İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Hükümet Programı 'Yat Limanları'nda iddialı: 'İnşallah olur..!'

Hükümet Programı 'Yat Limanları'nda iddialı: 'İnşallah olur..!'

Hükümet programı, Girne'de denizde bin 100, karada 150 tekne kapasiteli; Mağusa'da ise denizde 700, karada 100 tekne kapasiteli yat limanlarını üç yıl içinde hayata geçireceğini vadediyor. Konu hakkında uzmanlar ise temkinli…

Yayın Tarihi: 02/08/15 09:18
okuma süresi: 5 dak.
Hükümet Programı 'Yat Limanları'nda iddialı: 'İnşallah olur..!'
A- A A+

Vatan MEHMET - Kıbrıs Postası


Hükümet programı, Girne'de denizde bin 100, karada 150 tekne kapasiteli; Mağusa'da ise denizde 700, karada 100 tekne kapasiteli yat limanlarını üç yıl içinde hayata geçireceğini vadediyor.Konu hakkında uzmanlar ise temkinli…

Ne var ki halen kâğıt üzerinde Küçük Erenköy, Alsancak ve Esentepe'de 3 marina projesinin olduğunu ancak yatırımcının ülkemiz hantal ve çoğu kez yatırımcıyı mağdur eden kronik bürokrasisi nedeniyle ürkerek yatırımdan kaçtığına dikkat çeken Yat Kulübü Başkanı Bülent Ortaç, "ümitli değilim ancak biz denizcilerin beklentisine uygun vaatler. İnşallah olur. Takipçisi olacağız" dedi.

Teorik olarak hükümetin vadettiği Yat Limanı kapasite rakamlarının 'ütopik' olmadığına işaretle konuşan ve aynı zamanda Yelken, Kürek, Motor Sporları Federasyonu Genel Sekreteri olan Ortaç, "sanki de İsviçre'deyiz ve ülkeye yatırımcı istememekteyiz… Önce fikren bunu aşmak lazım" diye konuştu…

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) ile Ulusal Birlik Partisi (UBP) arasında kurulan koalisyon hükümeti programı dün KKTC Meclisinden güvenoyu aldı. Güvenoyu sonrası Başbakan Ömer Kalyoncu mecliste yaptığı konuşmada düzen, adalet ve refah için yoğun çalışacaklarını vurguladı.

Öte yandan takvimlenmiş vaatleriyle hükümet programı kamuoyunun çeşitli kesimlerince tartışılmaya devam ediyor.

CTP-BG-UBP Programda takvimlenmiş bahislerden biri de Yat Limanları olarak dikkat çekiyor.

Buna göre hükümet, Yat limanları yasasını hazırlayacak ve en geç üç yılda, yerleşik alan içerisinde Girne'de denizde bin 100, karada 150 tekne kapasiteli; Mağusa'da denizde 700, karada 100 tekne kapasiteli yat limanlarını hayata geçirecek.

Ülkedeki mevcut yat limanlarında kapasite ise Girne Yat limanı 100, Karpaz Marina'da ise 340 tekne…

Öte yandan Akdeniz'de yatların yoğunluğu ve liman aradıkları da dikkate alındığında vaat içeren gelişmenin önemi dikkat çekiyor.

"Vadedilen kapasiteler ütopik değil"

Hükümetin Yat Limanlarına ilişkin vaadini Kıbrıs Türk Yat Kulübü Başkanı Bülent Ortaç'a sorduk.

Aynı zamanda Kıbrıs Türk Yelken, Kürek, Motor Sporları Federasyonu Genel Sekreteri olan Ortaç, hükümet programında belirtilen kapasite hedefli rakamların 'ütopik' olmadığını, yapılabileceğini söyledi.

Ortaç, bir Akdeniz ülkesi olarak denizle haşır-neşir olmayışımızdan da yakındı.

Marina yatırımcısının korktuğu, ürktüğü bir bürokrasi karşısında

Halen kâğıt üzerinde Küçük Erenköy, Alsancak ve Esentepe'de 3 marina projesinin olduğunu ancak yatırımcının ülkemiz hantal ve çoğu kez yatırımcıyı mağdur eden bürokrasisi nedeniyle ürktüğüne dikkat çeken Yat Kulübü Başkanı Bülent Ortaç, "ümitli değilim ancak böylesi bir koalisyon momdeli kurulduğuna göre hükümet bir sürpriz yapabilir. İnşallah da olur. Denizcilerin beklentisine uygun vaatler. Takipçisiyiz" değerlendirmesini yaptı.

Hükümet Programında limanlar

UBP-CTP Hükümet Programında yat limanlarına ilişkin vurgular dikkat çekiyor.

Programda Yat limanlarına ilişkin vaatler şu şekilde geçiyor; "Yat limanları yasası hazırlanarak, en geç üç yılda, yerleşik alan içerisinde Girne'de denizde 1100, karada 150 tekne kapasiteli yat limanı; Gazimağusa'da denizde 700, karada 100 tekne kapasiteli yat limanının acilen yapılması, her iki limana uluslararası liman statüsü verilmesi sağlanarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bir liman devleti olması sağlanacaktır.

-Yirmi dört ay içerisinde Mağusa Limanı'nda özerk liman yönetimi kurulacak ve limanın modernizasyonuna ilişkin çalışmalar başlatılacaktır.

-Girne ve Mağusa Limanlarında etkin bir çevre yönetimi kurulması için çalışma başlatılacaktır.

-Kıyıdan başka bir yerde yapılması mümkün olmayan ticari limanlar, cruise yolcu limanları, turizm amaçlı yat limanları, yelken okulları, yat kulüpleri, balıkçı barınakları, balık çiftlikleri, denizden uluslararası giriş ve çıkış kapıları, fenerler, deniz alanlarındaki sondaj kuyuları, bu kuyulara bağlı boru şebekesi, enerji hatları, askeri ve sivil amaçlı haberleşme ve radar sistemlerinin dünya standartlarında imarı ile ilgili çalışmalar yapılacaktır."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.