İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Muhtaroğlu: "Güvensizlik algısı yaratılmaya çalışılıyor"

Muhtaroğlu: "Güvensizlik algısı yaratılmaya çalışılıyor"

"İstatistik veri tabanının olmaması" konusuyla ilgili istatistikteki profesyonelleşmeyi sağlamanın önemine vurgu yapan Muhtaroğlu, DPÖ ve İstatistik Dairesi'nin verilerin üretildiği kaynaktan düzenli, hızlı ve doğru şekilde toplaması gerektiğine değindi.

Yayın Tarihi: 30/07/15 15:15
okuma süresi: 5 dak.
Muhtaroğlu: "Güvensizlik algısı yaratılmaya çalışılıyor"
A- A A+
Muhtaroğlu, "hane halkı iş gücü anketi" yapıldığına işaret ederek istihdam ve işsizlik verilerinin belirlenerek kamuoyuyla paylaşıldığının altını çizerek kurumdaki verilerin elektronik ortamla sağlandığını açıkladı. Muhtaroğlu, e-devlet projesiyle verilerin aktarılmasıyla ilgili birçok sıkıntının ortadan kalkacağını vurguladı. Mülkiyet konusuyla ilgili "Annan Planı'nın dışına çıkılacağını düşünmediğini ifade eden Devlet Planlama Örgütü Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu, ADA TV'de Erçin Şahmaran'ın sunduğu Gündeme Bakış programına konuk oldu.

"GÜVENSİZLİK ALGISI YARATILMAYA ÇALIŞILIYOR"

Ödül Muhtaroğlu, 40 yıllık geçmişi olan Devlet Planlama Örgütü'nün (DPÖ) planlama ve istatistik anlamında enflasyon, milli gelir, işsizlik verilerinin sağlanması gibi önemli işlerin yürütüldüğüne dikkat çekerek ülkenin sosyal ve ekonomik yapısıyla ilgili oluşturulan tabloların topluma katkı sağlayacağının altını çizdi. Devlet Planlama Örgütü'nün açıkladığı raporlara yönelik "güvensizlik algısı" yaratılmaya çalışıldığını ifade eden Muhtaroğlu, toplumun küçük bir kısmındaki sitem ve önyargıların, kurumun imajını ve çalışanlarını olumsuz yönde etkilediğini dile getirdi.

"ANKETLER YAPILIYOR"

Muhtaroğlu, gıda, elektrik, su, ulaştırma, eğlence, sağlık, eğitim, turizm, kültür gibi 12 mal gruplarında yükseliş ve düşüşlerin olduğunu belirterek ülkenin döviz ve petrol fiyatlarına "aşırı duyarlı" olduğunu kaydetti. Gıdanın önemli kısmının "eksi" olmasının kuruma özgü bir şey olmadığını ifade eden Muhtaroğlu, enflasyon sepetiyle ilgili anket yapıldığına işaret ederek temel ihtiyaçların ortaya çıkma noktasında ailelerin anketi kabul etmediğini dile getirdi.

"E-DEVLET PROJESİYLE SIKINTILAR HALLOLUR"

"İstatistik veri tabanının olmaması" konusuyla ilgili istatistikteki profesyonelleşmeyi sağlamanın önemine vurgu yapan Muhtaroğlu, DPÖ ve İstatistik Dairesi'nin verilerin üretildiği kaynaktan düzenli, hızlı ve doğru şekilde toplaması gerektiğine değindi. Verilerin analiz edilerek yayınlanacağını ifade eden Muhtaroğlu, ilgili kurum ve kuruluşlardan veri toplanıldığını da sözlerine ekledi. Devlet Planlama Örgütü'nün Lefkoşa Başbakanlık binasında örgütlendiğini belirten Muhtaroğlu, kurumun vatandaşla birebir halkla ilişkileri olmadığının altını çizdi.

Kurumdaki verilerin elektronik ortamla sağlandığını söyleyen Muhtaroğlu, e-devlet projesiyle verilerin aktarılmasıyla ilgili birçok sıkıntının ortadan kalkacağını vurguladı. Muhtaroğlu, kurumun hedeflerinden birinin 2016'ya yönelik yıllık program hazırlamanın olduğunu dile getirerek, çalışmalarla ilgili kamuoyuna açıklama yapılacağını ve geçmişteki sıkıntılardan dolayı oluşan eksikliği gidereceğini de sözlerine ekledi.

"İŞSİZLİK ORANI GERİLEDİ"

Muhtaroğlu, "hane halkı iş gücü anketi" yapıldığına işaret ederek istihdam ve işsizlik verilerinin belirlenerek kamuoyuyla paylaşıldığının altını çizdi. Son 3 yılda genel işsizliğin %3 gerilediğini belirten Muhtaroğlu, diğer ülkelere göre gelişmelerin olduğunu kaydederek 15-24 yaş arasındaki işsizliğin %11 den %8'e gerilediğini açıkladı.

İşsizliğin gerilemesinin nedenini üniversite sektöründeki öğrenci artışına paralel olarak istihdama katkı yapılması ve turizm, bankacılık sektöründeki gelişmeler olduğunu ifade eden Muhtaroğlu, Çalışma Bakanlığı'nın "İstihdama Destek Projesi"yle yerli istihdama yönelik destek sağlandığının altını çizdi. Muhtaroğlu, iki iş yapan insanların veri ödemesinin yerine, işsiz insanların çalışıp vergi ödemesi gerektiğini vurguladı.

"ANNAN PLANI'NIN DIŞINA ÇIKILABİLECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM"

Muhtaroğlu, mülkiyet konusuyla ilgili şunları kaydetti:

"Türk malları dışındaki mallara yatırım yapmanın sıkıntı oluşturacağıyla ilgili kötü senaryolara göre düşünülüp hareket edilmesini doğru bulmuyorum. Annan Planı sürecinde mülkiyet konusunun nasıl gelişeceği belliydi. Annan Planı'nın dışına çıkılabileceğini düşünmüyorum."
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.