İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Coşar: "Temelsiz söylemler ülkeye zarar veriyor"

Coşar: "Temelsiz söylemler ülkeye zarar veriyor"

Eski Maliye Bakanları, ADA TV de ülke gündemini değerlendirdi. Erçin Şahmaran'ın hazırladığı "SÖZ SİZDE" programına katılan eski Bakanlar Salih Coşar, Ahmet Uzun ve Ersin Tatar Kıbrıs konusu ve iç konuları yönelik düşüncelerini paylaştı.

Yayın Tarihi: 03/08/15 10:49
okuma süresi: 7 dak.
Coşar: "Temelsiz söylemler ülkeye zarar veriyor"
A- A A+

Eski Maliye Bakanı Salih Coşar "Siyasetçilerin bilgi sahibi olması lazım"

"Bir süre ara verilen müzakereler yeniden başladı. Belli bir noktada da gidiyor. Fakat benim görebildiğim, gidişatla ilgili çok bir bilgi verilmiyor. Kıbrıs'ın geleceği için uğraş veriliyorsa, siyasetçilerin, parlamentonun bilgi sahibi olması lazım. İki tarafın insanları istediği yere yerleşebilecek. Bunu basından okuyoruz. Ben bunu bilmek isterim. AB prensiplerine göre serbest iş yapabilir, serbestçe dolaşılabilir, para dolaşımı yapılabilir. Bunlar tek Pazar prensibidir. Biz bunları kabul edebilir miyiz? Mesele bu."

" AB müktesebatı nasıl olacak?"

"16 kere masaya gelindi, sonuçsuz şekilde bitti. Yeni baştan BM'nin görüşleri altında başlandı. AB müktesebatı nasıl olacak? AB prensipleri serbesttir. Mülkiyetle ilgili tazminat, takas ve iade konuşuluyor. Resmi olarak görmüyoruz ama bu konuşmalar yapılıyor. Bunlar doğru mu? Oysa mahkemeye gidilen konularda eski hatalar, yeni hatalar yapılarak silinemez diyor. Aradan çok zaman geçti, eski mal sahibinin nasıl ki hakkı var, yeni gelenin de hakkı var. Bu hakkı ne zaman ortaya koyacağız. Eski mal sahibi gelip, malını isteyince, kırk bir yıldır burada oturan insan ne diyecek?"

"Biz KKTC'yi neden kurduk?"

"AB bugün etken olacak deniyor. AB bizim için bugüne kadar ne yaptı? Biz KKTC'yi neden kurduk? Bunları düşünmek lazım. 1974 yılından sonra ülkede bir zenginleşme yaşandı. Kayıt dışılık her zaman için ne önemli sorun. Bunu ortadan kaldırmak elbette mümkündür. Türkiye'nin katkılarıyla bir noktaya geldik. İçinde bulunulan süreçte olumsuz, temelsiz söylemler, hem halkın psikolojisini, hem de ülkeye yatırımı olumsuz etkileyecek. Buna fırsat vermemek lazım."

Eski Maliye Bakanı Ahmet Uzun "Bildik yalanlar"

"Ben gelinen noktada iyimserim. Ortaya atılan konular, iddialar çözümü engellemek içindir. Bugüne kadar müzakerelerde ciddi anlamda yakınlaşma sadece birkaç kez yaşandı. Bunlardan biri de bugün gelinen noktadır. İki kesimlilik, tek egemenlik, tek kimlik üzerinde mutabakat sağlandı. Derviş Eroğlu bu zeminde şubat belgesini imzaladı. En zor konu mülkiyete gelindi. Ama ortada henüz bir şey yok. Rum basını bazı konuları eksik bırakıyor. Öyle noktalara getirildi ki Türkiye basınına bile yansıdı. Bildik yalanlar, Türkiye'den gelenler gidecek, mallar Rumlara verilecek. Böyle bir şey yok. Bazı bölgeler Rumlara verilecek. Bunları bilmiyor mu?"

"AB'nin kriterlerine evet, garantörlüğüne hayır"

"Hem bizde, hem de Rum tarafında bugünkü ortamı bozmaya çalışacak kesimler vardır ve olacaktır. Unutulmasın bahsedilen insanlar, ANNAN planında oy verdi. BM'nin, AB'nin kabul ettiği, teyit ettiği bu olayla, bu söylenenler çürütüldü. Alınan bir karar, gelinen bir nokta yoktur. Rum basını bazı olayları ortaya atarak, süreci sabote ediyor. Biz de tartışıyoruz. Şimdi güvensizlikten, olumlu bir güven ortamına girildi. AB olacak, ama ben AB'ye güvenmiyorum. Anlaşma olsun olmasın, sizin yanınızda olacağız dediler. Hiçbir şey olmadı. AB'nin kriterlerine evet, ama garantörlüğüne hayır. Halkımızın çoğunluğu Türkiye'nin garantörlüğünü istiyor."

"Türkiye'nin yardımları olmadan ayakta duramayız"

"Biz KKTC'de Türkiye'nin yardımları olmadan ayakta duramayız. Bu bir gerçek. Hükümetlerin hedefi, cari harcamalar için Türkiye'den yardım almamak. Bundan daha ileride bir hedef koyabilir miyiz? Hayır koyamayız. Şuan da hedefe, Türkiye'den gelen yardımı istememeyi koyamayız. Bizim içinde bulunduğumuz durum buna müsaade etmiyor. Bizde kayıt dışılık, kaçak çok. Bunu kayıt altına almak için çok uğraştık. Fakat sistem de buna müsaade etmiyor. Siteme, kayıtlılığa, otomasyona geçmek gerek. Kendi içinde ekonomi yapmaya çalışıyorsanız, bunların hepsini başarmak mümkün değil. Bende ortada bir şey olmadan yapılan spekülatif ve kasıtlı haberlerin ülkeye fayda değil, zarar vereceğine inanıyorum. Bu noktada dikkatli ve sağduyulu olmak lazım."

Eski Maliye Bakanı Ersin Tatar " Milletvekili olarak benim bilgim yok"

"Bize bazı noktalarda baskı uygulanmaya çalışılıyor. Mülkiyetle ilgili olarak iade, takas, tazminat deniyor. Tazminat ödemek kolay mı, biz bu malları geliştirdik, değeri arttı. Bu değerlerden tazminatı kim ödeyecek? Bizim bıraktıklarımız harap edildi. Bu durumda takas nasıl olacak? Komisyon kurulacak, bunu hafife alamayız. Bir Rum, bir Türk, bir de Avrupalı üye olacak, Avrupalı üye de Rum'dan yana olacak. Peki, kim kaybedecek? Mülkiyet komisyonu kuruldu ve çalışıyorlar. Bir milletvekili olarak benim bilgim yok. Ben öğrenmek istiyorum. AB müktesebatı bulunacak anlaşmaya mı uyarlanacak, yoksa bu müktesebata göre bir anlaşma mı yapılacak? Bunları bilmek lazım. Ayaklarımız yere basar şekilde, hayal dünyasında yaşamadan ne istediğimizi ortaya koymalıyız."

"Özdil Nami'nin konuştuğundan bile emin değilim"

"1974 öncesi neler kaybetmedik ki. Sonrasında yeni bir düzen, yeni bir ekonomi kurduk. Hatalar, eksiklikler mutlaka vardır. Ama bir savaş yaşandı. Çok şey kaybettik, sıfırdan başladık. Bunlar kolay değil. Bu işleri global takas, kullanılmayan, askere ait olan bölgeleri vererek bir anlaşma aramalıyız. 41 yıl önce bizim bıraktığımız mallar geliştirilmedi. Bu yerler değer kaybetti. Ama biz bu toprakların değerine değer kattık. Uzmanlar bunları bilmeli, konuşmalı, Rumlar böyle çalışıyor. Bizde böyle bir ekip var mı? Ben şüpheliyim, Özdil Nami'nin konuştuğundan bile emin değilim."

"Güvensizlik ortadan kaldırılmalı"

"AB uyum yasaları diyoruz. Nedir bu, standart, kalite, kendi ayakları üzerinde durabilen kurumlar demek. Orada özerkleştirme yoktur. Özelleştirme vardır. KKTC yapısının kabullenemeyeceği uygulamalar var. Hükümet programlarında abartılı olmamak lazım. Bu devlet iç borçlarını bile ödeyemiyor. Gerçekçi olmak ve bu yönde uygulamalar yapmak şart. Cumhurbaşkanı ve hükümete bu süreçte önemli görevler düşüyor. Güvensizlik ortadan kaldırılmalı. Bu ortam ülkeye, ülke ekonomisine ciddi zararlar verecek, gerçek dışı söylemlerden kaçınmak şart."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.