İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Ortak vatan için ortak kültür

Ortak vatan için ortak kültür

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından 15 Mayıs'tan itibaren yeniden ivme kazanan Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde oluşturulan komitelerden Kültür Komitesi geçtiğimiz hafta 2'inci toplantısını, 28 Temmuz'da da ilk etkinliğini gerçekleştirdi.

Yayın Tarihi: 02/08/15 09:10
okuma süresi: 8 dak.
Ortak vatan için ortak kültür
A- A A+

Meryem Ekinci - Kıbrıs Postas

İki yakasını ayrıştıran barikatların yavaş yavaş aralanması için 29 yıl beklenen adada şimdi de 41 yıl sonra ortak kültürle beslenen, biçimlenen ortak bir vatan için kollar sıvandı. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın göreve başlamasının hemen ardından yeniden ivme kazanan Kıbrıs müzakerelerinde, toplumların yaşamını ortaklaştırması adına kurulan komitelerden Kültür Komitesi'nin misyonu, federal kültürün yaygınlaşması, içselleşmesi ve bir yaşam biçimi haline gelmesi.

Komitenin Güney kanadı, eğitim sisteminin içine Kıbrıslı Türk şairlerin de entegre olacağı bir dönüşüm için şimdiden kolları sıvadı. Ortak gerçekleştirilen kültür etkinliklerinin yanı sıra komitenin Kuzey kanadı barış kültürünü yaygınlaştırıcı önerileri masaya koymaya hazırlanıyor. Kıbrıslı Rum üyeler hükümetlerinden de tam destek alırken, işin eşitsiz noktası ise Kıbrıslı Türk üyelere bu aşamada sadece Cumhurbaşkanlığı'nın destek olması.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından 15 Mayıs'tan itibaren yeniden ivme kazanan Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde oluşturulan komitelerden Kültür Komitesi geçtiğimiz hafta 2'inci toplantısını, 28 Temmuz'da da ilk etkinliğini gerçekleştirdi.

41 yıllık ayrılığın ardından ortak bir federe devlet için liderler ve müzakereciler yoğun mesai harcarken, Kültür Komitesi de federal kültürün yaygınlaşması, içselleşmesi ve bir yaşam biçimi haline gelmesi misyonuyla hedeflerini ve yol haritasını belirlemeye başladı.

Kültür Komitesi'nin Kıbrıslı Türk üyelerinden, Komite Eşbaşkanı Zehra Şonya, ilk görüşmesini temmuz ayı başında, ikinci görüşmesini de 21 Temmuz'da gerçekleştiren ve 1 ay sürecek bir ara dönemine giren komitenin ana hedefinin, federal bir yönetimi destekleyecek federal bir kültür için çalışmak olduğunu kaydetti.

Şonya bu bağlamda, "Liderler federal cumhuriyetten bahsediyor. Federal yönetimin yerleşebilmesi için federal bir kültüre ihtiyacımız var. Federalizmin ruhunu yaşatacak olan, gerçek hayata entegre olacak kültürel bir yapıdır. Bu kültürel yapıyı oluşturmak ve yaşatmak için çalışmamız gerektiğini düşünüyoruz. Ortak etkinlikler düzenlemek önemli ancak köklü kapsayıcı projeler geliştirmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Esas üzerinde durduğumuz, federalizmin kültürel yapısını oluşturmak ve birleştirici, hoşgörüyü getiren, ortak noktalarımızı güçlendiren projeleri ve etkinlikleri hayata geçirmek " şeklinde konuştu.

Komitenin Kıbrıslı Rum Eşbaşkanı Andurulla Vasiliyu ve Kıbrıslı Rum komite üyeleriyle geçtiğimiz 21 Temmuz'da ikinci kez biraraya geldiklerinin altını çizen ve 28 Temmuz akşamı Othello Kalesi'ndeki "Ay Işığı Altında Bizim Müziğimiz" adlı konseri organize ettiklerini ifade eden Şonya, Kültür Komitesi'nin Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum kanatlarının hedefleri ve önerilerini de yazıya döktüklerini, karşılıklı önerilerin ağustos sonu gerçekleşmesi öngörülen toplantıda değerlendirileceğini kaydetti. Şonya, Komitenin sadece liderlere öneriler sunabileceğinin ve nihai kararları liderlerin alabileceğini de anımsattı.

"Güney'de devlet arkalarında, biz yalnızız"

Kıbrıslı Rum üyelerin hazırladıkları önerileri sunduklarını da ifade eden Şonya, söz konusu önerilerin hızlı bir şekilde hayata geçirilebilecek ortak kültürel etkinlikler olduğunu vurguladı.

Komite'nin Kıbrıslı Rum üyeleri arasında başta Kültür Dairesi Müdürü de olmak üzere hükümet içerisinde aktif bürokratların ağırlıklı olarak yer aldığını ve ortaya koydukları etkinliklerin halihazırda hükümetin yürüttüğü hedefler arasında olduğunu da ifade ederek, Kıbrıslı Türk komite üyelerinin ise bu aşamada sadece Cumhurbaşkanlığı'ndan destek aldığını belirtti.

Bu durumun bir yönüyle dezavantaj yarattığını da ifade eden Şonya, şöyle konuştu:

"Geç kurulmuş bir komite ve 1 aylık bir süreden bahsediyoruz. Komitenin Kıbrıslı Türk üyeleri sivil toplum içerisinde, bireysel veya sivil toplum örgütü olarak barış görüşmelerinde aktif olan insanlardan oluşuyor. Ama Kıbrıslı Rum üyeler arasında Kültür Dairesi Müdürü, koordinatörler, üst düzey bürokratlar ve yöneticiler var. Onlar hükümet olarak çalışıyorlar. Bizde Cumhurbaşkanı yalnız çalışıyor. Bir Dışişleri Bakanlığı'ndan yardım alıyor. Başka bir kurumdan yeteri kadar yardım alamıyor. Kısa süre içerisinde gördüğüm ve kişisel görüşüm, Güney'de kurumsallaşmış bir devlet yapısı olduğudur. Onlar tüm kurumlarıyla çalışıyor, biz yalnız başımıza çalışıyoruz. Onların arkasında tüm kurumlarıyla kocaman bir devlet var. Yeni kurulan hükümet bu konuda düşünerek, çalışma yapmalıdır."

"Kıbrıslı Türk yazarlar müfredata girmek üzere"

"Artık gerçekten eyleme geçilen bir durum var" diyerek, CTP-UBP Koalisyon Hükümeti'nin de bu konuda aktif rol oynaması gerektiğini kaydeden Şonya, Kıbrıslı Rum üyelerin ortaya koydukları önerilerin, Kıbrıs Rum Yönetimi'nin ajandasında olanöneriler olduğunun da altını çizdi.

Komitenin Kıbrıslı Türk üyelerinin ortaya koyduğu iki taraftan da yazarların ve şairlerin eserlerinin okul kitaplarında yer bulması önerisinin, Kıbrıslı Rum üyeler tarafından hayata geçirilmeye başlandığını da vurgulayan Şonya, şöyle konuştu:

"İlk toplantıda bunu sözel olarak ifade ettik. Onlar bize bunun hazırlıklarının başladığını ve Kıbrıslı Türk yazarların metinlerinin de eğitim müfredatına dahil olması için yapılan hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğunu haber verdiler. Bu öneriler onaylanırsa, bizim tarafta Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda hazır mı?."

Hedef barış kültürünü yaymak

Şonya, Kıbrıslı Türk üyelerin ağustos sonunda gerçekleştirilecek görüşmede ortaya koyacakları hedeflerin ve önerilerin sorulması üzerine ise, üyelerin ortak görüşünün barış kültürünü yaymak olduğunu ve bu yönde ortak bir müze oluşturulmasının gündeme gelebileceğini kaydetti.

Şonya, Kıbrıslı Türk üyelerin ortaklaştığı noktaların eğitimde ve gençlerin toplumsal yaşamında karşılıklı iletişimin güçlendirilmesi ve barış kültürünü yaşam alanlarında da yaygınlaştırmak olduğunu ifade etti.

Bu konuda henüz Kıbrıslı Rum üyelere sunulmuş bir yazılı öneri olmadığını da anımsatan Şonya,"Kültür Komitesi olarak sorumluluğun çok önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Şonya, ortak projelerin finansmanı konusunda ise şunları söyledi:

"Müzakerecilerin de olduğu ilk görüşmede Komitenin Kıbrıslı Rum Eşbaşkanı Andurulla Vasiliyu'nun ilk sorduğu soru parayı nereden bulacağız oldu. Kıbrıslı Rum Müzakereci Mavroyannis de espirili bir şekilde Kültür Dairesi Müdürü yanındadır, o çaresine bakacak dedi. Bundan bile onların devlet olarak buna kaynak ayıracaklarını anlıyoruz. Bizim gelecek ay sunacağımız ve içerisinde barış kültürünün yaygınlaştırılmasına dönük büyük ve köklü projelerin de yer alacağı öneriler onaylanırsa, herhalde uluslararası arenadan kaynak bulunacak."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.