılık çalışmalarını değerlendirdiler.

Yayın Tarihi: 07/07/15 13:48
okuma süresi: 5 dak.
AP'de ilk kez "Kıbrıs'ın işgal bölgeleri" ifadesi geçti
A- A A+
DİSİ partisinden Bayan Eleni Theocharous, (Avrupa Halk Partisi), AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in 315 milyar avroluk yatırım planının büyüme için iyi bir umut; ancak doğru bir şekilde uygulanmasının önemli olduğunu söyledi.

Bayan Theocharous, Avrupa Parlamentosu'nun Kıbrıs ile ilgili onayladığı iki kararına değinerek, birinin Türkiye'nin Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Münhasır Ekonomik Bölgesindeki ihlalini kınayan karar olduğunu belirtti. Theocharous, Kıbrıs hükümetini eleştirerek, hükümetin söz konusu kararı iyi değerlendiremediğini, bunun yerine Kıbrıs sorunundaki müzakere masasına döndüğünü söyledi.

İkincininse, Türk işgali altındaki bölgelerde bulunan Aşşa köyünün kayıp kişileri ile ilgili söz konusu kararının olduğuna işaret eden Bayan Theocharous, kararın hem siyasi hem de özellikle ahlaki boyutu olduğunu vurguladı.

Parlamenter, Avrupa Parlamentosu'nun 12 aylık çalışmalarında en olumsuz şeyin ise, yeni AB Kurulu'nu oluşturan yeni Komiserlerin onaylanmasıyla ilgili "inanılmaz" yöntemi olduğunu belirtti.

DİSİ partisinden Lefteris Christoforou, (Avrupa Halk Partisi), Avrupa Parlamentosu'nun Bütçe Komitesi'nin AB'nin 2015 bütçesinin onaylanması ve 2016 bütçesiyle ilgili yoğun çalışmalarda bulunduğunu ifade ederek, yeni istihdam olanakları yaratabilecek ve Avrupa'yı daha rekabetçi kılacak "yenilikçi Juncker Planı'nı" memnuniyetle karşıladı. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Enerji, Eğitim, Sağlık, Turizm ve Altyapı sektörleri dâhil, Kıbrıs'ın plandan faydalanabileceğini vurguladı.

Avrupa Konseyi İnsancıl Konular Komiseri görevine atanan Christos Stylianides'in AP'daki sandalyesini Kasım 2014 tarihinde üstlenen Parlamenter Christoforou, Avrupa Parlamentosu'nun Kıbrıs ile ilgili kararlarının hem Kıbrıs hem de Avrupa Birliği için önemli olduğunu söyledi.

Parlamenter, AP'nin Kıbrıs ile ilgili kararlarının Türkiye'nin Kıbrıs Cumhuriyeti'nin MEB'inin ihlalini ve Ankara'nın kayıp kişilerle ilgili davranışını kınadığını ifade ederek, Avrupa Parlamentosunun Ermeni Soykırımının tanınmasıyla ilgili kararına da özel atıfta bulundu.

AKEL'den parlamenter Takis Hadjigeorgiou, (Birleşik Avrupa Solu Konfederal Grubu/Kuzey Yeşil Sol (GUE/NGL), Avrupa Parlamentosu'nun geçen dönemde dış ilişkiler ve göç ile ilgili konularda alternatif çözümler bulunmasında "aciz" kaldığını söyledi.

Hadjigeorgiou, Parlamentonun Kıbrıs ile ilgili kararlarına da değinerek bunların olumlu çalışmalar olduğunu belirtti.

Neoclis Sylikiotis (AKEL- Birleşik Avrupa Solu'nun Konfederal Grubu/Kuzey Yeşil Sol (GUE/NGL), Avrupa Stratejik Yatırımlar için Fon'un (EFSI) gelişmeye olumlu katkıda bulunmayacağı görüşünü ifade ederek oldukça büyük işletmelere daha fazla kar getireceğini vurguladı.

Parlamenter, Türkiye'nin İlerleme Raporuna da değindi ve Avrupa Parlamentosu'nun söz konusu raporda Kıbrıs'ın yeniden birleşmesini desteklediğini, Türkiye'ye adadan askerlerini çekmesi ve BM Güvenlik Konseyi'nin Mağusa ile ilgili 550 sayılı kararını uygulaması çağrısında bulunduğunu anımsattı.

Costas Mavrides (DİKO - Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı) Juncker kalkınma paketinin Avrupa Parlamentosu'nun en büyük başarılardan biri olduğunu söyledi.

Parlamenter, Kıbrıs ile ilgili onaylanan kararları da başarı olarak niteleyerek kararlarda Türkiye'nin Kıbrıs'ın MEB'indeki ihlallerinin kınandığını ve kararlardan birinin ise Aşşa köyündeki kayıp kişilerle ilgili olduğunu hatırlayarak "ilk defa Kıbrıs'ın işgal bölgeleri ifadesinin geçtiğini" söyledi.

Demetris Papadakis (EDEK - Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı), Avrupa Stratejik Yatırımlar için Fon (EFSI) ile ilgili Kıbrıs Haber Ajansı'na, söz konusu fon ile sıkı kemer sıkma politikasının sona erdiği sinyalinin verildiğini ve fonun kalkınmayı teşvik eden ve özellikle Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri destekleyen bir girişim olduğunu vurguladı.

Papadakis yurttaşların yararına olmayan önlemlerin başarısızlık; ancak bazı önlemlerin AB sürekliliği için gerekli olduğunu kaydetti.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.