İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Çavuşoğlu: "Kıbrıs'ta çözüm fırsatı kaçmasın"

Çavuşoğlu: "Kıbrıs'ta çözüm fırsatı kaçmasın"

"Türk tarafı çözüme hazır" diyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Lefkoşa'yı ikiye bölen duvarla ilgili olarak, "Ada'da çözüm olmalı, böyle bir duvar utanç vericidir" dedi

Yayın Tarihi: 28/07/15 08:29
okuma süresi: 4 dak.
Çavuşoğlu: "Kıbrıs'ta çözüm fırsatı kaçmasın"
A- A A+
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs'ta çözüm için ilk kez bu kadar çok umutlu olduklarını kaydetti ve "Bu fırsat kaçırılmamalı. Umarım son dakikada Rum tarafından bir şey çıkmaz. Türk çözüme hazır" dedi. Lefkoşa'da iki kenti birbirinden ayıran duvara atıf yapan Çavuşoğlu, "Ada'da çözüm olmalı, utanç duvarı yıkılmalı. İki toplum arasında böyle bir duvarın olması utanç verici. Bu duvarlar niye kuruldu, bu şartlara niye gelindi o başka" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın da, "kimyalarının uyuştuğunu" belirten Çavuşoğlu, "Cumhurbaşkanımız (Erdoğan) Akıncı ile yapısı bir birine uygun. Samimi bir pozitif enerji oluştu aralarında. İkisi de samimiyeti seviyor, açık sözlülüğü seviyor. Konularda farklı görüşlerde olsa bile çözülüyor" dedi.

Çavuşoğlu, Akıncı'nın Erdoğan'ı Ercan Havaalanı'nda karşılamamasıyla ilgili olarak ise "Bir ülkenin Cumhurbaşkanı'nın gelmemesini protokol sorunu olarak da görmedik. Sayın Cumhurbaşkanımız da bunu son derece anlayışla karşıladı" dedi.

Fırsatı kaçırmayalım

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile de kişisel dost olduklarını söyledi ve "Anastasiadis, kararlı ve istikrarlı şekilde çözüm istiyor" dedi. Çavuşoğlu, Rum ana muhalefet AKEL Lideri Andros Kiprianu'yu da Ankara'ya davet edeceğini açıkladı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Kıbrıs mesajları şöyle:

"Kıbrıs'ta müzakereler iyi gidiyor. Bu kaçırılmaması gereken son fırsat. Bir dahaki müzakere çözüm için olmayabilir. Bunu tehdit olarak söylemiyoruz. Lütfen hepimiz destek verelim. Bir daha reddedilirse (gelecek plan) başka alternatifler olacaktır. Ama bunu konuşmanın şimdi doğru olduğunu düşünmüyorum. Yapıcı olarak şunu söylüyorum. Yunanistan destek veriyor. Ama daha güçlü şekilde destek vermeli. Rum Kilisesi de güçlü olarak sürece destek vermeli. Kapalı Maraş da açılsın. Ada'ya huzur gelsin, barış gelsin. Kapalı Maraş, müzakerelerin ana unsurlarından biri. Bunu güven artırıcı tedbir olarak görmeyelim."

'Referandum istiyoruz'

"Konferansın (Türkiye, Yunanistan, Kıbrıs Türk ve Rum) başlaması, iki tarafın görüşülen konularda varacağı anlaşmaya ya da yakınlaşmaya bağlı.

Bizim arzumuz 2015 yılının sonunda referandumdu. Mümkünse bu olmalı. Biz buna hazırız. Ama yetişmezse, kesinlikle geç kalınmış olmasına rağmen 2016'yı geçmemeli. Biz, 2004'ten sonra 2007'ye kadar Kıbrıs'ı satmadığımızı anlatmaya çalıştık, her pilatformda. Görevim, 'vatan topkraklarını satmadık, Kıbrıs'ı satmadıkı' anlatmaktı. Garantiler konusunu şu anda konuşmak süreci başka yerlere çekmek anlamına gelir. Masada çok konu var çözülmesi gereken."
Mülkiyet anlaşması

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, Kıbrıs görüşmeleri çerçesinde dün bir kez daha bir araya geldi. İki lider, Mülkiyet sorunun 'takas, iade ve tazminat' modelinde çözülmesi konusunda uzlaşıya vardı. Milliyet'in edindiği bilgilere göre, Akıncı ve Anastasiadis, Kıbrıs sorunun çözümünde önemli bir başlığı içeren Mülkiyet'te ciddi bir ilerleme sağladı. Buna göre çözümden sonra bir Mülkiyet Komisyonu kurulacak. Komisyonda uluslararası uzmanlar da yer alacak. Belirlenecek kriterlere göre, Türkler ve Rumlar mülkiyetleri üzerinde isteklerini belirtecek. Buna göre, bir Türk veya Rum, mülkiyeti için 'tazminat, iade ve takas' isteyebilecek. Görüşmeden sonra açıklama yapan Akıncı, "Çözümün aylar içerisinde olacağı düşüncesinin devam ettiğini" söyledi. Anastasiadis de, "Görüşme samimi ve net geçti" dedi.

Sefa Karahasan - Milliyet
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.