İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Eroğlu: "Çözüm beklentisi inşallah umut kırgınlığı olmaz"

Eroğlu: "Çözüm beklentisi inşallah umut kırgınlığı olmaz"

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, müzakereleri çok zamana yaymadan, akıllı bir takvimle yürütmek gerektiğini ancak çok da acele edilirse bazı şeylerin gözden kaçırılıp, daha sonra çözülemeyecek sıkıntılar ortaya çıkarabileceğini söyledi.

Yayın Tarihi: 05/08/15 14:17
okuma süresi: 5 dak.
Eroğlu: "Çözüm beklentisi inşallah umut kırgınlığı olmaz"
A- A A+

Kanbay, "Bu işi, sebze pazarı gibi tapu kayıtları ve kişi hakları üzerinden götürmeye çalışırlarsa iş daha bir çapraşık ve zora girecekmiş gibi görünür" dedi.

Adanın üzerinde iki ayrı toprak, iki ayrı millet ve iki ayrı devlet bulunmasının artık bir gerçek olduğuna işaret eden Kanbay, "Bunları bir federal yapıda yan yana yaşayabilir ve bazı konular da uluslar arası alanda tek ses halinde konuşabilir…Bu şekilde bir federal devlet oluşumu ortaya çıkabilirse bu belki bir başarı olacak" ifadesini kullandı.

Göreve yeni atanan Türkiye Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nu ziyaret etti.

Eroğlu, ziyarette yaptığı konuşmada, Kanbay'ın görevinin hayırlı olmasını diledi ve önemli bir zamanda, müzakerelerin alevlendiği, çözüm umutlarının yükseldiği bir zamanda göreve başladığını söyledi.

Beklentinin birden bire çok yükseltildiğine işaret ederek, "İnşallah daha sonra umut kırgınlığı olmaz" diyen Eroğlu, görüşmelerin sadece Türk tarafının değil, Rum tarafının da tutumuna ve iyi niyetine bağlı olduğunu dile getirdi.

Daha önceden sağlanan yakınlaşmalar olduğunu ve bunların yeniden görüşüldüğünü belirten Eroğlu, "Her lider değiştiğinde, sıfırdan başlanılacaksa bu iş bitemeyecek demektir" yorumunda bulundu. Eroğlu, mevcut 6 başlıkta zor olsa da anlaşmaya ulaşılması temennisinde bulundu.

Rum tarafından sızan haberlerin çeşitli yorumlara vesile olduğunu söyleyen Eroğlu, gelişmeleri halkla paylaşmak gerektiğini belirtti.

KANBAY: "BAZI ŞEYLER BASINA YANSIDIKÇA, BİR TEREDDÜT YARATABİLİR"

TC Büyükelçisi Derya Kanbay da, müzakerelerin temel metotlarının, bilgi paylaşımını biraz engellediğini ifade etti. Her şey üzerinde uzlaşılmadıkça, hiçbir şey üzerinde uzlaşılmış sayılmaz" unsurunun bir şeylerin paylaşılmasını zorlaştırdığını kaydeden Kanbay, her şeyde uzlaşı sağlanmadan anlaşılan unsurları açıklamanın, sonradan zihinleri karıştırabileceğini ifade etti.

Bazı şeyler basına yansıdıkça insanlarda bir tereddüt yaratabileceğini işaret eden Kanbay, özellikle kişisel konuları ve yaşantıları ilgilendiren konuların insanları rahatsız edebileceğini söyledi.

Büyükelçi Kanbay, şöyle konuştu:

"İnsanlar iki toprak, iki millet, iki devlet yapısının üstünde yaşayacaklar. Bunun içinden, ortasından küçük bir parçayı alıp, 'yok bu şunlara ait, bu da şuna ait' gibi ferdi şeylere götürüldüğünde, içinden çıkılmaz bir müşkülat yaratacak diye düşünüyorum. Daha esaslar içinde bu mülkiyet işini de belki çözebilmeliler. Şu anda artık Kıbrıs Türk halkı da, Rum halkı da bir toprağın üzerinde yaşıyor. Herkesin evi, dükkanı, oteli, otobüsü, her şeyi var. Kalan mallar onun, giden mallar bunun. O zaman işi geriye de sarmak gerekebilecek".

EROĞLU: "İKİ BÖLGELİLİKLE, İKİ HALKLILIĞIN SULANDIRILMAMASI GEREKİR"

Büyükelçinin konuşmasından sonra tekrar söz alan Eroğlu, iki bölgeli, iki toplumlu çözüm şeklinin BM parametresi haline geldiğini kaydetti ve federal devleti eşit statüdeki iki devletin kuracağını belirtti.

Zaman zaman Rum Yönetimi liderlerinin "Kıbrıs Cumhuriyeti federasyona dönecek" şeklinde açıklamalar yaptıklarını söyleyen Eroğlu, böyle bir yorum yapıldığı zaman ses çıkarılması gerektiğini kaydetti.

Eroğlu, bütün konularda anlaşmadan, anlaşılmış sayılmaz dendiğini ancak anlaşılmış konuların masada kaldığını ve bir sonraki oturumda oradan başlandığını söyledi.

Çok dikkatli olunması ve iki bölgelilikle iki halklılığın sulandırılmaması gerektiğini ifade eden Eroğlu, AB müktesebatına uygun hareket edilecek dendiği zaman yerleşim-dolaşım, mülk edinme ve iş bulma serbestisinin geleceğinden AB prensipleri ve AB müktesebatını kabul etmediklerini ve "kalıcı derogasyon, birincil hukuk olacak"ta ısrarcı olduklarını kaydetti.

Bir AB yetkilisinin masada oturmasını da tartışmak gerektiğini belirten Eroğlu, "Bizim zamanımızda böyle bir öneri yapıldı ancak biz kabul etmemiştik. Biz danışacaksak, kendisini bulur, makamımıza çağırır, düşüncelerini alırız. Ama müzakere masasında taraf olan AB yetkilisinin bulunması bizim için sakıncalıdır, çünkü AB üyesidir taraftır" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.